Secondary menu


Kiemelt cikkek

Irodalmi pályázat - Pegazus Könyvek Antológia 2018

 Irodalmi pályázat - Pegazus Könyvek Antológia 2016 A PegazusTv Média és Oktató Kft pályázatot hirdet a Pegazus Könyvek Antológia 2018 címmel. Az immár negyedik alkalommal megjelenő antológiasorozat mottója: „Mindenkinek adj egy esélyt! A produktum és az alkotója legyen a meghatározó.”

A Móricz Zsigmond Könyvtár Kölcsey Szavalóversenyének felhívása

Szavalóversenyt rendeznek 2018. január. 25. (csütörtök) 10 órától középiskolai tanulók részére a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban.

Dingó kölyök született a Nyíregyházi Állatparkban

Dingó kölyök született a Nyíregyházi Állatparkban Igazi különlegesség, dingó született a Nyíregyházi Állatparkban. Az országban csak itt látható kölyök most 7 hetes, így állatorvosi vizsgálatokon esett át. A 3 éve cseh állatkertből érkezett anya állat, 63 napnyi vemhesség után hozta világra egy kotorékban kicsinyét. A szuka kölyök az első hónapot az anya által vájt búvóhelyen töltötte, ám most 7 hetes korában már előmerészkedik rejtekéből s előszeretettel mászkál szülei után a kifutóban.

Karácsonyfagyűjtő akcióval indul a 2018. Nyíregyházán

A Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. és Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 2018. január 8. és január 20. között karácsonyfagyűjtő akciót szervez. Az akció két hete alatt minden egyes - Korányi F. u. 3., valamint Kerék u. 1. sz. alatti Hulladékudvarokba – beszállított karácsonyfáért sorsjegyet kapnak a résztvevők, amivel sorsoláson vesznek részt, és ajándékokat nyerhetnek.

Jaguár ikrek születtek 2017. végén a Nyíregyházi Állatparkban

Első látásra igazán meglepő, hogy a 103 napnyi vemhesség után világra jött jaguár testvérpár egyik tagja sárga, míg a másik fekete bundával született. A magyarázat azonban egyszerű; A jaguár, mely az Újvilág egyedüli nagymacskája, több színváltozatban létezik, a gyakoribb sárga szőrű, fekete foltos egyedek mellett, melanisztikus, azaz fekete példányok is előfordulnak. 

20 év, 400 ezer km Garai Zoltán nyomdokában

20 év, 400 ezer km Garai Zoltán nyomdokában A karácsonyi ünnepek előtt a kerékpáros évadzáró, értékelő rendezvényünkön, beszámoltunk a 2017- es év történéseiről. Számba vettük merre is gurultunk ebben az évben.


Galériák

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán Mintegy 400 diák vett részt azon a közösségi programon, amelyet a nyíregyházi LEGO gyár szervezésében, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban működő tekerd! csoport részvételével rendeztek meg szerdán Build the Space címmel. A gyerekek nem csak feladatokat oldottak meg és játszottak a nap során, hanem mindeközben az űrkutatással kapcsolatos ismereteiket is gyarapíthatták.

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban 2017. október 13-án mutatták be Olt Tamás rendezésében a Diótörő herceg című mesejátékot a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

Sherlock Holmes - A sátán kutyája

Sherlock Holmes - A sátán kutyája előadás 2017. szeptember 9-én (szombat) nagy sikerrel mutatták be a Sherlock Holmes A sátán kutyája című darabot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

VIDOR 2017 - a mi szemünkkel

VIDOR 2017 - a mi szemünkkelA 16. VIDOR, vagyis a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléje 2017 szeptember 2-án hatalmas tűzijátékkal ért véget. Idén is remek darabokat láttunk a színházban, és érdekes koncertekbe hallgathattunk bele a belvárosban. Képes összeállításunkban egy kis egyveleget kaphatnak az elmúlt több mint 1 hét hangulatából, valamint megtudhatják, hogy az elmaradhatatlan karikaturisták hogyan látták a 2017-es VIDOR egy-egy mozzanatát.

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon 2017. július 7-én folytatódott a nyíregyházi Szabadtéri Színpad programsorozata a "Legyetek jók, ha tudtok!" című színdarabbal, amely a Budaörsi Latinovits Színház produkciója.

A Gyöngyhajú lány című Omega musical a Szabadtéri Színpadon

 2017. július 1-jén az ExperiDance Gyöngyhajú lány című Omega musicallel folytatódott a Szabadtéri Színpad programsorozata.

Panyolafeszt örökségtúra

A XII. Határmenti Fesztivál, a  Panyolafeszt  (panyolafeszt.hu 2017. aug. 3-4-5.) egyik programjaként idén már második alkalommal hirdetnek nyílt kerékpártúrát – ezúttal a Középkori templomok útja  szatmári részén (augusztus 5-én, szombaton).

 

 

Az SZSZBMFÜ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. és a keretein belül működő Europe Direct Tájékoztatási Központ idén már második alkalommal hirdet nyílt kerékpártúrát a XII. Határmenti Fesztivál, a  Panyolafeszt egyik programjaként.  Az egynapos túra Panyoláról indul és oda érkezik vissza, a táv könnyen teljesíthető. A túra ízelítő a Középkori templomok útja  tematikus út örökségtúráiból.

A fesztivál helyszínétől most Szatmár felé vesszük az irányt, de csak Fehérgyarmat környékén maradunk. A szatmári kisváros középkori eredetű református temploma mellett megyünk el,  majd a következő állomás Cégénydányád nemrég felújított kastélya és gyönyörű parkja.  A klasszicista stílusú Kölcsey-Kende kúriát Kende Zsigmond építtette 1833-ban. A Szamos folyó partján lévő földszintes épület impozáns, különleges homlokzatkialakítással készült. Különlegessége a fehér faragott kőből épült főbejárata, valamint boltozatos megoldású előcsarnoka.  Igazi kuriózuma azonban az Alföld egyik legszebbjeként számon tartott természetvédelmi oltalom alatt álló kastélyparkja, amelynek 1867-ben ültetett, mára legnagyobb óriásplatánfája  törzsének  kerülete közel öt méter. Az angol minta szerinti tájképi kert bővelkedik  faritkaságokban.  Ezután Gyügye felé fordulunk. Református temploma az ország egyik legszebb Árpád-kori temploma, ékes dísze a vidéknek, benne a Felső-Tisza-vidék népi építészetének páratlan  gazdagságát fedezzük fel, melyet  az Európai Unió Europa Nostra Díjjal ismert el. Szintén ezzel a díjjal büszkélkedhet Szamosújlak középkori eredetű református temploma, helyreállítása rendkívül jó színvonalon sikerült. Látogatóbarát fejlesztésének köszönhetően a falra vetített templomtörténet elevenedik meg. Különös példája a megmaradásnak a nagyszekeresi középkori református templom. Hiszen a Tisza, a Szamos vagy a Kraszna egyszerre oltalmazta és pusztította is a Felső-Tisza-vidéket. Azonban az  állandó bel- és árvizek hatására a folyók ölelésében egy olyan lápvilág alakult ki, amely évszázadokon keresztül nyújtott menedéket a hol Ázsia, hol Európa felől érkező seregekkel szemben. Ez a momentum teszi igazán egyedivé a térség épített örökségét, hiszen az elszigeteltségben a középkor öröksége átvészelhette a vérzivataros időket. A középkori templomok sűrű láncolata, az Alföldön egyedülálló módon itt megmaradt aprófalvas tele¬pülésszerkezet ennek lenyomata. És ennek a lápvidéknek egyik utolsó lenyomatát láthatjuk a nagyszekeresi református templom – egyben a túra utolsó állomása -  körül.

 

 A túra szervezett idegenvezetés, túravezetés, valamint szerviz szolgáltatás biztosításával történik. A túrán való részvételhez a helyszínen (Panyolafeszt)  is lehet kerékpárt bérelni.
 

Gyülekező:          2017. augusztus 05. (szombat)  7:30-tól a fesztiváltéren a
                              nagyszínpad előtt.
Indulás:                8.00 órakor
Útvonal:               Panyola-Fehérgyarmat(13,7 km) – Cégénydányád (7,2 km) –
                              Gyügye (3 km) -  Szamosújlak (1,7 km) - Nagyszekeres (7,7 km) –
                              Panyola (23,1 km)     
A táv hossza:      56,4  km
Átlagsebesség:
 18 km/h
                             (A Panyolafeszt szombat esti programjára visszaérkezik a csapat!)

Az örökségtúra állomásai:

  • Fehérgyarmat, református templom
  • Cégénydányád, Kölcsey-Kende-kúria
  • Gyügye Europa Nostra Díjas temploma
  • Nagyszekeres, református templom 
  • Szamosújlak, református templom                                                                                                                                                                                                           

Költségek:

A túra önköltséges, a szervezők részvételi és szervezési díjat nem számolnak fel.  A kastély belépődíja felnőtteknek 600, diákoknak 400 Ft. A templomokban perselypénzt lehet elhelyezni. A kerékpárbérlés költsége:  2000 Ft

Az első húsz jelentkező a fesztivál védjegyével ellátott pólót kap ajándékba!

Felszerelés:

A KRESZ előírásnak megfelelő kerékpár, amely két különálló működő fékkel van ellátva, elől fehér, hátul piros lámpával és fényvisszaverő prizmával, az első keréken két darab küllő prizmával, illetve csengővel van felszerelve.

Szükség lehet esővédő ruházatra, kerékpárjavító szerszámra, elsősegélycsomagra, láthatósági mellényre, kerékpáros kesztyűre, fejvédőre, tartalék belsőre, vízre.

Jelentkezés : 2017. augusztus 4-ig a dzs@szszbmfu.hu e-mail címen vagy a 30/466-5274-es telefonszámon vagy a helyszínen, indulás előtt.

További információk:       www.panyolafeszt.hu      www.templomut.hu       www.szszbmfu.hu

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel, nem léphet fel. A programváltoztatás jogát a szervezők fenntartják.

Main menu

story | by Dr. Radut