Secondary menu


Kiemelt cikkek

Parázsfesztivál Nyíregyházán

Parázsfesztivál Nyíregyházán Parázsfesztivál nevű programra kerül sor a HUMAN-NET Alapítvány szervezésében, 2017. augusztus 11.-én, 14 órától a Bujtosi Városligetben. A rendezvény a középkor hangulatát idézi. Lovagi torna, fegyver és íjász bemutatók, középkori játszóház, tűzzsonglőrök, bábszínház és korabeli zenék várják az érdeklődőket.

Balfácánt szolgáltak fel vacsorára a Szabadtéri Színpadon

2017. augusztus 4-én, pénteken került sor a nyíregyházi Szabadtéri Színpad legújabb vendégelőadására. A "Balfácánt vacsorára" című fergeteges bohózatot a Vörösmarty Színház művészei hozták el a szabolcsi megyeszékhelyre.
 

VII. Sóstó Serfeszt

2017. augusztus 4-6. között rendezik meg hetedik alkalommal Nyíregyháza-Sóstón, a Krúdy Vígadó melletti téren a Sóstó Serfesztet.
 

Látogatás a tiszadobi Andrássy Kastélyba

Látogatás a tiszadobi Andrássy Kastélyba A Váci Mihály Társaság Kulturális Egyesület egynapos kirándulást szervez Tiszadobra. A program része a felújított Andrássy Kastély megtekintése.
A kirándulások három választható változatban egyedi igények szerint kérhetők.

A VIDOR Fesztivál teljesen megújult arculattal jelentkezik 2017-ben

„A VIDOR Fesztivál karaktere kissé megváltozott az idők során. A teljesen új arculat bevezetésével erre próbáljuk meg felhívni a figyelmet: tartjuk a megkezdett irányt, de készek vagyunk az újdonságok befogadására is. A VIDOR műsorfüzet is vadonatúj designnal jelentkezik az idén, minden eddiginél magasabb példányszámban, és még több helyszínre juttatjuk el"- hangzott el a mai sajtótájékoztatón.

Vietnami szikaszarvasok a Nyíregyházi Állatparkban!

A természetben már kipusztult patások, az Európai Fajmegőrzési Program keretében élnek Nyíregyházán, s az országban csak itt láthatók!
 


Galériák

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon 2017. július 7-én folytatódott a nyíregyházi Szabadtéri Színpad programsorozata a "Legyetek jók, ha tudtok!" című színdarabbal, amely a Budaörsi Latinovits Színház produkciója.

A Gyöngyhajú lány című Omega musical a Szabadtéri Színpadon

 2017. július 1-jén az ExperiDance Gyöngyhajú lány című Omega musicallel folytatódott a Szabadtéri Színpad programsorozata.

A Főfőnök

A Főfőnök Lars von Trier A FŐFŐNÖK című komédiáját, Kovács Krisztina adaptációja nyomán Koltai M. Gábor rendezésében mutatták be 2017. április 1-én a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

A SingSingSing MÁZS-képp című Musical Show Nyíregyházán

A SingSingSing MÁZS-képp című Musical Show Nyíregyházán A SingSingSing MÁZS-képp c. Musical Show Veszprém, Sopron, Székesfehérvár és Budapest után 2017.március 19-én, valamint március 26-án Nyíregyháza közönségét is meghódította.

Computer Retro - Az informatika hőskora

Computer Retro - Az informatika hőskora A VOKE Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár szervezésében nyílt meg a "Computer Retro - Az informatika hőskora" című hiánytló kiállítás a Vasvári Pál u. 1. szám alatt, amely 2017. március 31-ig ingyenesen megtekinthető! A ’80-as, ’90-es évek sztárszámítógépei, korhű helyszín, korabeli kommunikációs eszközök, működő és kipróbálható gépek!

Lajtos Éva textilművész kiállítása

Lajtos Éva textilművész kiállítása 2017. február 18-án nyílt meg Nyíregyházán a nagyváradi  Lajtos Éva textilművész különleges tárlata. A kiállítás, amelyet Petrusák János nyitott meg, több hétig megtekinthető a Szakszervezetek Házának aulájában.

Panyolafeszt örökségtúra

A XII. Határmenti Fesztivál, a  Panyolafeszt  (panyolafeszt.hu 2017. aug. 3-4-5.) egyik programjaként idén már második alkalommal hirdetnek nyílt kerékpártúrát – ezúttal a Középkori templomok útja  szatmári részén (augusztus 5-én, szombaton).

 

 

Az SZSZBMFÜ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. és a keretein belül működő Europe Direct Tájékoztatási Központ idén már második alkalommal hirdet nyílt kerékpártúrát a XII. Határmenti Fesztivál, a  Panyolafeszt egyik programjaként.  Az egynapos túra Panyoláról indul és oda érkezik vissza, a táv könnyen teljesíthető. A túra ízelítő a Középkori templomok útja  tematikus út örökségtúráiból.

A fesztivál helyszínétől most Szatmár felé vesszük az irányt, de csak Fehérgyarmat környékén maradunk. A szatmári kisváros középkori eredetű református temploma mellett megyünk el,  majd a következő állomás Cégénydányád nemrég felújított kastélya és gyönyörű parkja.  A klasszicista stílusú Kölcsey-Kende kúriát Kende Zsigmond építtette 1833-ban. A Szamos folyó partján lévő földszintes épület impozáns, különleges homlokzatkialakítással készült. Különlegessége a fehér faragott kőből épült főbejárata, valamint boltozatos megoldású előcsarnoka.  Igazi kuriózuma azonban az Alföld egyik legszebbjeként számon tartott természetvédelmi oltalom alatt álló kastélyparkja, amelynek 1867-ben ültetett, mára legnagyobb óriásplatánfája  törzsének  kerülete közel öt méter. Az angol minta szerinti tájképi kert bővelkedik  faritkaságokban.  Ezután Gyügye felé fordulunk. Református temploma az ország egyik legszebb Árpád-kori temploma, ékes dísze a vidéknek, benne a Felső-Tisza-vidék népi építészetének páratlan  gazdagságát fedezzük fel, melyet  az Európai Unió Europa Nostra Díjjal ismert el. Szintén ezzel a díjjal büszkélkedhet Szamosújlak középkori eredetű református temploma, helyreállítása rendkívül jó színvonalon sikerült. Látogatóbarát fejlesztésének köszönhetően a falra vetített templomtörténet elevenedik meg. Különös példája a megmaradásnak a nagyszekeresi középkori református templom. Hiszen a Tisza, a Szamos vagy a Kraszna egyszerre oltalmazta és pusztította is a Felső-Tisza-vidéket. Azonban az  állandó bel- és árvizek hatására a folyók ölelésében egy olyan lápvilág alakult ki, amely évszázadokon keresztül nyújtott menedéket a hol Ázsia, hol Európa felől érkező seregekkel szemben. Ez a momentum teszi igazán egyedivé a térség épített örökségét, hiszen az elszigeteltségben a középkor öröksége átvészelhette a vérzivataros időket. A középkori templomok sűrű láncolata, az Alföldön egyedülálló módon itt megmaradt aprófalvas tele¬pülésszerkezet ennek lenyomata. És ennek a lápvidéknek egyik utolsó lenyomatát láthatjuk a nagyszekeresi református templom – egyben a túra utolsó állomása -  körül.

 

 A túra szervezett idegenvezetés, túravezetés, valamint szerviz szolgáltatás biztosításával történik. A túrán való részvételhez a helyszínen (Panyolafeszt)  is lehet kerékpárt bérelni.
 

Gyülekező:          2017. augusztus 05. (szombat)  7:30-tól a fesztiváltéren a
                              nagyszínpad előtt.
Indulás:                8.00 órakor
Útvonal:               Panyola-Fehérgyarmat(13,7 km) – Cégénydányád (7,2 km) –
                              Gyügye (3 km) -  Szamosújlak (1,7 km) - Nagyszekeres (7,7 km) –
                              Panyola (23,1 km)     
A táv hossza:      56,4  km
Átlagsebesség:
 18 km/h
                             (A Panyolafeszt szombat esti programjára visszaérkezik a csapat!)

Az örökségtúra állomásai:

  • Fehérgyarmat, református templom
  • Cégénydányád, Kölcsey-Kende-kúria
  • Gyügye Europa Nostra Díjas temploma
  • Nagyszekeres, református templom 
  • Szamosújlak, református templom                                                                                                                                                                                                           

Költségek:

A túra önköltséges, a szervezők részvételi és szervezési díjat nem számolnak fel.  A kastély belépődíja felnőtteknek 600, diákoknak 400 Ft. A templomokban perselypénzt lehet elhelyezni. A kerékpárbérlés költsége:  2000 Ft

Az első húsz jelentkező a fesztivál védjegyével ellátott pólót kap ajándékba!

Felszerelés:

A KRESZ előírásnak megfelelő kerékpár, amely két különálló működő fékkel van ellátva, elől fehér, hátul piros lámpával és fényvisszaverő prizmával, az első keréken két darab küllő prizmával, illetve csengővel van felszerelve.

Szükség lehet esővédő ruházatra, kerékpárjavító szerszámra, elsősegélycsomagra, láthatósági mellényre, kerékpáros kesztyűre, fejvédőre, tartalék belsőre, vízre.

Jelentkezés : 2017. augusztus 4-ig a dzs@szszbmfu.hu e-mail címen vagy a 30/466-5274-es telefonszámon vagy a helyszínen, indulás előtt.

További információk:       www.panyolafeszt.hu      www.templomut.hu       www.szszbmfu.hu

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel, nem léphet fel. A programváltoztatás jogát a szervezők fenntartják.

Main menu

story | by Dr. Radut