Secondary menu


Kiemelt cikkek

A Hajléktalan Jézus szobra hirdeti feladatunkat – Kisvárdára érkezett az együttérzés szobra

A Hajléktalan Jézus szobra hirdeti feladatunkat – Kisvárdára érkezett az együttérzés szobra Kisvárdán a Szent Péter és Pál Nagytemplom előtt helyezték el két napra a Hajléktalan Jézus szobrot november 20-án. Az együttérzés jelképévé vált alkotást ökumenikus imádsággal és gyertyagyújtással fogadták.

Újból sikeres volt a Megyei Filmszemle

Újból sikeres volt a Megyei Filmszemle Az immár hagyományosan a NYÍRI AFK Egyesület által minden páratlan évben megrendezésre kerülő megyei (amatőr és független) filmes szemle idén újból sok sikert hozott.

Novemberi programok a nyíregyházi könyvtárban

A Móricz Megyei és Városi Könyvtár 2017. novemberében is számos érdekes probrammal várja a kultúra iránt érdeklődőket.

Őszi madárderűs napok a nyíregyházi Szelkó-tónál

Az E-misszió Egyesület 2017. november 9-12. között ismét őszi madárgyűrűző napokat szervez a nyíregyházi Szelkó-tó mellé, ahová szívesen hívja a természet és madarak nyugodt kikapcsolódásra vágyó barátait A természetvédelmi program minden érdeklődő számára nyitott, különösen a szombati (november 11.) családi napon.

Tiszatelek a folyóparti gyöngyszem - bringával és fényképezőgéppel árkon bokron át

Tiszatelek a folyóparti gyöngyszem - bringával és fényképezőgéppel árkon bokron át 2017 november 10-én 16:30 perctől nyílik meg Kazai Béla "Tiszatelek a folyóparti gyöngyszem - bringával és fényképezőgéppel árkon bokron át" című fotókiállítása, a Móricz Zsigmond Könyvtárban.

Chili Paprikaevő Verseny Nyíregyházán!

Szereted, ha a paprika nagyon csíp? Szereted a kihívásokat? Ezt a péntek esti programot Neked találták ki! Gyere és versenyezz! Szólj chili-fan ismerőseidnek is!

 


Galériák

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban 2017. október 13-án mutatták be Olt Tamás rendezésében a Diótörő herceg című mesejátékot a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

Sherlock Holmes - A sátán kutyája

Sherlock Holmes - A sátán kutyája előadás 2017. szeptember 9-én (szombat) nagy sikerrel mutatták be a Sherlock Holmes A sátán kutyája című darabot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

VIDOR 2017 - a mi szemünkkel

VIDOR 2017 - a mi szemünkkelA 16. VIDOR, vagyis a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléje 2017 szeptember 2-án hatalmas tűzijátékkal ért véget. Idén is remek darabokat láttunk a színházban, és érdekes koncertekbe hallgathattunk bele a belvárosban. Képes összeállításunkban egy kis egyveleget kaphatnak az elmúlt több mint 1 hét hangulatából, valamint megtudhatják, hogy az elmaradhatatlan karikaturisták hogyan látták a 2017-es VIDOR egy-egy mozzanatát.

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon 2017. július 7-én folytatódott a nyíregyházi Szabadtéri Színpad programsorozata a "Legyetek jók, ha tudtok!" című színdarabbal, amely a Budaörsi Latinovits Színház produkciója.

A Gyöngyhajú lány című Omega musical a Szabadtéri Színpadon

 2017. július 1-jén az ExperiDance Gyöngyhajú lány című Omega musicallel folytatódott a Szabadtéri Színpad programsorozata.

A Főfőnök

A Főfőnök Lars von Trier A FŐFŐNÖK című komédiáját, Kovács Krisztina adaptációja nyomán Koltai M. Gábor rendezésében mutatták be 2017. április 1-én a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

100 szociális innováció Finnországból

Finnország függetlenné válásának 100. évfordulója alkalmából megjelent könyvet személyes tapasztalataik alapján mutatja be a nyíregyházi születésű Karakó Judit és férje Krausz György az egykori magyar nagykövet Finnországban, aki segítette testvérvárosi kapcsolatunk kialakítását Kajaanival.

 

 

Finnországot és általában a finneket ismerjük a természeti adottságokról (Ezer tó országa, hosszú hideg tél), a műszaki innovációkról (Nokia, Kone), a kiváló sportolókról (Nurmi, Virén, autóversenyzők) esetleg építészeiről, lakberendezőiről, de kevésbé köztudottak azok a szociális innovációk, amelyek az egész társadalmat meghatározzák és együtt alkotják a „finn csodát".

Juhannus, Szent Iván Éj Finnországban, Csorba Károly fotókiállításának megnyitója filmvetítéssel kiegészítve.
 
Az alkotó előzetese a fényképeihez:
Családi kötödésünk miatt többször eljutottam Finnországba. Ez a fenséges északi táj nagyon elvarázsolt. Óriási élmény volt a felfedezése és fényképezése. A „Juhannus”, a Szent Iván Éj ünnepének kultusza az északi országokban még sokkal nagyobb, mint nálunk. Nem csoda, hiszen a hosszú téli sötétség után a nyári „Fehér Éjszakák” élménye egészen felfokozott. A máskor zord északi természet ilyenkor rohamléptekben hozza be lemaradását. A nap szinte egész nap fent van a horizonton. Képeimmel az északi táj szépségének és érintetlenségének, az „Elveszett Éden”-nek a hangulatát próbálom visszaadni a nyári napforduló idején. Ez az a rövid, de gyönyörű időszak, amelyre a finnek és az északi népek a hosszú, sötét és hideg tél után egész évben várnak.A portrékat Turkuban, Finnország legősibb városában, a KESKIAJAN TURKU forgatagában fotóztam.
 

 

Vadtúravezető lettem Finnországban, Csorba Dániel fotókiállításának megnyitója.
 
Az alkotó előzetese a fényképeihez:

Az Eerikkilän Sportakadémia egyike a Finnországban működő 11 Nemzeti Sportakadémiának. Itt a sporttal kapcsolatos képzések mellett kiemelt szerepet kap a természetben dolgozó vadtúravezetők képzése a “Natur and Wilderness Guide education”. 2013/2014-évben részt vettem egy 12 hónapos képzésen, amely az elméleti oktatáson kívül nagy súlyt helyezett a természetben végzett „outdoor tours” gyakorlatokra. 11 túrát szerveztünk az év során, évszakonként többet is. Kezdetben többségében az Akadémia közelében zajlottak a túrák, változatos természeti környezetben. Nagyon sok tó található a területen pl. Ruostejärvi, Pyhäjärvi, Liesjärvi. Több túra indult a közeli Torronsuo-mocsár és a Liesjärvi Nemzeti Park megismerésére. Ezután következtek a nagyobb utak az egész ország területén, valamint Norvégiában, a Lofoten szigetekhez.
Ezek közül három túra programját mutatom be részletesen a kiállításomban:
1. Kenuval a Hämei-tó vidékén októberben
2. Lappföldi túra februárban
3. Vadvízi kenutúra Karéliában júniusban
 
 

Main menu

story | by Dr. Radut