Secondary menu


Kiemelt cikkek

Irodalmi pályázat - Pegazus Könyvek Antológia 2018

 Irodalmi pályázat - Pegazus Könyvek Antológia 2016 A PegazusTv Média és Oktató Kft pályázatot hirdet a Pegazus Könyvek Antológia 2018 címmel. Az immár negyedik alkalommal megjelenő antológiasorozat mottója: „Mindenkinek adj egy esélyt! A produktum és az alkotója legyen a meghatározó.”

A Móricz Zsigmond Könyvtár Kölcsey Szavalóversenyének felhívása

Szavalóversenyt rendeznek 2018. január. 25. (csütörtök) 10 órától középiskolai tanulók részére a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban.

Dingó kölyök született a Nyíregyházi Állatparkban

Dingó kölyök született a Nyíregyházi Állatparkban Igazi különlegesség, dingó született a Nyíregyházi Állatparkban. Az országban csak itt látható kölyök most 7 hetes, így állatorvosi vizsgálatokon esett át. A 3 éve cseh állatkertből érkezett anya állat, 63 napnyi vemhesség után hozta világra egy kotorékban kicsinyét. A szuka kölyök az első hónapot az anya által vájt búvóhelyen töltötte, ám most 7 hetes korában már előmerészkedik rejtekéből s előszeretettel mászkál szülei után a kifutóban.

Karácsonyfagyűjtő akcióval indul a 2018. Nyíregyházán

A Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. és Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 2018. január 8. és január 20. között karácsonyfagyűjtő akciót szervez. Az akció két hete alatt minden egyes - Korányi F. u. 3., valamint Kerék u. 1. sz. alatti Hulladékudvarokba – beszállított karácsonyfáért sorsjegyet kapnak a résztvevők, amivel sorsoláson vesznek részt, és ajándékokat nyerhetnek.

Jaguár ikrek születtek 2017. végén a Nyíregyházi Állatparkban

Első látásra igazán meglepő, hogy a 103 napnyi vemhesség után világra jött jaguár testvérpár egyik tagja sárga, míg a másik fekete bundával született. A magyarázat azonban egyszerű; A jaguár, mely az Újvilág egyedüli nagymacskája, több színváltozatban létezik, a gyakoribb sárga szőrű, fekete foltos egyedek mellett, melanisztikus, azaz fekete példányok is előfordulnak. 

20 év, 400 ezer km Garai Zoltán nyomdokában

20 év, 400 ezer km Garai Zoltán nyomdokában A karácsonyi ünnepek előtt a kerékpáros évadzáró, értékelő rendezvényünkön, beszámoltunk a 2017- es év történéseiről. Számba vettük merre is gurultunk ebben az évben.


Galériák

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán Mintegy 400 diák vett részt azon a közösségi programon, amelyet a nyíregyházi LEGO gyár szervezésében, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban működő tekerd! csoport részvételével rendeztek meg szerdán Build the Space címmel. A gyerekek nem csak feladatokat oldottak meg és játszottak a nap során, hanem mindeközben az űrkutatással kapcsolatos ismereteiket is gyarapíthatták.

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban 2017. október 13-án mutatták be Olt Tamás rendezésében a Diótörő herceg című mesejátékot a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

Sherlock Holmes - A sátán kutyája

Sherlock Holmes - A sátán kutyája előadás 2017. szeptember 9-én (szombat) nagy sikerrel mutatták be a Sherlock Holmes A sátán kutyája című darabot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

VIDOR 2017 - a mi szemünkkel

VIDOR 2017 - a mi szemünkkelA 16. VIDOR, vagyis a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléje 2017 szeptember 2-án hatalmas tűzijátékkal ért véget. Idén is remek darabokat láttunk a színházban, és érdekes koncertekbe hallgathattunk bele a belvárosban. Képes összeállításunkban egy kis egyveleget kaphatnak az elmúlt több mint 1 hét hangulatából, valamint megtudhatják, hogy az elmaradhatatlan karikaturisták hogyan látták a 2017-es VIDOR egy-egy mozzanatát.

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon 2017. július 7-én folytatódott a nyíregyházi Szabadtéri Színpad programsorozata a "Legyetek jók, ha tudtok!" című színdarabbal, amely a Budaörsi Latinovits Színház produkciója.

A Gyöngyhajú lány című Omega musical a Szabadtéri Színpadon

 2017. július 1-jén az ExperiDance Gyöngyhajú lány című Omega musicallel folytatódott a Szabadtéri Színpad programsorozata.

Ismét sikeresen zárult a Panyolafeszt

Több helyszínen, 23 programban közel 300 művész és előadó lépett az idén is színpadra a szatmári falucskában, a Panyolafeszten. A látogatók száma naponta meghaladta a 2-3000 főt. A 600 lélekszámú kis falu immáron 12. alkalommal adott otthont ennek az izgalmas eseménynek.

 

 

Panyola három folyó találkozásánál, festői környezetben várja évről évre az ide látogatókat. Aki szereti a jó pálinkát, a „nemtudom” szilva kiváló ízét és a fesztiválhangulatot, annak garantált a jókedv ezen a csodálatos vidéken.

Hagyományt teremtettünk rendezvényünkkel - mondta Muhari Zoltán polgármester, a Panyolafeszt egyik ötletgazdája. - „Az első civil kezdeményezés volt, majd évente mindig megújult, még több kulturális esemény, igényes minőségi zene és remek program várta az itt élők és a világzene szerelmeseit. Majd a hely varázsa, a falu élete, az itteni emberek vendégszeretete újabb és újabb látogatókat csalogatott hozzánk. Mára már komoly tömegeket mozdít meg és az ország különböző pontjairól érkeznek vendégek. A fesztiválozók közvetlen élményeik alapján viszik jó hírünket és így egyre többen érdeklődnek irántunk.

Panyola a nyugalom szigete, ám a fesztivál idejére egy picit átalakul. A nyugalom ugyan megmarad, de a derű és jókedv annál nagyobb. A falu minden látogatót szívesen fogad. A kis utcákon sétálva reggelente a biciklivel közlekedő polgármester kalapját emelve üdvözöli a szembejövőket. Együtt bóklászik itt a vendég, a helyi lakos és lovaskocsikon közlekedve jutnak el a Tisza-partra. A közös fürdőzés mellett egy pici tutajon a Pergő Hagyományőrző Műhely húzza a talpalávalót - remek hangulatot varázsolva a partra. Egy fesztivál, egy családias, vendégszerető település, ahol mindenkinek fontos, hogy remek zenei csemegékkel is gazdagítsák a három nap alatt a programokat. Legyen tehát fővárosi vagy itteni lakos bárki is, minőségi, kulturális értékekből válogathatnak.

 

Nagyon jó érzés látni, hogy családok jönnek a fesztiválra ”- jegyezte meg dr. Tilki Attila, országgyűlési képviselő, aki maga is nagy rajongója a falunak. Nem számít, idős vagy fiatal, mindenki jöhet ide. Amíg a szülő különböző muzsikákat hallgat, addig a gyermeke kedvére szaladgálhat vagy a pulyasarokban a jobbnál jobb hagyományőrző játékokat próbálhatja ki. Az értékek gazdag kavalkádja található itt, hiszen a következő generációnak sem mindegy, milyen kikapcsolódást kínálunk, s a szüleitől mit lát és tanul az apróság. Panyola ebben is élen jár - tette hozzá a képviselő. A fesztivál arculata is egyedi, hiszen minden évben más-más fesztivál póló készül meghatározó grafikai elemekkel és az igényesen elkészített plakátok is évről évre kiemelik és megkülönböztetik a Panyolafesztet.

 

 

Gasztronómiája is különleges a falunak, hiszen a helyi háziasszonyok készítik a finomabbnál finomabb szatmári ételeket, az ízek sokszínű kínálatát. Panyola a pálinka, a szilva és a jó fesztivál hazája. Ezt a hármas egységet mindenkinek meg kell ismernie. Látogasson el ön is erre a vidékre és tapasztalja meg, tényleg olyan ez a hely, mintha valóban haza menne...
 

 

Pótor Melinda
 

Main menu

story | by Dr. Radut