Secondary menu


Kiemelt cikkek

A Hajléktalan Jézus szobra hirdeti feladatunkat – Kisvárdára érkezett az együttérzés szobra

A Hajléktalan Jézus szobra hirdeti feladatunkat – Kisvárdára érkezett az együttérzés szobra Kisvárdán a Szent Péter és Pál Nagytemplom előtt helyezték el két napra a Hajléktalan Jézus szobrot november 20-án. Az együttérzés jelképévé vált alkotást ökumenikus imádsággal és gyertyagyújtással fogadták.

Újból sikeres volt a Megyei Filmszemle

Újból sikeres volt a Megyei Filmszemle Az immár hagyományosan a NYÍRI AFK Egyesület által minden páratlan évben megrendezésre kerülő megyei (amatőr és független) filmes szemle idén újból sok sikert hozott.

Novemberi programok a nyíregyházi könyvtárban

A Móricz Megyei és Városi Könyvtár 2017. novemberében is számos érdekes probrammal várja a kultúra iránt érdeklődőket.

Őszi madárderűs napok a nyíregyházi Szelkó-tónál

Az E-misszió Egyesület 2017. november 9-12. között ismét őszi madárgyűrűző napokat szervez a nyíregyházi Szelkó-tó mellé, ahová szívesen hívja a természet és madarak nyugodt kikapcsolódásra vágyó barátait A természetvédelmi program minden érdeklődő számára nyitott, különösen a szombati (november 11.) családi napon.

Tiszatelek a folyóparti gyöngyszem - bringával és fényképezőgéppel árkon bokron át

Tiszatelek a folyóparti gyöngyszem - bringával és fényképezőgéppel árkon bokron át 2017 november 10-én 16:30 perctől nyílik meg Kazai Béla "Tiszatelek a folyóparti gyöngyszem - bringával és fényképezőgéppel árkon bokron át" című fotókiállítása, a Móricz Zsigmond Könyvtárban.

Chili Paprikaevő Verseny Nyíregyházán!

Szereted, ha a paprika nagyon csíp? Szereted a kihívásokat? Ezt a péntek esti programot Neked találták ki! Gyere és versenyezz! Szólj chili-fan ismerőseidnek is!

 


Galériák

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban 2017. október 13-án mutatták be Olt Tamás rendezésében a Diótörő herceg című mesejátékot a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

Sherlock Holmes - A sátán kutyája

Sherlock Holmes - A sátán kutyája előadás 2017. szeptember 9-én (szombat) nagy sikerrel mutatták be a Sherlock Holmes A sátán kutyája című darabot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

VIDOR 2017 - a mi szemünkkel

VIDOR 2017 - a mi szemünkkelA 16. VIDOR, vagyis a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléje 2017 szeptember 2-án hatalmas tűzijátékkal ért véget. Idén is remek darabokat láttunk a színházban, és érdekes koncertekbe hallgathattunk bele a belvárosban. Képes összeállításunkban egy kis egyveleget kaphatnak az elmúlt több mint 1 hét hangulatából, valamint megtudhatják, hogy az elmaradhatatlan karikaturisták hogyan látták a 2017-es VIDOR egy-egy mozzanatát.

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon 2017. július 7-én folytatódott a nyíregyházi Szabadtéri Színpad programsorozata a "Legyetek jók, ha tudtok!" című színdarabbal, amely a Budaörsi Latinovits Színház produkciója.

A Gyöngyhajú lány című Omega musical a Szabadtéri Színpadon

 2017. július 1-jén az ExperiDance Gyöngyhajú lány című Omega musicallel folytatódott a Szabadtéri Színpad programsorozata.

A Főfőnök

A Főfőnök Lars von Trier A FŐFŐNÖK című komédiáját, Kovács Krisztina adaptációja nyomán Koltai M. Gábor rendezésében mutatták be 2017. április 1-én a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

Folyamatosan zsizsegnek a koncerteken - interjú Ágoston Bélával a Zuboly alapítójával

Folyamatosan zsizsegnek a koncerteken - interjú Ágoston Bélával a Zuboly alapítójával Interjú az idén 12 éves Zuboly zenekar alapítójával Ágoston Bélával. Zenekaraival rendszeres vendége a nyíregyházi VIDOR fesztiválnak. Ebből az aprobóból beszélgetett velük Petrusák János a zenekar múltjáról, jelenéről és arról, hogy mi is az a Broken etno.

 

 

Zenekarotok, a ZUBOLY már 12 esztendős, és ezalatt az idő alatt nagyon nem unatkoztatok, hiszen hazánkat és Európa majdnem minden országát bejártátok már zenétekkel. Ráadásnak hol a magyar diplomácia kulturális követeiként, hol vidám partizenekarként lehet veletek és zenétekkel találkozni.

Mi volt 12 évvel ezelőtt az a szikra, az a zenei, vagy isteni, vagy bármilyen sugallat, amelynek hatására összeálltatok és együttest csináltatok?

 

Rónai Gergely (borítóink készítője) édesapjának szülinapi bulijának zenei hátterét kellett megszerveznem, ezért elhívtam Busa Pistát (akivel a Budbudas-ban zenéltem, Benke Ágoston Félixet (aki az Ágoston Trió: Jazztarisznya című lemezén játszott), Hock Ernőt(aki az Agostones: Ördögbomba című lemezén játszott), hogy valamit előadjunk. Ismerve a kvalitásaikat kész ötletekkel álltam elő - ők még egymást sem ismerték. 10 perc próba után, majdnem egy órát zenéltünk.

Persze ekkor ez még nem zenekar, de érezni lehetett, hogy valami megmozdult.

 

A Sugallat a 2005-ös Csángó Bál volt, ahol Félix lehetőséget kapott, hogy bemutatkozzon, mint csángó szájharmonikás. A Jazztarisznya anyagból válogattunk, de úgy alakítottam, hogy 5 percért ne kelljen dobszerkóval felvonulni, legyen beatbox és akkor már evidens volt Ernőt hívni. Kaptunk annyi gázsit, hogy stúdióba mehettünk demót csinálni.

Folyamatosan zsizsegnek a koncerteken - interjú Ágoston Bélával a Zuboly alapítójával

 

A ZUBOLY név honnan ered? Ki volt a "keresztapa"?

 

Ezen a Csángó bálon született meg a név is.(Mindig van vagy 12 zenekarnevem - ez egy játék...),BAJZA UTCA...BAJZAJ... így ízlelgettem a szavakat és aztán eszembe jutott egy Peter Brook Tv-játék adaptáció a Szentivánéji álomból, még gimis koromból(1982?83?) és ZUBOLY - illett ránk.

 

Kik most a zenekar tagjai? Mindig ez a formáció játszott?

 

A kezdeti felállás (1.lemez: ZUBOLY - Értem a kujonságot )4 fős volt. Aztán elmentünk dobgépes irányba, mert Busa Pistát az Irie Maffia és a Zuboly is igényelte. Pistát két emberrel tudtuk helyettesíteni, végül a lemezen (2.lemez: ZUBOLY - Virágoztass engem!) hatan játszunk,a négy alaptag+ Fejes Sándor alias Mr. Master és Lázár Zsolt alias Dj.Snare. Szarvas Dávid fantasztikus beatbox játéka váltotta fel az "elektronikus" korszakot - így 2008-tól öten lettünk. Én időközben létrehoztam az ETNOFAUN nevű formációt, amiben Mizsei Zoli és Dávid együtt játszottak már. Miután ez megszűnt, Zolit elcsábítottam a Zubolyba. Így most a stabil alkotói felállás 6 tagú, de pár ember néha nem tud jönni,helyettük lehetőséget biztosítunk fiataloknak a fellépésre, akik a zenekar holdudvarába kerültek vagy barátainknak , akikkel szívesen zenélünk.

 

A Vidoron Pestalits Ambrus volt Busa Pista helyett, aki hegedül és szaxofonik, Mizsei Zoltán helyett pedig Móser Ádám harmonikázott.

Ebben a felállásban léptünk fel Sepsiszentgyörgyön is áprilisban a Szent György Napokon hatalmas sikerrel.

Létrejött a ZUBOLY , amely egy 17 tagú fúvószenekar, barátokkal és barátaim gyerekeivel kibővülve - aki már szintén a barátaink... Az új lemezen ez a felállás is hallható.

De mindig van valami meglepi...

 

Műfajilag önmagatok a következőkbe soroljátok be: BROKEN ETNO Hip-Hop Folk Electronic. Ez így együtt, akkor mit is jelent?

 

Ezek gondolkodásra serkentő jelzők...

 

Több helyen olvasom, hogy szerettek nem csak szórakoztatni, hanem szórakozni is, viccelve viccelődni. A humor zenétekben hogyan jelenik meg?

 

Maga a zenekar viselkedése a színpadon néha Monty Pythonos... Az ad-hok ötletek folyamatosan zsizsegnek a koncerteken, mindig vannak aktualizált poénok, amiket vagy megtervezek, vagy csakúgy kipattannak.

 

A Vidoron találkoztunk veletek! Ez már hányadik Vidorotok volt?

 

2. Vidor, de egyszer voltam az ETNOFAUN-nal is, tehát nekem 3.

 

És a jövő? Céljaitok, vágyaitok? Szakmailag hova akartok eljutni?

 

51 éves vagyok, Magyarországon élek - ez a jövő. A magam nevében annyit mondhatok, a Zuboly az a hely, ahol kedvemre szaxofonozhatok, népzenélhetek, énekelhetek, zeneszerzői ötleteim kurtán-furcsa dolgait képviselhetem és bármennyire furcsa - taníthatok is. Célom, hogy összetartsam a ménest. Vágyam, hogy ez a különös Brand még sokáig működjön.( Elvezényelgetem majd a szimfonikzubolyt 70 évesen... na ez humor akar lenni példul)

Szakmailag elfogadhatónak ítélem meg a bandát és mivel nem tudom ez a szó a mi stílusunkban mit jelent, azt gondolom, ha jó a koncert, ha jó a lemez(ki vesz lemezt?) és a közönség szereti, már el is jutottunk a célunkhoz.

 

Petrusák János

 

ZUBOLY

 

Ágoston Béla

Benke Ágoston Félix

Busa István

Hock Ernő

Mizsei Zoltán

Szarvas Dávid

 

 

Main menu

story | by Dr. Radut