Secondary menu


Kiemelt cikkek

A Hajléktalan Jézus szobra hirdeti feladatunkat – Kisvárdára érkezett az együttérzés szobra

A Hajléktalan Jézus szobra hirdeti feladatunkat – Kisvárdára érkezett az együttérzés szobra Kisvárdán a Szent Péter és Pál Nagytemplom előtt helyezték el két napra a Hajléktalan Jézus szobrot november 20-án. Az együttérzés jelképévé vált alkotást ökumenikus imádsággal és gyertyagyújtással fogadták.

Újból sikeres volt a Megyei Filmszemle

Újból sikeres volt a Megyei Filmszemle Az immár hagyományosan a NYÍRI AFK Egyesület által minden páratlan évben megrendezésre kerülő megyei (amatőr és független) filmes szemle idén újból sok sikert hozott.

Novemberi programok a nyíregyházi könyvtárban

A Móricz Megyei és Városi Könyvtár 2017. novemberében is számos érdekes probrammal várja a kultúra iránt érdeklődőket.

Őszi madárderűs napok a nyíregyházi Szelkó-tónál

Az E-misszió Egyesület 2017. november 9-12. között ismét őszi madárgyűrűző napokat szervez a nyíregyházi Szelkó-tó mellé, ahová szívesen hívja a természet és madarak nyugodt kikapcsolódásra vágyó barátait A természetvédelmi program minden érdeklődő számára nyitott, különösen a szombati (november 11.) családi napon.

Tiszatelek a folyóparti gyöngyszem - bringával és fényképezőgéppel árkon bokron át

Tiszatelek a folyóparti gyöngyszem - bringával és fényképezőgéppel árkon bokron át 2017 november 10-én 16:30 perctől nyílik meg Kazai Béla "Tiszatelek a folyóparti gyöngyszem - bringával és fényképezőgéppel árkon bokron át" című fotókiállítása, a Móricz Zsigmond Könyvtárban.

Chili Paprikaevő Verseny Nyíregyházán!

Szereted, ha a paprika nagyon csíp? Szereted a kihívásokat? Ezt a péntek esti programot Neked találták ki! Gyere és versenyezz! Szólj chili-fan ismerőseidnek is!

 


Galériák

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban 2017. október 13-án mutatták be Olt Tamás rendezésében a Diótörő herceg című mesejátékot a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

Sherlock Holmes - A sátán kutyája

Sherlock Holmes - A sátán kutyája előadás 2017. szeptember 9-én (szombat) nagy sikerrel mutatták be a Sherlock Holmes A sátán kutyája című darabot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

VIDOR 2017 - a mi szemünkkel

VIDOR 2017 - a mi szemünkkelA 16. VIDOR, vagyis a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléje 2017 szeptember 2-án hatalmas tűzijátékkal ért véget. Idén is remek darabokat láttunk a színházban, és érdekes koncertekbe hallgathattunk bele a belvárosban. Képes összeállításunkban egy kis egyveleget kaphatnak az elmúlt több mint 1 hét hangulatából, valamint megtudhatják, hogy az elmaradhatatlan karikaturisták hogyan látták a 2017-es VIDOR egy-egy mozzanatát.

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon 2017. július 7-én folytatódott a nyíregyházi Szabadtéri Színpad programsorozata a "Legyetek jók, ha tudtok!" című színdarabbal, amely a Budaörsi Latinovits Színház produkciója.

A Gyöngyhajú lány című Omega musical a Szabadtéri Színpadon

 2017. július 1-jén az ExperiDance Gyöngyhajú lány című Omega musicallel folytatódott a Szabadtéri Színpad programsorozata.

A Főfőnök

A Főfőnök Lars von Trier A FŐFŐNÖK című komédiáját, Kovács Krisztina adaptációja nyomán Koltai M. Gábor rendezésében mutatták be 2017. április 1-én a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

A mezőgazdaság jelentősége

A mezőgazdaság jelentősége A régi időkben a családok saját szükségletre termeltek meg mindent, kezdve a hústól a növényekig. A disznókat levágták, szalonnát nyertek így belőle, kolbászt és hurkát, továbbá a húsát. Akkoriban a füstölés volt a hús tartósításának legjobb módszere. Ma is használják ezt a technikát, de mostanra nem olyan szükségszerű.

 

 

A legrosszabb, ami a családot sújthatta, az csapadékmentes időszak. Ez több oldalról is ártott: A növények kiszáradtak, nem lett termés, az állatok így takarmány nélkül maradtak, éhen vesztek, lefogytak jobb esetben. Fordított esetben az állatok megbetegedése és pusztulása után nem volt trágya, amivel termékennyé tehették volna a földet. Ez valóságos csapásként érte a családot, később azonban a cserekereskedelem során sikerült kiküszöbölni ezt a csorbát, a burgonya termesztésének kezdetén pedig mind az állat, mind az embervilágban hatalmasat csökkent az éhezés. A haszonnövények tehát nagyban meghatározták a gazdaságot. A búzából liszt lesz, a lisztből kenyér, amely az életet jelentette abban az időben.

A mezőgazdaság jelentősége

Ma is élnek páran farmgazdaságban, sőt, kezd visszatérni ez az életforma. Idővel rájöttek a növények sokoldalú felhasználhatóságára. A magvakból olajat sajtoltak ki, a len lett a textilgyártás anyja, fonalat készítettek belőle, a gyapjú is a textiliparban hasznosult. A gyógyhatású növényeket az orvoslásban hasznosították, ez ma is így van. A növényeket pusztító élősködők eltüntetése érdekében elkezdtek rovarirtó „szerekkel” kísérletezni (hamu), majd kialakultak a növényvédő szerek. Ezek azért nem egészségesek, mert a vegyszer beleivódik a növénybe és elfogyasztva az emberi szervezetbe kerülhet. Ugorjunk egy nagyot az időben. Mára létezik biogazdálkodás is, melynek pontosan az a lényege, hogy vegyszermentesen folytassák a mezőgazdaságot. Amint beindult a kereskedelem, a lakosság növekedésével egyetemben az igény is megnőtt, így a szükségleteken felüli mezőgazdasági termelés beindult. Remek pénzkereseti lehetőséget nyújtott már akkor is, a mai viszonylatokban pedig az egyik legnagyobb ágazat, amelyre igényt tartanak. Számos terméket állítanak elő a gyümölcsökből (lekvár, befőtt, gyümölcslé, stb.) is, de bármely mezőgazdasági termék szolgálhat nyersanyagként egy cégnek. A húsiparban mára szörnyű körülmények között nevelnek állatokat, amelyeknek húsát kifejezetten erre a célra szolgáló húsfeldolgozó iparokban dolgozzák fel, innen pedig közvetetten a húsboltok polcaira kerül. Az élelmiszerláncok szerződéses alapon egyeznek meg a zöldség, gyümölcs vagy húsbeszállítóval, ilyen esetekben fokozottan ügyelni kell arra, honnan fogadják az árut. Nagyon sok ellenőrzésen kell átesniük az élelmiszer feldolgozó gyáraknak, mivel a higiénia hiánya emberek megbetegedéséhez vezethet. Például egy húsiparban a beteg állat húsa, vagy a romlott hús szalmonellához is vezethet. Pontosan az ilyen veszélyek miatt jön divatba a jó régi farmgazdálkodás. A földek felszántását, az ültetést, mindent bevállalnak, hogy biztosra mehessenek.

A kerttel foglalatoskodni viszont nem a legegyszerűbb feladat. Sok növény csak fólia alatt, üvegházakban terem meg, a gombák például nagyon igényesek termesztési szempontból. Farmokhoz elkél a segédmunka, így nagyon jó nyári munkalehetőség akár fiataloknak is. Ha szeretne élelmiszeriparban elhelyezkedni, vagy nyári munkalehetőséget keres, akkor bátran ajánlom az állások Tatabánya városában oldalt. Nagyon jövedelmező lehet például egy élelmiszermérnök állás, de akár egy állattenyésztő is.

(x)

 

 

Main menu

story | by Dr. Radut