Secondary menu


Kiemelt cikkek

Évértékelő / évindító interjú a Képmás zenekarral

Évértékelő / évindító interjú a Képmás zenekarral A Képmás zenekar az észak-keleti régió egyik meghatározó csapata, amely 2006-ban Nyíregyházán alakult azzal a szándékkal, hogy olyan igényes élő zenét játsszanak, amely valódi intellektuális tartalmat közvetít. Folyamatosan zenélnek és hozzák el a szeretet hangját a számtalan intézménybe, nem csak egyházi berkeken belül. A zenekar vezetőjét, Bolega László énekes-dalszerzőt a legutóbbi turnéjukról, és az előttük álló időszakról is kérdeztük.

Hamarosan befejeződik a Szabadtéri Színpad felújítása

A Szabadtéri Színpad műszakilag igen leromlott állapotban volt, a mai kor követelményeinek, és a helyi igényeknek sem felel meg, így teljes körű felújítása évek óta indokolt. Igen frekventált helyén áll, a városi szövetben való elhelyezkedésénél, a funkciójánál, a térszervezésénél fogva, illetve a területen lévő építmények, épületek, terek formavilága, építészeti megfogalmazása, a vegetációt meghatározó hangulata miatt, a város igen jellegzetes, fontos intézménye.

Ha február, akkor Táncfarsang!

Három napos táncőrület a Móricz Zsigmond Színházban! 2018-ban is megrendezésre kerül a Táncfarsang: Néptánc, flamenco, balett, modern táncfeldolgozások és látványos koreográfiák várják a tánc szerelmeseit!

Irodalmi pályázat - Pegazus Könyvek Antológia 2018

 Irodalmi pályázat - Pegazus Könyvek Antológia 2016 A PegazusTv Média és Oktató Kft pályázatot hirdet a Pegazus Könyvek Antológia 2018 címmel. Az immár negyedik alkalommal megjelenő antológiasorozat mottója: „Mindenkinek adj egy esélyt! A produktum és az alkotója legyen a meghatározó.”

A Móricz Zsigmond Könyvtár Kölcsey Szavalóversenyének felhívása

Szavalóversenyt rendeznek 2018. január. 25. (csütörtök) 10 órától középiskolai tanulók részére a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban.

Dingó kölyök született a Nyíregyházi Állatparkban

Dingó kölyök született a Nyíregyházi Állatparkban Igazi különlegesség, dingó született a Nyíregyházi Állatparkban. Az országban csak itt látható kölyök most 7 hetes, így állatorvosi vizsgálatokon esett át. A 3 éve cseh állatkertből érkezett anya állat, 63 napnyi vemhesség után hozta világra egy kotorékban kicsinyét. A szuka kölyök az első hónapot az anya által vájt búvóhelyen töltötte, ám most 7 hetes korában már előmerészkedik rejtekéből s előszeretettel mászkál szülei után a kifutóban.


Galériák

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása Dohos Ferenc, vagy ahogy a legtöbben ismerik Nyíregyházán, PERME első fotókiállítása nyílt meg 2018. január 25-én a Mustárházban. Perme évtizedek óta amatőr fotósként örökíti meg Nyíregyháza és környéke eseményeit, követi a város fejlődését. 2005 óta blogot vezet Perme Képeskönyve címmel, ahol több ezer fotóval színesíti írásait. A "Felfüggesztve" című tárlat még egy hónapig lesz megtekinthető!

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán Mintegy 400 diák vett részt azon a közösségi programon, amelyet a nyíregyházi LEGO gyár szervezésében, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban működő tekerd! csoport részvételével rendeztek meg szerdán Build the Space címmel. A gyerekek nem csak feladatokat oldottak meg és játszottak a nap során, hanem mindeközben az űrkutatással kapcsolatos ismereteiket is gyarapíthatták.

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban 2017. október 13-án mutatták be Olt Tamás rendezésében a Diótörő herceg című mesejátékot a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

Sherlock Holmes - A sátán kutyája

Sherlock Holmes - A sátán kutyája előadás 2017. szeptember 9-én (szombat) nagy sikerrel mutatták be a Sherlock Holmes A sátán kutyája című darabot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

VIDOR 2017 - a mi szemünkkel

VIDOR 2017 - a mi szemünkkelA 16. VIDOR, vagyis a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléje 2017 szeptember 2-án hatalmas tűzijátékkal ért véget. Idén is remek darabokat láttunk a színházban, és érdekes koncertekbe hallgathattunk bele a belvárosban. Képes összeállításunkban egy kis egyveleget kaphatnak az elmúlt több mint 1 hét hangulatából, valamint megtudhatják, hogy az elmaradhatatlan karikaturisták hogyan látták a 2017-es VIDOR egy-egy mozzanatát.

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon 2017. július 7-én folytatódott a nyíregyházi Szabadtéri Színpad programsorozata a "Legyetek jók, ha tudtok!" című színdarabbal, amely a Budaörsi Latinovits Színház produkciója.

Kerekes kalandozás Kassára

Kerekes kalandozás Kassára Eltelt egy év a tavalyi nemzetközi túránk óta, amikor is azt kívántuk, hogy a határon túli barátainkkal folytathassuk a közös bicajos kalandozásainkat. A kívánság valóra vált, így 2017. augusztus 11-én elindult a „Kerékpárral 7 határon át” program keretében meghirdetett „Bringával II. Rákóczi Ferenc nyomában” háromnapos rendezvényünk.

 

 

Kárpátaljai  barátaink a Beregszászi Turisztikai Információs Központ, Járási - Városi Társadalmi Szervezet képviseletében pénteken hajnali 3-kor indultak, kerékpárral és vonattal utaztak, hogy részt vehessenek a nyíregyházi közös induláson, ahová felvidéki társaink, a nagykövesdi sportszervezet tagjai is csatlakoztak.
 
Szatmárnémetiből a Kalandosok Céhe Egyesület képviselőivel Sárospatakon találkoztunk, akik pénteken 170 km-t tekertek.
 

Kerekes kalandozás KassáraAz indulásnál Nyíregyháza főterén Garainé Nagy Éva alapító és Garai Zoltán kuratóriumi tag is megtisztelte jelenlétével a csapatot, valamint Dr. Papp Csaba a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Hivatal megyei jegyzője, Seszták Oszkár közgyűléselnök képviseletében. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot Mészáros Imre a Gépjármű-közlekedési és Vasúti Szabályozási Főosztály,-Környezetvédelmi Osztály vezetője és munkatársa Hajdú Attila képviselte. Megáldotta utunkat Molnár Zoltán parókus a Görögkatolikus Egyház képviseletében.

Kerekes kalandozás Kassára

Az időjárás kegyes volt hozzánk, így tökéletes nyári kánikulában kezdhettük utunkat, egy kis felfrissülést Sárospatakon a Bodrog parton tartott pihenő jelentett, ahonnan már a teljes, népes csapatunkkal folytattuk a túrát. Innen már kaptunk egy kis ízelítőt a Zempléni táj hullámzó terepviszonyából. Emelkedőkre felkapaszkodva és legurulva érkeztünk meg pálházi szállásunkra. A jól megérdemelt vacsora után ismerkedős, beszélgetős, görögdinnye-evős estével zártuk a napot.

Kerekes kalandozás Kassára

A másnapi program Kassa felkeresése volt. Aki ismeri ezt az utat, az tudja, hogy nem kis erőpróbát jelent teljesíteni. A negyven fős csapatunkat azonban nagy lelkesedés hajtotta, hogy eljussunk célunkhoz. Kassán első utunk a Felvidék legszebb gótikus katedrálisához, II. Rákóczi Ferenc végső nyughelyéhez vezetett, ahol megkoszorúztuk a fejedelem és a szintén Rodostóból, a száműzetésben is hűségesen vele tartó kíséretének hazahozott, itt elhelyezett hamvait. A bátrabbak felmásztak a toronyba, ahonnan felejthetetlen panoráma nyílik a városra, és a dóm építészeti részleteit is megfigyelhettük. A szépen felújított belvárosban tett séta során tapasztalhattuk a Felvidék hajdani kulturális központja, magyar történelmi emlékekben gazdag, ma is lüktető légkörét. Az igazi kihívás ezután következett, mert az út nehezebb része hazafelé várt ránk. Hatalmas emelkedőkkel kellett megküzdenünk, megkönnyebbülést az jelentett, amikor elértünk a füzéri vár aljához, mert onnan már sokkal barátságosabb lett az út. A búcsú estéjén kiderült, hogy mindenkinek hatalmas élményt jelentett ez a nap. 

Kerekes kalandozás Kassára

A túra utolsó napja is tartogatott élményeket, talán a legfontosabb a hátszél létezésének megtapasztalása volt. Kiderült, hogy létezik és szinte egész úton élveztük áldásos hatását. Sárospatakon felkerestük a Rákóczi várat. A következő megállónk Tokajban volt, ahol az addigra már megfogyatkozott csapatunk utolsó nemzetközi résztvevőitől is búcsút vettünk.

Kerekes kalandozás Kassára

A Nyíregyházáról indult csoport összesen 280 km-t tett meg a túra során, mindenkinek hatalmas gratuláció ezért a teljesítményért! A kemény erőpróba ellenére minden társunk felejthetetlen élményekkel gazdagabban, feltöltődve indult haza, az utunkat végigkísérő jókedv is bizonyíték erre. Kívánjuk, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által támogatott „Kerékpárral 7 határon át” program keretében jövőre is folytathassuk a határainkon túl élő barátainkkal a közös kalandozásokat őseink útján!

                                                                                                                                                                               Kovács Ilona Klára

 

Main menu

story | by Dr. Radut