Secondary menu


Kiemelt cikkek

Évértékelő / évindító interjú a Képmás zenekarral

Évértékelő / évindító interjú a Képmás zenekarral A Képmás zenekar az észak-keleti régió egyik meghatározó csapata, amely 2006-ban Nyíregyházán alakult azzal a szándékkal, hogy olyan igényes élő zenét játsszanak, amely valódi intellektuális tartalmat közvetít. Folyamatosan zenélnek és hozzák el a szeretet hangját a számtalan intézménybe, nem csak egyházi berkeken belül. A zenekar vezetőjét, Bolega László énekes-dalszerzőt a legutóbbi turnéjukról, és az előttük álló időszakról is kérdeztük.

Hamarosan befejeződik a Szabadtéri Színpad felújítása

A Szabadtéri Színpad műszakilag igen leromlott állapotban volt, a mai kor követelményeinek, és a helyi igényeknek sem felel meg, így teljes körű felújítása évek óta indokolt. Igen frekventált helyén áll, a városi szövetben való elhelyezkedésénél, a funkciójánál, a térszervezésénél fogva, illetve a területen lévő építmények, épületek, terek formavilága, építészeti megfogalmazása, a vegetációt meghatározó hangulata miatt, a város igen jellegzetes, fontos intézménye.

Ha február, akkor Táncfarsang!

Három napos táncőrület a Móricz Zsigmond Színházban! 2018-ban is megrendezésre kerül a Táncfarsang: Néptánc, flamenco, balett, modern táncfeldolgozások és látványos koreográfiák várják a tánc szerelmeseit!

Irodalmi pályázat - Pegazus Könyvek Antológia 2018

 Irodalmi pályázat - Pegazus Könyvek Antológia 2016 A PegazusTv Média és Oktató Kft pályázatot hirdet a Pegazus Könyvek Antológia 2018 címmel. Az immár negyedik alkalommal megjelenő antológiasorozat mottója: „Mindenkinek adj egy esélyt! A produktum és az alkotója legyen a meghatározó.”

A Móricz Zsigmond Könyvtár Kölcsey Szavalóversenyének felhívása

Szavalóversenyt rendeznek 2018. január. 25. (csütörtök) 10 órától középiskolai tanulók részére a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban.

Dingó kölyök született a Nyíregyházi Állatparkban

Dingó kölyök született a Nyíregyházi Állatparkban Igazi különlegesség, dingó született a Nyíregyházi Állatparkban. Az országban csak itt látható kölyök most 7 hetes, így állatorvosi vizsgálatokon esett át. A 3 éve cseh állatkertből érkezett anya állat, 63 napnyi vemhesség után hozta világra egy kotorékban kicsinyét. A szuka kölyök az első hónapot az anya által vájt búvóhelyen töltötte, ám most 7 hetes korában már előmerészkedik rejtekéből s előszeretettel mászkál szülei után a kifutóban.


Galériák

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása Dohos Ferenc, vagy ahogy a legtöbben ismerik Nyíregyházán, PERME első fotókiállítása nyílt meg 2018. január 25-én a Mustárházban. Perme évtizedek óta amatőr fotósként örökíti meg Nyíregyháza és környéke eseményeit, követi a város fejlődését. 2005 óta blogot vezet Perme Képeskönyve címmel, ahol több ezer fotóval színesíti írásait. A "Felfüggesztve" című tárlat még egy hónapig lesz megtekinthető!

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán Mintegy 400 diák vett részt azon a közösségi programon, amelyet a nyíregyházi LEGO gyár szervezésében, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban működő tekerd! csoport részvételével rendeztek meg szerdán Build the Space címmel. A gyerekek nem csak feladatokat oldottak meg és játszottak a nap során, hanem mindeközben az űrkutatással kapcsolatos ismereteiket is gyarapíthatták.

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban 2017. október 13-án mutatták be Olt Tamás rendezésében a Diótörő herceg című mesejátékot a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

Sherlock Holmes - A sátán kutyája

Sherlock Holmes - A sátán kutyája előadás 2017. szeptember 9-én (szombat) nagy sikerrel mutatták be a Sherlock Holmes A sátán kutyája című darabot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

VIDOR 2017 - a mi szemünkkel

VIDOR 2017 - a mi szemünkkelA 16. VIDOR, vagyis a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléje 2017 szeptember 2-án hatalmas tűzijátékkal ért véget. Idén is remek darabokat láttunk a színházban, és érdekes koncertekbe hallgathattunk bele a belvárosban. Képes összeállításunkban egy kis egyveleget kaphatnak az elmúlt több mint 1 hét hangulatából, valamint megtudhatják, hogy az elmaradhatatlan karikaturisták hogyan látták a 2017-es VIDOR egy-egy mozzanatát.

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon 2017. július 7-én folytatódott a nyíregyházi Szabadtéri Színpad programsorozata a "Legyetek jók, ha tudtok!" című színdarabbal, amely a Budaörsi Latinovits Színház produkciója.

A mezőgazdaság jelentősége

A mezőgazdaság jelentősége A régi időkben a családok saját szükségletre termeltek meg mindent, kezdve a hústól a növényekig. A disznókat levágták, szalonnát nyertek így belőle, kolbászt és hurkát, továbbá a húsát. Akkoriban a füstölés volt a hús tartósításának legjobb módszere. Ma is használják ezt a technikát, de mostanra nem olyan szükségszerű.

 

 

A legrosszabb, ami a családot sújthatta, az csapadékmentes időszak. Ez több oldalról is ártott: A növények kiszáradtak, nem lett termés, az állatok így takarmány nélkül maradtak, éhen vesztek, lefogytak jobb esetben. Fordított esetben az állatok megbetegedése és pusztulása után nem volt trágya, amivel termékennyé tehették volna a földet. Ez valóságos csapásként érte a családot, később azonban a cserekereskedelem során sikerült kiküszöbölni ezt a csorbát, a burgonya termesztésének kezdetén pedig mind az állat, mind az embervilágban hatalmasat csökkent az éhezés. A haszonnövények tehát nagyban meghatározták a gazdaságot. A búzából liszt lesz, a lisztből kenyér, amely az életet jelentette abban az időben.

A mezőgazdaság jelentősége

Ma is élnek páran farmgazdaságban, sőt, kezd visszatérni ez az életforma. Idővel rájöttek a növények sokoldalú felhasználhatóságára. A magvakból olajat sajtoltak ki, a len lett a textilgyártás anyja, fonalat készítettek belőle, a gyapjú is a textiliparban hasznosult. A gyógyhatású növényeket az orvoslásban hasznosították, ez ma is így van. A növényeket pusztító élősködők eltüntetése érdekében elkezdtek rovarirtó „szerekkel” kísérletezni (hamu), majd kialakultak a növényvédő szerek. Ezek azért nem egészségesek, mert a vegyszer beleivódik a növénybe és elfogyasztva az emberi szervezetbe kerülhet. Ugorjunk egy nagyot az időben. Mára létezik biogazdálkodás is, melynek pontosan az a lényege, hogy vegyszermentesen folytassák a mezőgazdaságot. Amint beindult a kereskedelem, a lakosság növekedésével egyetemben az igény is megnőtt, így a szükségleteken felüli mezőgazdasági termelés beindult. Remek pénzkereseti lehetőséget nyújtott már akkor is, a mai viszonylatokban pedig az egyik legnagyobb ágazat, amelyre igényt tartanak. Számos terméket állítanak elő a gyümölcsökből (lekvár, befőtt, gyümölcslé, stb.) is, de bármely mezőgazdasági termék szolgálhat nyersanyagként egy cégnek. A húsiparban mára szörnyű körülmények között nevelnek állatokat, amelyeknek húsát kifejezetten erre a célra szolgáló húsfeldolgozó iparokban dolgozzák fel, innen pedig közvetetten a húsboltok polcaira kerül. Az élelmiszerláncok szerződéses alapon egyeznek meg a zöldség, gyümölcs vagy húsbeszállítóval, ilyen esetekben fokozottan ügyelni kell arra, honnan fogadják az árut. Nagyon sok ellenőrzésen kell átesniük az élelmiszer feldolgozó gyáraknak, mivel a higiénia hiánya emberek megbetegedéséhez vezethet. Például egy húsiparban a beteg állat húsa, vagy a romlott hús szalmonellához is vezethet. Pontosan az ilyen veszélyek miatt jön divatba a jó régi farmgazdálkodás. A földek felszántását, az ültetést, mindent bevállalnak, hogy biztosra mehessenek.

A kerttel foglalatoskodni viszont nem a legegyszerűbb feladat. Sok növény csak fólia alatt, üvegházakban terem meg, a gombák például nagyon igényesek termesztési szempontból. Farmokhoz elkél a segédmunka, így nagyon jó nyári munkalehetőség akár fiataloknak is. Ha szeretne élelmiszeriparban elhelyezkedni, vagy nyári munkalehetőséget keres, akkor bátran ajánlom az állások Tatabánya városában oldalt. Nagyon jövedelmező lehet például egy élelmiszermérnök állás, de akár egy állattenyésztő is.

(x)

 

 

Main menu

story | by Dr. Radut