Nyíregyházi fiatal az Erasmus+ program arcai között

Nyíregyházi fiatal az Erasmus+ program arcai között A nyíregyházi Szabó Róbertet is az Erasmus+ program arcává választotta a Tempus Közalapítvány.

Az Európai Unió legnépszerűbb ösztöndíjprogramja idén 30 éves. Ebből az alkalomból pénteken olyan fiatalokat mutattak be a hazai koordinálást végző szervezet rendezvényén, akiknek életében meghatározó szerepet töltött be az Erasmus+ program.

Az Erasmus+30 Szabadegyetem előadói között volt startup vállalkozó, televíziós műsorvezető és ifjúsági olimpiai bajnok is. Volt, akinek új irányt vett az élete, másnak az Erasmus+ indította be a karrierjét, és volt, aki a külföldi ösztöndíja alatt jött rá, hogy képes megvalósítani az álmait.

 

30 éves az Erasmus

A program továbbra is az EU egyik legnépszerűbb kezdeményezése, és hogy még több felsőoktatási hallgató pályázhasson, szeptembertől 200 euróra emelkedik az igényelhető szociális támogatás összege.

Az 1998-as hazai induláskor 856 egyetemista kóstolhatott bele, hogy milyen egy másik országban tanulni, mostanra pedig a magyar Erasmus hallgatók száma évi 4700-ra nőtt, és eddig már több mint 60.000 egyetemista vett részt a programban. A magyar fiatalok Németországba, Franciaországba és Olaszországba utaztak legtöbben.

Nyíregyházi fiatal az Erasmus+ program arcai között

Az évek során Magyarország is egyre népszerűbbé vált az Erasmus ösztöndíjasok körében. 2012 óta több külföldi diák érkezik hazai felsőoktatási intézményekbe Erasmus támogatással, mint ahányan tőlünk kiutaznak. A legutóbbi statisztikák szerint évente több mint 5.000 külföldi hallgató tanul a program keretében Magyarországon. Legtöbben az ELTE-t, a Budapesti Corvinus Egyetemet, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet vagy a Szegedi Tudományegyetemet választják, és Németrországból, Franciaországból, valamint Spanyolországból érkeznek hozzánk.

2014-ben a program átalakult. Az Erasmus+ az oktatás, képzés, ifjúság és sport területén megvalósuló nemzetközi együttműködéseket támogatja a közneveléstől a felnőttoktatásig.

Az Erasmus+ ugyanakkor az egyetemisták számára is kínál újdonságokat: a fiatalok most már Európán túli országokba is utazhatnak, és jelenleg 22 magyar egyetem kínál ilyen lehetőségeket a hallgatóinak. Emellett átdolgozták az ösztöndíjazás rendszerét, így jelenleg a magyar Erasmus+ hallgatók célországtól függően 400 és 600 euró közötti havi ösztöndíjat kapnak.
Ezen túl pedig a rászoruló diákok szociális alapon kiegészítő támogatást is igényelhetnek, amelynek összege szeptembertől havi 200 euróra emelkedik.