Secondary menu


Kiemelt cikkek

Adj Isten Szatmárban! - Mátyás király közeli udvarában

SzamosFeszt Mátyás király és a reneszánsz emlékévét ünnepeljük 2018-ban - Hunyadi király születésének 575. és trónra lépésének 560.  évfordulóját. Cégénydányád az Adj Isten Szatmárban! - Mátyás király közeli udvarában elnevezésű programsorozattal csatlakozik ehhez a nagyszabású eseményhez. A Szamos menti falu méltó módon szeretne ünnepelni és bekapcsolódni ebbe a rangos esemény-sorozatba.

A Nyíregyházi Kutyaklub idei első találkozója

Pünkösdkor, 2018.május 20-án találkoznak először a nyíregyházi kutyások, méghozzá a MEOE Nyíregyházi Önálló Jogú Szervezete kiképzőpályáján.

Hulladékszállítás Pünkösdkor Nyíregyházán

A TÉRSÉGI HULLADÉK-GAZDÁLKODÁSI Nonprofit Kft. tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy 2018. május 21. napján (Pünkösd hétfőn), a hulladékszállítás a megszokott járatrend szerint történik.
 

Fiókaköszöntő odúles a nyíregyházi Sóstói-erdőben

Az E-misszió Egyesület 2018 május 5-én, szombaton délelőtt madárfióka- odúlesre várja az érdeklődőket a Sóstói-erdőbe. Az Egyesület munkatársai mindenkit szívesen látnak, akit érdekelnek a mogyorós pelék és az erdő madárvilága, és szívesen segíti a természetvédelmi tevékenységeket. Indulás 9:00-kor az Erdei Tornapályától.

Változik a parkolás rendje május 1-től

2018. május 1-től változik a parkolási rend azokon a túlterhelt, jellemzően fizetős zónák mellett található belvárosi területeken, ahol a nagy számú parkoló autó szinte ellehetetleníti az ott élők közlekedését, és normális életvitelét. A szabályozás szerint azokon a területeken fizetőssé tehető a parkolás, ahol a telítettség meghaladja a 70%-ot. A hatásvizsgálatok szerint a jelenleg bevont utcák mindegyikében jelentősen meghaladja a parkoló autók száma a küszöbértéket. Egyes területeken eléri a 98%-os szintet.

A Szabadtéri Színpad nyár végén nyílik!

Ma jelentették be, hogy 2018. augusztus 18-án Szente Vajk rendezésében a Meseautó című zenés vígjátékkal nyitja meg kapuit a teljesen megújult nyíregyházi Szabadtéri Színpad a Benczúr Gyula téren.


Galériák

A balek (A HÜLYÉJE) Nyíregyházán

A balek (A HÜLYÉJE) Nyíregyházán 2018. április 28-án mutatták be a nyíregyházi Móricz zsigmond Színház Nagyszínpadán Georges Feydeau vígjátékát. A darab nyíregyházi bemutatója Závada Péter friss humorú, kortárs szemléletű szövegváltozata alapján készült. Magukon (is) nevetni tudó felnőtteknek bátran ajánljuk ezt a különleges előadást.

Don Carlos a nyíregyházi színházban

Don Carlos a nyíregyházi színházban A Móricz Zsigmond Színházban 2018. március 10-én szombaton a Nagyszínpadon mutatták be Szabó Máté rendezésében Friedrich Schiller DON CARLOS című drámáját.

Egészségügyi szűrések a NyírPlázában

Egészségügyi szűrések a NyírPlázában A Vese Világnapja jegyében március 9-én Egészségnapot rendeztek Nyíreyázán. A NyírPlázában megrendezett eseményen résztvevő szervezetek segítségével megmérhettük vérnyomásunkat, vércukorszintünket, testzsírunk mértékét, tüdőnk teljesítményét, C-vitaminszintünket is.

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása Dohos Ferenc, vagy ahogy a legtöbben ismerik Nyíregyházán, PERME első fotókiállítása nyílt meg 2018. január 25-én a Mustárházban. Perme évtizedek óta amatőr fotósként örökíti meg Nyíregyháza és környéke eseményeit, követi a város fejlődését. 2005 óta blogot vezet Perme Képeskönyve címmel, ahol több ezer fotóval színesíti írásait. A "Felfüggesztve" című tárlat még egy hónapig lesz megtekinthető!

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán Mintegy 400 diák vett részt azon a közösségi programon, amelyet a nyíregyházi LEGO gyár szervezésében, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban működő tekerd! csoport részvételével rendeztek meg szerdán Build the Space címmel. A gyerekek nem csak feladatokat oldottak meg és játszottak a nap során, hanem mindeközben az űrkutatással kapcsolatos ismereteiket is gyarapíthatták.

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban 2017. október 13-án mutatták be Olt Tamás rendezésében a Diótörő herceg című mesejátékot a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

Ketten az úton - Szabó Tibor és Bugya István estje

Ketten az úton - Szabó Tibor és Bugya István estje Szabó Tibor grafikus- és festőművész, valamint Bugya István költő  terefere estre hívta az irodalmat és festészetet kedvelő barátait, ismerőseit november 22-én a Városmajori Művelődési Házba.

 

 

 

Ez a két kivételes művész sokak szerint nyitott könyv az alkotásaik által. Szinte szó szerint nyitott könyv, hiszen az est során szó esett egy újabb könyv megalkotásáról is, aminek a címe „Minden évek körém gyűlnek”. Az írója Bugya István,  a könyv illusztrációja pedig Szabó Tibor munkáját dicséri.

 

Tibor elmondta, ő nincs nehéz helyzetben a versek értelmezése után a rajzok elkészülhetését illetően. István van egy kicsit nehezebb helyzetben, mert van olyan, hogy egy vers mellé több rajzalkotás kerül az asztalra és István nem tud dönteni a sok közül.

 

Ketten az úton - Szabó Tibor és Bugya István estje  Ketten az úton - Szabó Tibor és Bugya István estje

 

Az est folyamán arról is szó esett többek között, hogy Tibor hogyan sajátította el a festészetet és grafikát. Olyan nagy mestere volt, mint Zsitnyál Pál,  a kivételes nagy címfestő, aki a tizenegy éves fiút soha nem tegezte, hanem magázta és órákon keresztül csodákra tanította a festeni vágyó fiút. Tibor állítása szerint óriási festő lehetett volna Pali bácsiból.

István költőiességét és munkáját Abonyiné Antal Anna magasztalta, aki mellesleg nem egy versét is felolvasta. Lengyel Tibor szobrászművészt is megfogta István költészete, aki az előadáson elmondta, hogy már készülőben vannak az István versei után megtervezett, megálmodott szoboralkotások.

 

Ketten az úton - Szabó Tibor és Bugya István estje  Ketten az úton - Szabó Tibor és Bugya István estje

 

De hogy ne csak a versekről és annak megalkotásairól legyen mindig szó, hanem halljunk is verset, ebben Orémisz Majának, mint főszervezőnek nagy segítsége volt Hanuszikné Szabó Erzsébet, aki József Attila egyik versét szavalta el a vendégeknek. Népdalok eléneklésében Illés János, táncban az Igrice Néptáncegyüttes segítette a terefere est kimagasló színfoltját.

 

Ketten az úton - Szabó Tibor és Bugya István estje  Ketten az úton - Szabó Tibor és Bugya István estje

 

Kígyósi János gyümölcs- és zöldségfaragó mester az est egész időtartama alatt csak faragott, csak faragott... Gyönyörű alkotások születtek! Sőt, aki a Maja által feltett kérdésre tudott válaszolni, az hazavihetett egy zöldségszobor alkotást is.

 

Hajzer Andy

 

Ketten az úton - Szabó Tibor és Bugya István estje

 

Main menu

story | by Dr. Radut