Falusi húsvét a Sóstói Múzeumfaluban

Falusi húsvét a Sóstói Múzeumfaluban A húsvéti ünnepkörhöz megyénkben is számos olyan népszokás kapcsolódik, melyekben a keresztény és pogány elemek keverednek. Míg a hívők Jézus Krisztus feltámadását ünneplik, a húsvét a tavasz behozatalának, a természet megújulásának, a termékenységnek is ünnepe.
A hagyományokhoz híven a Sóstói Múzeumfalu ebben az évben is olyan programsorozattal várja látogatóit, mely az ünnep előtti készülődést is felidézi.

A húsvét egyik legfontosabb szimbóluma a tojás, melyet Beregben nagypénteken, más tájegységeken nagyszombaton hímeztek. Ezt a szokást követve a skanzenben is április 14-én kezdődik a hímzés: berzselt, írokázott és aranyporos tojásokat készíthetnek a család hölgytagjai, hogy megajándékozhassák a locsolkodó legényeket, fiúkat. A tojás az ünnepi étkezésben is fontos szerepet kap. Nemcsak főtt változatát fogyasztják, a görögkatolikus felekezethez tartozók egy jellegzetes húsvéti étel, a sárgatúró elkészítéséhez is felhasználják. Nagypénteken ennek elkészítésébe is bekapcsolódhatnak az érdeklődők.

 

Falusi Húsvét a Múzeumfaluban

 

Az ünnep másik jelképe a húsvéti bárány. Mivel a Sóstói Múzeumfalu tirpák portájára – a Nyíregyházi Állatpark jóvoltából – már megérkeztek az első „lakók”, április 15-16-án a tojáshímzésre érkezők velük is találkozhatnak, többek között a racka juh kicsinyeivel is összebarátkozhatnak. Fémesen csillogó szőrük miatt őket nevezi a népnyelv „aranyszőrű báránynak”.

 

Április 17-én, húsvéthétfőn hagyományos locsolkodással kezdődik a program a faluban a Nyírség Táncegyüttes közreműködésével. Dr. Bodnár Zsuzsanna néprajzkutató előadást tart a különböző keresztény felekezetek ünnepi szokásairól, a református és görögkatolikus ünnepi asztal jellegzetességeiről. A skanzen központjában álló református templomban Kósa László sóstóhegyi lelkipásztor istentiszteletre várja mindazokat, akik a húsvét lelki táplálékát is magukhoz szeretnék venni. A délutáni programot a Kuckó Művésztanya középkori vásári komédiája zárja, műsoruk címe: Az ördögidéző diák.

 

 

A skanzen a gyermekek számára is gazdag programot kínál. A manuális foglalkozások mellett hagyományos tojásjátékokban is kipróbálhatják ügyességüket, ahol a legjobbak meglepetés jutalomban részesülnek. Különösen érdekesnek ígérkezik az az interaktív mesefoglalkozás, melyen a legkisebbek egy telhetetlen kecske kalandjait kísérhetik figyelemmel mézesbábok segítségével. A megyei gyűjtésű népmese szereplői Kolozsvári-Donkó Rebeka zománcművész és mézesbábkészítő kemencéjében sültek ki, akinek kiállítása április 13-tól tekinthető meg a Sóstói Múzeumfalu jármi kisnemesi házában.

 

A Pálinkaházban húsvéthétfő reggelén képzőművészeti tárlat is nyílik. Botrágyi Károly megyei Prima díjas grafikusművész akvarell- és pasztelltechnikával színezett mesés városképeire csodálkozhat rá a művészetbarát közönség.