Secondary menu


Kiemelt cikkek

Adj Isten Szatmárban! - Mátyás király közeli udvarában

SzamosFeszt Mátyás király és a reneszánsz emlékévét ünnepeljük 2018-ban - Hunyadi király születésének 575. és trónra lépésének 560.  évfordulóját. Cégénydányád az Adj Isten Szatmárban! - Mátyás király közeli udvarában elnevezésű programsorozattal csatlakozik ehhez a nagyszabású eseményhez. A Szamos menti falu méltó módon szeretne ünnepelni és bekapcsolódni ebbe a rangos esemény-sorozatba.

A Nyíregyházi Kutyaklub idei első találkozója

Pünkösdkor, 2018.május 20-án találkoznak először a nyíregyházi kutyások, méghozzá a MEOE Nyíregyházi Önálló Jogú Szervezete kiképzőpályáján.

Hulladékszállítás Pünkösdkor Nyíregyházán

A TÉRSÉGI HULLADÉK-GAZDÁLKODÁSI Nonprofit Kft. tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy 2018. május 21. napján (Pünkösd hétfőn), a hulladékszállítás a megszokott járatrend szerint történik.
 

Fiókaköszöntő odúles a nyíregyházi Sóstói-erdőben

Az E-misszió Egyesület 2018 május 5-én, szombaton délelőtt madárfióka- odúlesre várja az érdeklődőket a Sóstói-erdőbe. Az Egyesület munkatársai mindenkit szívesen látnak, akit érdekelnek a mogyorós pelék és az erdő madárvilága, és szívesen segíti a természetvédelmi tevékenységeket. Indulás 9:00-kor az Erdei Tornapályától.

Változik a parkolás rendje május 1-től

2018. május 1-től változik a parkolási rend azokon a túlterhelt, jellemzően fizetős zónák mellett található belvárosi területeken, ahol a nagy számú parkoló autó szinte ellehetetleníti az ott élők közlekedését, és normális életvitelét. A szabályozás szerint azokon a területeken fizetőssé tehető a parkolás, ahol a telítettség meghaladja a 70%-ot. A hatásvizsgálatok szerint a jelenleg bevont utcák mindegyikében jelentősen meghaladja a parkoló autók száma a küszöbértéket. Egyes területeken eléri a 98%-os szintet.

A Szabadtéri Színpad nyár végén nyílik!

Ma jelentették be, hogy 2018. augusztus 18-án Szente Vajk rendezésében a Meseautó című zenés vígjátékkal nyitja meg kapuit a teljesen megújult nyíregyházi Szabadtéri Színpad a Benczúr Gyula téren.


Galériák

A balek (A HÜLYÉJE) Nyíregyházán

A balek (A HÜLYÉJE) Nyíregyházán 2018. április 28-án mutatták be a nyíregyházi Móricz zsigmond Színház Nagyszínpadán Georges Feydeau vígjátékát. A darab nyíregyházi bemutatója Závada Péter friss humorú, kortárs szemléletű szövegváltozata alapján készült. Magukon (is) nevetni tudó felnőtteknek bátran ajánljuk ezt a különleges előadást.

Don Carlos a nyíregyházi színházban

Don Carlos a nyíregyházi színházban A Móricz Zsigmond Színházban 2018. március 10-én szombaton a Nagyszínpadon mutatták be Szabó Máté rendezésében Friedrich Schiller DON CARLOS című drámáját.

Egészségügyi szűrések a NyírPlázában

Egészségügyi szűrések a NyírPlázában A Vese Világnapja jegyében március 9-én Egészségnapot rendeztek Nyíreyázán. A NyírPlázában megrendezett eseményen résztvevő szervezetek segítségével megmérhettük vérnyomásunkat, vércukorszintünket, testzsírunk mértékét, tüdőnk teljesítményét, C-vitaminszintünket is.

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása Dohos Ferenc, vagy ahogy a legtöbben ismerik Nyíregyházán, PERME első fotókiállítása nyílt meg 2018. január 25-én a Mustárházban. Perme évtizedek óta amatőr fotósként örökíti meg Nyíregyháza és környéke eseményeit, követi a város fejlődését. 2005 óta blogot vezet Perme Képeskönyve címmel, ahol több ezer fotóval színesíti írásait. A "Felfüggesztve" című tárlat még egy hónapig lesz megtekinthető!

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán Mintegy 400 diák vett részt azon a közösségi programon, amelyet a nyíregyházi LEGO gyár szervezésében, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban működő tekerd! csoport részvételével rendeztek meg szerdán Build the Space címmel. A gyerekek nem csak feladatokat oldottak meg és játszottak a nap során, hanem mindeközben az űrkutatással kapcsolatos ismereteiket is gyarapíthatták.

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban 2017. október 13-án mutatták be Olt Tamás rendezésében a Diótörő herceg című mesejátékot a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

Kerekes kalandozás Kassára

Kerekes kalandozás Kassára Eltelt egy év a tavalyi nemzetközi túránk óta, amikor is azt kívántuk, hogy a határon túli barátainkkal folytathassuk a közös bicajos kalandozásainkat. A kívánság valóra vált, így 2017. augusztus 11-én elindult a „Kerékpárral 7 határon át” program keretében meghirdetett „Bringával II. Rákóczi Ferenc nyomában” háromnapos rendezvényünk.

 

 

Kárpátaljai  barátaink a Beregszászi Turisztikai Információs Központ, Járási - Városi Társadalmi Szervezet képviseletében pénteken hajnali 3-kor indultak, kerékpárral és vonattal utaztak, hogy részt vehessenek a nyíregyházi közös induláson, ahová felvidéki társaink, a nagykövesdi sportszervezet tagjai is csatlakoztak.
 
Szatmárnémetiből a Kalandosok Céhe Egyesület képviselőivel Sárospatakon találkoztunk, akik pénteken 170 km-t tekertek.
 

Kerekes kalandozás KassáraAz indulásnál Nyíregyháza főterén Garainé Nagy Éva alapító és Garai Zoltán kuratóriumi tag is megtisztelte jelenlétével a csapatot, valamint Dr. Papp Csaba a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Hivatal megyei jegyzője, Seszták Oszkár közgyűléselnök képviseletében. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot Mészáros Imre a Gépjármű-közlekedési és Vasúti Szabályozási Főosztály,-Környezetvédelmi Osztály vezetője és munkatársa Hajdú Attila képviselte. Megáldotta utunkat Molnár Zoltán parókus a Görögkatolikus Egyház képviseletében.

Kerekes kalandozás Kassára

Az időjárás kegyes volt hozzánk, így tökéletes nyári kánikulában kezdhettük utunkat, egy kis felfrissülést Sárospatakon a Bodrog parton tartott pihenő jelentett, ahonnan már a teljes, népes csapatunkkal folytattuk a túrát. Innen már kaptunk egy kis ízelítőt a Zempléni táj hullámzó terepviszonyából. Emelkedőkre felkapaszkodva és legurulva érkeztünk meg pálházi szállásunkra. A jól megérdemelt vacsora után ismerkedős, beszélgetős, görögdinnye-evős estével zártuk a napot.

Kerekes kalandozás Kassára

A másnapi program Kassa felkeresése volt. Aki ismeri ezt az utat, az tudja, hogy nem kis erőpróbát jelent teljesíteni. A negyven fős csapatunkat azonban nagy lelkesedés hajtotta, hogy eljussunk célunkhoz. Kassán első utunk a Felvidék legszebb gótikus katedrálisához, II. Rákóczi Ferenc végső nyughelyéhez vezetett, ahol megkoszorúztuk a fejedelem és a szintén Rodostóból, a száműzetésben is hűségesen vele tartó kíséretének hazahozott, itt elhelyezett hamvait. A bátrabbak felmásztak a toronyba, ahonnan felejthetetlen panoráma nyílik a városra, és a dóm építészeti részleteit is megfigyelhettük. A szépen felújított belvárosban tett séta során tapasztalhattuk a Felvidék hajdani kulturális központja, magyar történelmi emlékekben gazdag, ma is lüktető légkörét. Az igazi kihívás ezután következett, mert az út nehezebb része hazafelé várt ránk. Hatalmas emelkedőkkel kellett megküzdenünk, megkönnyebbülést az jelentett, amikor elértünk a füzéri vár aljához, mert onnan már sokkal barátságosabb lett az út. A búcsú estéjén kiderült, hogy mindenkinek hatalmas élményt jelentett ez a nap. 

Kerekes kalandozás Kassára

A túra utolsó napja is tartogatott élményeket, talán a legfontosabb a hátszél létezésének megtapasztalása volt. Kiderült, hogy létezik és szinte egész úton élveztük áldásos hatását. Sárospatakon felkerestük a Rákóczi várat. A következő megállónk Tokajban volt, ahol az addigra már megfogyatkozott csapatunk utolsó nemzetközi résztvevőitől is búcsút vettünk.

Kerekes kalandozás Kassára

A Nyíregyházáról indult csoport összesen 280 km-t tett meg a túra során, mindenkinek hatalmas gratuláció ezért a teljesítményért! A kemény erőpróba ellenére minden társunk felejthetetlen élményekkel gazdagabban, feltöltődve indult haza, az utunkat végigkísérő jókedv is bizonyíték erre. Kívánjuk, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által támogatott „Kerékpárral 7 határon át” program keretében jövőre is folytathassuk a határainkon túl élő barátainkkal a közös kalandozásokat őseink útján!

                                                                                                                                                                               Kovács Ilona Klára

 

Main menu

story | by Dr. Radut