Nevet kaptak a perzsa párduc ikrek - a gondozók lettek a keresztszülők

Vízparti Kutyás Hétvége 2018
 

 Nevet kaptak a perzsa párduc ikrek - a gondozók lettek a keresztszülőkKülönleges neveket választottak a Nyíregyházi  Állatpark nagymacska gondozói, a 4 hónapos párduc ikreknek.  A hím az Assim  ( jelentése nagyszerű ) míg a nőstény, az Azar (jelentése: tűz) perzsa nevet kapta. A kölykökre rendkívül büszkék a park dolgozói, hiszen az utódok apja is Nyíregyházán látott napvilágot 2014-ben.
A szaporulat azért is örvendetes, mert ezekből az állatokból mindösszesen 1000-1200 egyed él belőle a természetben, így a zárt tartási körülmények közötti szaporítás létfontosságú az alfaj számára.

A Nyíregyházi Állatpark 2009-ben csatlakozott a perzsa párduc tenyésztési programhoz, s a faj koordinátora a tavalyi esztendőben helyezett ki a 3 éves tenyész hímük mellé egy Németországban született nőstényt. A két állat frigyéből 105 napnyi vemhesség után született meg nyáron az ikerpár. A 4 hónapos  kis leopárdok roham tempóban növekednek. 3 hónapos korukig szoptak, s már áttértek a húsból álló takarmányra.

A leopárdokra jellemző módon a kölyköket a nőstény egyedül neveli, akik egy-másfél évesen hagyják majd el anyjukat.

Nevet kaptak a perzsa párduc ikrek - a gondozók lettek a keresztszülők
 

A perzsa leopárd (Panthera pardus saxicolor) a leopárd - más néven párduc - legnagyobb termetű ( 50-80 kg ), s legritkább alfaja. Megjelenésére jellemző a világos bunda, viszonylag kisméretű foltokkal. A Közel-Kelet lakója, Örményország, Törökország, Azerbajdzsán, Grúzia, Üzbegisztán, Pakisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Afganisztán területén is megtalálható. Szigetszerűen megmaradt populációi hegyvidéki erdőkben, félsivatagokban és füves sztyeppéken egyaránt előfordulnak.  Természetes élőhelyének csúcsragadozója, elsősorban közepes termetű patásokat zsákmányol, de nem veti meg a kis testű emlősöket és a madarakat sem.

Nevet kaptak a perzsa párduc ikrek - a gondozók lettek a keresztszülők
 

Sajnos a szabad természetben élő állománya erősen megfogyatkozott, elsősorban az orvvadászat és természetesen élőhelyeinek csökkenése miatt, illetve komoly problémát jelent, hogy előfordulási területükön nincs megfelelő mennyiségű prédaállat, valamint hogy ezek a területek (pl. Irán, Afganisztán) állandó katonai konfliktusok helyszínei. Ezért a Természetvédelmi Világszövetség a veszélyeztett kategóriába sorolta az alfajt.

A világ állatkertjeiben alig 100 egyed él, s az utódokkal együtt, immár 4 egyed tekinthető meg Nyíregyházán.