Secondary menu


Kiemelt cikkek

Fülöp kutya megkínzói letöltendő fogházbüntetést kaptak

A nagycserkeszi Fülöp kutya megkínzóinak tárgyalása 2017. november 29-én folytatódott a Nyíregyházi Járásbíróságon (Bocskai út 2.) . Az állatvédők ezúttal is békés demonstációval, "Börtönt az állatkínzóknak!" felirató molinókkal fejezték ki az épület előtt, hogy elutasítják az állatkínzás minden formáját, és szükségesnek tartják az ezért járó büntetés szigorítását!

A Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület Cipődobozos akciója

A Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület tagjai- együtt működve a Baptista Szeretetszolgálattal- idén is  várják a nyíregyháziak adományait, az elmúlt 10 évhez hasonlóan a város karácsonyfája alatt, a Kossuth téren.

Három szabolcsi városban járt a Hajléktalan Jézus szobra

Három szabolcsi városban járt a Hajléktalan Jézus szobra Kisvárdán, Mátészalkán és Nyíregyházán is fogadták az együttérzés jelképévé vált Hajléktalan Jézus szobrot. A kanadai művész alkotását a történelmi egyházak, városvezetők, gyermekek, hajléktalan emberek és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportjai köszöntötték. Egy hét alatt több ezer ember találkozott a szobor üzenetével: forduljunk együttérző szeretettel elesett embertársaink felé.

Kalocsai László festménykiállítása

Kalocsai László festménykiállítása Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár tisztelettel meghívja Önt és barátait KALOCSAI LÁSZLÓ festménykiállításának megnyitójára.

A Hajléktalan Jézus szobra hirdeti feladatunkat – Kisvárdára érkezett az együttérzés szobra

A Hajléktalan Jézus szobra hirdeti feladatunkat – Kisvárdára érkezett az együttérzés szobra Kisvárdán a Szent Péter és Pál Nagytemplom előtt helyezték el két napra a Hajléktalan Jézus szobrot november 20-án. Az együttérzés jelképévé vált alkotást ökumenikus imádsággal és gyertyagyújtással fogadták.

Újból sikeres volt a Megyei Filmszemle

Újból sikeres volt a Megyei Filmszemle Az immár hagyományosan a NYÍRI AFK Egyesület által minden páratlan évben megrendezésre kerülő megyei (amatőr és független) filmes szemle idén újból sok sikert hozott.


Galériák

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán Mintegy 400 diák vett részt azon a közösségi programon, amelyet a nyíregyházi LEGO gyár szervezésében, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban működő tekerd! csoport részvételével rendeztek meg szerdán Build the Space címmel. A gyerekek nem csak feladatokat oldottak meg és játszottak a nap során, hanem mindeközben az űrkutatással kapcsolatos ismereteiket is gyarapíthatták.

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban 2017. október 13-án mutatták be Olt Tamás rendezésében a Diótörő herceg című mesejátékot a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

Sherlock Holmes - A sátán kutyája

Sherlock Holmes - A sátán kutyája előadás 2017. szeptember 9-én (szombat) nagy sikerrel mutatták be a Sherlock Holmes A sátán kutyája című darabot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

VIDOR 2017 - a mi szemünkkel

VIDOR 2017 - a mi szemünkkelA 16. VIDOR, vagyis a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléje 2017 szeptember 2-án hatalmas tűzijátékkal ért véget. Idén is remek darabokat láttunk a színházban, és érdekes koncertekbe hallgathattunk bele a belvárosban. Képes összeállításunkban egy kis egyveleget kaphatnak az elmúlt több mint 1 hét hangulatából, valamint megtudhatják, hogy az elmaradhatatlan karikaturisták hogyan látták a 2017-es VIDOR egy-egy mozzanatát.

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon 2017. július 7-én folytatódott a nyíregyházi Szabadtéri Színpad programsorozata a "Legyetek jók, ha tudtok!" című színdarabbal, amely a Budaörsi Latinovits Színház produkciója.

A Gyöngyhajú lány című Omega musical a Szabadtéri Színpadon

 2017. július 1-jén az ExperiDance Gyöngyhajú lány című Omega musicallel folytatódott a Szabadtéri Színpad programsorozata.

Ketten az úton - Szabó Tibor és Bugya István estje

Ketten az úton - Szabó Tibor és Bugya István estje Szabó Tibor grafikus- és festőművész, valamint Bugya István költő  terefere estre hívta az irodalmat és festészetet kedvelő barátait, ismerőseit november 22-én a Városmajori Művelődési Házba.

 

 

 

Ez a két kivételes művész sokak szerint nyitott könyv az alkotásaik által. Szinte szó szerint nyitott könyv, hiszen az est során szó esett egy újabb könyv megalkotásáról is, aminek a címe „Minden évek körém gyűlnek”. Az írója Bugya István,  a könyv illusztrációja pedig Szabó Tibor munkáját dicséri.

 

Tibor elmondta, ő nincs nehéz helyzetben a versek értelmezése után a rajzok elkészülhetését illetően. István van egy kicsit nehezebb helyzetben, mert van olyan, hogy egy vers mellé több rajzalkotás kerül az asztalra és István nem tud dönteni a sok közül.

 

Ketten az úton - Szabó Tibor és Bugya István estje  Ketten az úton - Szabó Tibor és Bugya István estje

 

Az est folyamán arról is szó esett többek között, hogy Tibor hogyan sajátította el a festészetet és grafikát. Olyan nagy mestere volt, mint Zsitnyál Pál,  a kivételes nagy címfestő, aki a tizenegy éves fiút soha nem tegezte, hanem magázta és órákon keresztül csodákra tanította a festeni vágyó fiút. Tibor állítása szerint óriási festő lehetett volna Pali bácsiból.

István költőiességét és munkáját Abonyiné Antal Anna magasztalta, aki mellesleg nem egy versét is felolvasta. Lengyel Tibor szobrászművészt is megfogta István költészete, aki az előadáson elmondta, hogy már készülőben vannak az István versei után megtervezett, megálmodott szoboralkotások.

 

Ketten az úton - Szabó Tibor és Bugya István estje  Ketten az úton - Szabó Tibor és Bugya István estje

 

De hogy ne csak a versekről és annak megalkotásairól legyen mindig szó, hanem halljunk is verset, ebben Orémisz Majának, mint főszervezőnek nagy segítsége volt Hanuszikné Szabó Erzsébet, aki József Attila egyik versét szavalta el a vendégeknek. Népdalok eléneklésében Illés János, táncban az Igrice Néptáncegyüttes segítette a terefere est kimagasló színfoltját.

 

Ketten az úton - Szabó Tibor és Bugya István estje  Ketten az úton - Szabó Tibor és Bugya István estje

 

Kígyósi János gyümölcs- és zöldségfaragó mester az est egész időtartama alatt csak faragott, csak faragott... Gyönyörű alkotások születtek! Sőt, aki a Maja által feltett kérdésre tudott válaszolni, az hazavihetett egy zöldségszobor alkotást is.

 

Hajzer Andy

 

Ketten az úton - Szabó Tibor és Bugya István estje

 

Main menu

story | by Dr. Radut