Secondary menu


Kiemelt cikkek

Befejeződött a szabadidő komplexum felújítása a Sóstói-erdőben

Teljesen megújult a nyíregyháziak kedvelt kikapcsolódásai helye, a Sóstói-erdőben levő szabadidő komplexum. A NYÍRERDŐ Zrt. saját forrásból, 25 millió forintból végezte el a munkát az elmúlt két hónapban. A korszerűsítésre azért volt szükség, mert a 2005 és 2007 közötti erdőgazdasági fejlesztéseknek köszönhetően megvalósult játszótér, erdei körszín és színpad, a kondikert valamint sok egyéb közjóléti berendezés az eltelt időszakban elhasználódott, egyes elemek funkciójukat vesztették.

NYÍRERDŐ Nap Nyíregyházán

Az Erdők Hete rendezvénysorozat immár 21. alkalommal várja a látogatókat – kicsiket és nagyokat egyaránt – Magyarország erdeibe. Az Országos Erdészeti Egyesület által indított kezdeményezés jelmondata: „Közös kincsünk az erdő.” A programokkal az erdők értékeinek gazdagságára, azon belül a természeti, turisztikai és gazdasági értékek párhuzamos jelenlétére hívják fel a figyelmet a szervezők.

Rendkívüli tárlatvezetés után újra Muzsikál a Múzeum

Rendkívüli tárlatvezetés után újra Muzsikál a Múzeum Rendhagyó tárlatvezetéssel és érdekes előadásokkal várják az érdeklődőket a Jósa András Múzeumban szeptember 28-án a Kutatók Éjszakáján. Utána a Nyíregyházi Egyetem népzenész hallgatóinak koncertjére invitálják a nótázás és muzsika kedvelőit.

Fesztivál az állatokért 2017

Minden év október 4-én világszerte ünneplik meg állatbarátok az Állatok Világnapját. A nyíregyházi Állatbarát Alapítvány minden évben egy városi, izgalmas fesztivállal köszönti az állatokat, állattartókat szeptember végén...
 

V. Tirpák Fesztivál és Pálinkanap Nyíregyházán

Idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Tirpák Fesztivál és Pálinkanap Nyíregyházán, a Kossuth téren. A megszokott és új programokkal, finom ételekkel várják a kedves érdeklődőket!
 

Európai Autómentes Nap a Zöld Kerék Alapítvánnyal

Bringás reggeli és ,,TE SZEDD!" akció után lendületben a Zöld Kerék. Nemrég 300 kakaós csigával és almával vártuk a bringásokat Nyíregyházán, hulladékot gyűjtöttünk a kerékpárutak mentén, most pedig arra készülünk hogy megmozgatjuk a várost 2017. szeptember 22-én.
 


Galériák

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban 2017. október 13-án mutatták be Olt Tamás rendezésében a Diótörő herceg című mesejátékot a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

Sherlock Holmes - A sátán kutyája

Sherlock Holmes - A sátán kutyája előadás 2017. szeptember 9-én (szombat) nagy sikerrel mutatták be a Sherlock Holmes A sátán kutyája című darabot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

VIDOR 2017 - a mi szemünkkel

VIDOR 2017 - a mi szemünkkelA 16. VIDOR, vagyis a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléje 2017 szeptember 2-án hatalmas tűzijátékkal ért véget. Idén is remek darabokat láttunk a színházban, és érdekes koncertekbe hallgathattunk bele a belvárosban. Képes összeállításunkban egy kis egyveleget kaphatnak az elmúlt több mint 1 hét hangulatából, valamint megtudhatják, hogy az elmaradhatatlan karikaturisták hogyan látták a 2017-es VIDOR egy-egy mozzanatát.

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon 2017. július 7-én folytatódott a nyíregyházi Szabadtéri Színpad programsorozata a "Legyetek jók, ha tudtok!" című színdarabbal, amely a Budaörsi Latinovits Színház produkciója.

A Gyöngyhajú lány című Omega musical a Szabadtéri Színpadon

 2017. július 1-jén az ExperiDance Gyöngyhajú lány című Omega musicallel folytatódott a Szabadtéri Színpad programsorozata.

A Főfőnök

A Főfőnök Lars von Trier A FŐFŐNÖK című komédiáját, Kovács Krisztina adaptációja nyomán Koltai M. Gábor rendezésében mutatták be 2017. április 1-én a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

Ismét sikeresen zárult a Panyolafeszt

Több helyszínen, 23 programban közel 300 művész és előadó lépett az idén is színpadra a szatmári falucskában, a Panyolafeszten. A látogatók száma naponta meghaladta a 2-3000 főt. A 600 lélekszámú kis falu immáron 12. alkalommal adott otthont ennek az izgalmas eseménynek.

 

 

Panyola három folyó találkozásánál, festői környezetben várja évről évre az ide látogatókat. Aki szereti a jó pálinkát, a „nemtudom” szilva kiváló ízét és a fesztiválhangulatot, annak garantált a jókedv ezen a csodálatos vidéken.

Hagyományt teremtettünk rendezvényünkkel - mondta Muhari Zoltán polgármester, a Panyolafeszt egyik ötletgazdája. - „Az első civil kezdeményezés volt, majd évente mindig megújult, még több kulturális esemény, igényes minőségi zene és remek program várta az itt élők és a világzene szerelmeseit. Majd a hely varázsa, a falu élete, az itteni emberek vendégszeretete újabb és újabb látogatókat csalogatott hozzánk. Mára már komoly tömegeket mozdít meg és az ország különböző pontjairól érkeznek vendégek. A fesztiválozók közvetlen élményeik alapján viszik jó hírünket és így egyre többen érdeklődnek irántunk.

Panyola a nyugalom szigete, ám a fesztivál idejére egy picit átalakul. A nyugalom ugyan megmarad, de a derű és jókedv annál nagyobb. A falu minden látogatót szívesen fogad. A kis utcákon sétálva reggelente a biciklivel közlekedő polgármester kalapját emelve üdvözöli a szembejövőket. Együtt bóklászik itt a vendég, a helyi lakos és lovaskocsikon közlekedve jutnak el a Tisza-partra. A közös fürdőzés mellett egy pici tutajon a Pergő Hagyományőrző Műhely húzza a talpalávalót - remek hangulatot varázsolva a partra. Egy fesztivál, egy családias, vendégszerető település, ahol mindenkinek fontos, hogy remek zenei csemegékkel is gazdagítsák a három nap alatt a programokat. Legyen tehát fővárosi vagy itteni lakos bárki is, minőségi, kulturális értékekből válogathatnak.

 

Nagyon jó érzés látni, hogy családok jönnek a fesztiválra ”- jegyezte meg dr. Tilki Attila, országgyűlési képviselő, aki maga is nagy rajongója a falunak. Nem számít, idős vagy fiatal, mindenki jöhet ide. Amíg a szülő különböző muzsikákat hallgat, addig a gyermeke kedvére szaladgálhat vagy a pulyasarokban a jobbnál jobb hagyományőrző játékokat próbálhatja ki. Az értékek gazdag kavalkádja található itt, hiszen a következő generációnak sem mindegy, milyen kikapcsolódást kínálunk, s a szüleitől mit lát és tanul az apróság. Panyola ebben is élen jár - tette hozzá a képviselő. A fesztivál arculata is egyedi, hiszen minden évben más-más fesztivál póló készül meghatározó grafikai elemekkel és az igényesen elkészített plakátok is évről évre kiemelik és megkülönböztetik a Panyolafesztet.

 

 

Gasztronómiája is különleges a falunak, hiszen a helyi háziasszonyok készítik a finomabbnál finomabb szatmári ételeket, az ízek sokszínű kínálatát. Panyola a pálinka, a szilva és a jó fesztivál hazája. Ezt a hármas egységet mindenkinek meg kell ismernie. Látogasson el ön is erre a vidékre és tapasztalja meg, tényleg olyan ez a hely, mintha valóban haza menne...
 

 

Pótor Melinda
 

Main menu

story | by Dr. Radut