Secondary menu


Kiemelt cikkek

Évértékelő / évindító interjú a Képmás zenekarral

Évértékelő / évindító interjú a Képmás zenekarral A Képmás zenekar az észak-keleti régió egyik meghatározó csapata, amely 2006-ban Nyíregyházán alakult azzal a szándékkal, hogy olyan igényes élő zenét játsszanak, amely valódi intellektuális tartalmat közvetít. Folyamatosan zenélnek és hozzák el a szeretet hangját a számtalan intézménybe, nem csak egyházi berkeken belül. A zenekar vezetőjét, Bolega László énekes-dalszerzőt a legutóbbi turnéjukról, és az előttük álló időszakról is kérdeztük.

Hamarosan befejeződik a Szabadtéri Színpad felújítása

A Szabadtéri Színpad műszakilag igen leromlott állapotban volt, a mai kor követelményeinek, és a helyi igényeknek sem felel meg, így teljes körű felújítása évek óta indokolt. Igen frekventált helyén áll, a városi szövetben való elhelyezkedésénél, a funkciójánál, a térszervezésénél fogva, illetve a területen lévő építmények, épületek, terek formavilága, építészeti megfogalmazása, a vegetációt meghatározó hangulata miatt, a város igen jellegzetes, fontos intézménye.

Ha február, akkor Táncfarsang!

Három napos táncőrület a Móricz Zsigmond Színházban! 2018-ban is megrendezésre kerül a Táncfarsang: Néptánc, flamenco, balett, modern táncfeldolgozások és látványos koreográfiák várják a tánc szerelmeseit!

Irodalmi pályázat - Pegazus Könyvek Antológia 2018

 Irodalmi pályázat - Pegazus Könyvek Antológia 2016 A PegazusTv Média és Oktató Kft pályázatot hirdet a Pegazus Könyvek Antológia 2018 címmel. Az immár negyedik alkalommal megjelenő antológiasorozat mottója: „Mindenkinek adj egy esélyt! A produktum és az alkotója legyen a meghatározó.”

A Móricz Zsigmond Könyvtár Kölcsey Szavalóversenyének felhívása

Szavalóversenyt rendeznek 2018. január. 25. (csütörtök) 10 órától középiskolai tanulók részére a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban.

Dingó kölyök született a Nyíregyházi Állatparkban

Dingó kölyök született a Nyíregyházi Állatparkban Igazi különlegesség, dingó született a Nyíregyházi Állatparkban. Az országban csak itt látható kölyök most 7 hetes, így állatorvosi vizsgálatokon esett át. A 3 éve cseh állatkertből érkezett anya állat, 63 napnyi vemhesség után hozta világra egy kotorékban kicsinyét. A szuka kölyök az első hónapot az anya által vájt búvóhelyen töltötte, ám most 7 hetes korában már előmerészkedik rejtekéből s előszeretettel mászkál szülei után a kifutóban.


Galériák

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása Dohos Ferenc, vagy ahogy a legtöbben ismerik Nyíregyházán, PERME első fotókiállítása nyílt meg 2018. január 25-én a Mustárházban. Perme évtizedek óta amatőr fotósként örökíti meg Nyíregyháza és környéke eseményeit, követi a város fejlődését. 2005 óta blogot vezet Perme Képeskönyve címmel, ahol több ezer fotóval színesíti írásait. A "Felfüggesztve" című tárlat még egy hónapig lesz megtekinthető!

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán Mintegy 400 diák vett részt azon a közösségi programon, amelyet a nyíregyházi LEGO gyár szervezésében, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban működő tekerd! csoport részvételével rendeztek meg szerdán Build the Space címmel. A gyerekek nem csak feladatokat oldottak meg és játszottak a nap során, hanem mindeközben az űrkutatással kapcsolatos ismereteiket is gyarapíthatták.

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban 2017. október 13-án mutatták be Olt Tamás rendezésében a Diótörő herceg című mesejátékot a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

Sherlock Holmes - A sátán kutyája

Sherlock Holmes - A sátán kutyája előadás 2017. szeptember 9-én (szombat) nagy sikerrel mutatták be a Sherlock Holmes A sátán kutyája című darabot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

VIDOR 2017 - a mi szemünkkel

VIDOR 2017 - a mi szemünkkelA 16. VIDOR, vagyis a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléje 2017 szeptember 2-án hatalmas tűzijátékkal ért véget. Idén is remek darabokat láttunk a színházban, és érdekes koncertekbe hallgathattunk bele a belvárosban. Képes összeállításunkban egy kis egyveleget kaphatnak az elmúlt több mint 1 hét hangulatából, valamint megtudhatják, hogy az elmaradhatatlan karikaturisták hogyan látták a 2017-es VIDOR egy-egy mozzanatát.

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon 2017. július 7-én folytatódott a nyíregyházi Szabadtéri Színpad programsorozata a "Legyetek jók, ha tudtok!" című színdarabbal, amely a Budaörsi Latinovits Színház produkciója.

Folyamatosan zsizsegnek a koncerteken - interjú Ágoston Bélával a Zuboly alapítójával

Folyamatosan zsizsegnek a koncerteken - interjú Ágoston Bélával a Zuboly alapítójával Interjú az idén 12 éves Zuboly zenekar alapítójával Ágoston Bélával. Zenekaraival rendszeres vendége a nyíregyházi VIDOR fesztiválnak. Ebből az aprobóból beszélgetett velük Petrusák János a zenekar múltjáról, jelenéről és arról, hogy mi is az a Broken etno.

 

 

Zenekarotok, a ZUBOLY már 12 esztendős, és ezalatt az idő alatt nagyon nem unatkoztatok, hiszen hazánkat és Európa majdnem minden országát bejártátok már zenétekkel. Ráadásnak hol a magyar diplomácia kulturális követeiként, hol vidám partizenekarként lehet veletek és zenétekkel találkozni.

Mi volt 12 évvel ezelőtt az a szikra, az a zenei, vagy isteni, vagy bármilyen sugallat, amelynek hatására összeálltatok és együttest csináltatok?

 

Rónai Gergely (borítóink készítője) édesapjának szülinapi bulijának zenei hátterét kellett megszerveznem, ezért elhívtam Busa Pistát (akivel a Budbudas-ban zenéltem, Benke Ágoston Félixet (aki az Ágoston Trió: Jazztarisznya című lemezén játszott), Hock Ernőt(aki az Agostones: Ördögbomba című lemezén játszott), hogy valamit előadjunk. Ismerve a kvalitásaikat kész ötletekkel álltam elő - ők még egymást sem ismerték. 10 perc próba után, majdnem egy órát zenéltünk.

Persze ekkor ez még nem zenekar, de érezni lehetett, hogy valami megmozdult.

 

A Sugallat a 2005-ös Csángó Bál volt, ahol Félix lehetőséget kapott, hogy bemutatkozzon, mint csángó szájharmonikás. A Jazztarisznya anyagból válogattunk, de úgy alakítottam, hogy 5 percért ne kelljen dobszerkóval felvonulni, legyen beatbox és akkor már evidens volt Ernőt hívni. Kaptunk annyi gázsit, hogy stúdióba mehettünk demót csinálni.

Folyamatosan zsizsegnek a koncerteken - interjú Ágoston Bélával a Zuboly alapítójával

 

A ZUBOLY név honnan ered? Ki volt a "keresztapa"?

 

Ezen a Csángó bálon született meg a név is.(Mindig van vagy 12 zenekarnevem - ez egy játék...),BAJZA UTCA...BAJZAJ... így ízlelgettem a szavakat és aztán eszembe jutott egy Peter Brook Tv-játék adaptáció a Szentivánéji álomból, még gimis koromból(1982?83?) és ZUBOLY - illett ránk.

 

Kik most a zenekar tagjai? Mindig ez a formáció játszott?

 

A kezdeti felállás (1.lemez: ZUBOLY - Értem a kujonságot )4 fős volt. Aztán elmentünk dobgépes irányba, mert Busa Pistát az Irie Maffia és a Zuboly is igényelte. Pistát két emberrel tudtuk helyettesíteni, végül a lemezen (2.lemez: ZUBOLY - Virágoztass engem!) hatan játszunk,a négy alaptag+ Fejes Sándor alias Mr. Master és Lázár Zsolt alias Dj.Snare. Szarvas Dávid fantasztikus beatbox játéka váltotta fel az "elektronikus" korszakot - így 2008-tól öten lettünk. Én időközben létrehoztam az ETNOFAUN nevű formációt, amiben Mizsei Zoli és Dávid együtt játszottak már. Miután ez megszűnt, Zolit elcsábítottam a Zubolyba. Így most a stabil alkotói felállás 6 tagú, de pár ember néha nem tud jönni,helyettük lehetőséget biztosítunk fiataloknak a fellépésre, akik a zenekar holdudvarába kerültek vagy barátainknak , akikkel szívesen zenélünk.

 

A Vidoron Pestalits Ambrus volt Busa Pista helyett, aki hegedül és szaxofonik, Mizsei Zoltán helyett pedig Móser Ádám harmonikázott.

Ebben a felállásban léptünk fel Sepsiszentgyörgyön is áprilisban a Szent György Napokon hatalmas sikerrel.

Létrejött a ZUBOLY , amely egy 17 tagú fúvószenekar, barátokkal és barátaim gyerekeivel kibővülve - aki már szintén a barátaink... Az új lemezen ez a felállás is hallható.

De mindig van valami meglepi...

 

Műfajilag önmagatok a következőkbe soroljátok be: BROKEN ETNO Hip-Hop Folk Electronic. Ez így együtt, akkor mit is jelent?

 

Ezek gondolkodásra serkentő jelzők...

 

Több helyen olvasom, hogy szerettek nem csak szórakoztatni, hanem szórakozni is, viccelve viccelődni. A humor zenétekben hogyan jelenik meg?

 

Maga a zenekar viselkedése a színpadon néha Monty Pythonos... Az ad-hok ötletek folyamatosan zsizsegnek a koncerteken, mindig vannak aktualizált poénok, amiket vagy megtervezek, vagy csakúgy kipattannak.

 

A Vidoron találkoztunk veletek! Ez már hányadik Vidorotok volt?

 

2. Vidor, de egyszer voltam az ETNOFAUN-nal is, tehát nekem 3.

 

És a jövő? Céljaitok, vágyaitok? Szakmailag hova akartok eljutni?

 

51 éves vagyok, Magyarországon élek - ez a jövő. A magam nevében annyit mondhatok, a Zuboly az a hely, ahol kedvemre szaxofonozhatok, népzenélhetek, énekelhetek, zeneszerzői ötleteim kurtán-furcsa dolgait képviselhetem és bármennyire furcsa - taníthatok is. Célom, hogy összetartsam a ménest. Vágyam, hogy ez a különös Brand még sokáig működjön.( Elvezényelgetem majd a szimfonikzubolyt 70 évesen... na ez humor akar lenni példul)

Szakmailag elfogadhatónak ítélem meg a bandát és mivel nem tudom ez a szó a mi stílusunkban mit jelent, azt gondolom, ha jó a koncert, ha jó a lemez(ki vesz lemezt?) és a közönség szereti, már el is jutottunk a célunkhoz.

 

Petrusák János

 

ZUBOLY

 

Ágoston Béla

Benke Ágoston Félix

Busa István

Hock Ernő

Mizsei Zoltán

Szarvas Dávid

 

 

Main menu

story | by Dr. Radut