Secondary menu


Kiemelt cikkek

Kutyás engedelmességi versenyt rendeznek Nyíregyházán

 Hiánypótló rendezvényre kerül sor most vasárnap a szabolcsi megyeszékhelyen. A szervező Nyíregyházi Mentőkutyás Egyesület (NMKE) elnökét, Hován Tímeát kérdeztük az I. Nyírség Engedelmes Kupával kapcsolatban.

A NYUSZKAMARCSI és barátai kiállítás Nyíregyházán

A NYUSZKAMARCSI és barátai kiállítás Nyíregyházán Ki is valójában NYUSZKAMARCSI? A kedvenc nyuszim egy zöld ruhás, meg az alkotója, vagyis én, Kazainé Gégény Mária. Hobbim a gyöngyfűzés, üvegfestés, de főképp a textil játékok készítése. Nemrég felvetődött, hogy jó lenne bemutatni az alkotásaimat, a nyuszikat, macikat és manókat. Az ötletet támogatta a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, így húsvét előtt 2018. március 21-én megnyílik NYUSZKAMARCSI és barátai című kiállításunk.

Zsiráfborjú látott napvilágot a Nyíregyházi Állatparkban

Zsiráfborjú látott napvilágot a Nyíregyházi Állatparkban Kopogtatott a gólya a Nyíregyházi Állatpark Afrika élővilágát bemutató kifutórendszerében, a Tarzan ösvényén. Az eddig 5 egyedből álló zsiráf család egy újabb taggal gyarapodott. A 450 napnyi  vemhességi idő után világra jött kis zsiráf jó egészségnek örvend, s egyelőre anyjával él együtt, de pár nap múlva meg fog ismerkedni a csapat többi tagjával is.

Szabó Márta Jászai Mari-díjas lett

Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, állami művészeti és miniszteri szakmai díjakat adott át március 15-e alkalmából. Szabó Mártát, a Móricz Zsigmond Színház színművészét is díjazták.

Hulladékért virágot akció Nyíregyházán

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és a TÉRSÉGI HULLADÉK-GAZDÁLKODÁSI Nonprofit Kft. 2018. március 5. és március 20. között ismét megszervezi a Hulladékért virágot elnevezésű akciót. A két hét során a különválogatott papír-, műanyag-, öblösüveg-, fém- csomagolási hulladékokért, valamint italos kartondobozokért, utalványt, vagy növényi hulladékból készült komposztot kapnak a résztvevők.

Évértékelő / évindító interjú a Képmás zenekarral

Évértékelő / évindító interjú a Képmás zenekarral A Képmás zenekar az észak-keleti régió egyik meghatározó csapata, amely 2006-ban Nyíregyházán alakult azzal a szándékkal, hogy olyan igényes élő zenét játsszanak, amely valódi intellektuális tartalmat közvetít. Folyamatosan zenélnek és hozzák el a szeretet hangját a számtalan intézménybe, nem csak egyházi berkeken belül. A zenekar vezetőjét, Bolega László énekes-dalszerzőt a legutóbbi turnéjukról, és az előttük álló időszakról is kérdeztük.


Galériák

Don Carlos a nyíregyházi színházban

Don Carlos a nyíregyházi színházban A Móricz Zsigmond Színházban 2018. március 10-én szombaton a Nagyszínpadon mutatták be Szabó Máté rendezésében Friedrich Schiller DON CARLOS című drámáját.

Egészségügyi szűrések a NyírPlázában

Egészségügyi szűrések a NyírPlázában A Vese Világnapja jegyében március 9-én Egészségnapot rendeztek Nyíreyázán. A NyírPlázában megrendezett eseményen résztvevő szervezetek segítségével megmérhettük vérnyomásunkat, vércukorszintünket, testzsírunk mértékét, tüdőnk teljesítményét, C-vitaminszintünket is.

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása Dohos Ferenc, vagy ahogy a legtöbben ismerik Nyíregyházán, PERME első fotókiállítása nyílt meg 2018. január 25-én a Mustárházban. Perme évtizedek óta amatőr fotósként örökíti meg Nyíregyháza és környéke eseményeit, követi a város fejlődését. 2005 óta blogot vezet Perme Képeskönyve címmel, ahol több ezer fotóval színesíti írásait. A "Felfüggesztve" című tárlat még egy hónapig lesz megtekinthető!

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán Mintegy 400 diák vett részt azon a közösségi programon, amelyet a nyíregyházi LEGO gyár szervezésében, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban működő tekerd! csoport részvételével rendeztek meg szerdán Build the Space címmel. A gyerekek nem csak feladatokat oldottak meg és játszottak a nap során, hanem mindeközben az űrkutatással kapcsolatos ismereteiket is gyarapíthatták.

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban 2017. október 13-án mutatták be Olt Tamás rendezésében a Diótörő herceg című mesejátékot a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

Sherlock Holmes - A sátán kutyája

Sherlock Holmes - A sátán kutyája előadás 2017. szeptember 9-én (szombat) nagy sikerrel mutatták be a Sherlock Holmes A sátán kutyája című darabot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

Újból sikeres volt a Megyei Filmszemle

Újból sikeres volt a Megyei Filmszemle Az immár hagyományosan a NYÍRI AFK Egyesület által minden páratlan évben megrendezésre kerülő megyei (amatőr és független) filmes szemle idén újból sok sikert hozott.

 

 

A filmszemlét a Váci Mihály Kulturális Központ biztosította helyszínen, a Városmajori Művelődési Házban tartották meg. A filmszemle két napos volt, amelyből az első nap a megnyitó a kapcsolódó kiállítással (Horváth Tünde és Révész Géza kiállítása) és zenés műsorral (Tüneth Együttes).

A rendezvényt köszöntötte Jászai Menyhért alpolgármester, megnyitotta Halkóné Dr. Rudolf Éva önkormányzati képviselő, a Köznevelési, Kulturális és Sport Bizottság elnöke. A művelődési ház nevében Orémusz Maja köszöntötte az egybegyűlteket.

A fotókiállításról méltató szavakat Erdélyi Tamás mondott.

Az érdeklődő megjelenteknek a pénteki napon egy, a mostani szemlén nem versenyző, de tavalyi évben első díjat kapott filmalkotást (Petrusák János-Bálint Pál: Egy boldog kő: Boldogkő) vetítettek le.

Újból sikeres volt a Megyei Filmszemle

Másnap, szombaton, természetesen a filmek bemutatóján vehettek részt a szép számú érdeklődők. A filmszemle zsűrije, Kéry Péter operatőr és Dr. Reszler Gábor történész, a Nyíregyházi Egyetem tanára a program végén egy kötetlen szakmai megbeszélés keretében értékelte a 11 alkotó 16 alkotását, amelyeket megközelítően 4 órányi vetítési időben lehetett megtekinteni.

Újból sikeres volt a Megyei Filmszemle

Fődíjat kapott: Nagy Tibor a több évtizeddel ezelőtti filmjei újragondolásáért, újraszerkesztéséért és digitalizálásért, továbbá kísérleti werk-filmjéért. Első díjat kapott a Császár István, Takács Erzsébet, Csordás László alkotói csoport érdekes ismeretterjesztő filmjeiért. Második díjat kapott Kiss János és a Kissfilm stúdió a modern hangvételű, fiatalos dokumentumfilmjeiért, amelyekben a drónt alkotó módon használták. Harmadik díjat kapott Papp Andrea a horvátországi magyarok életét bemutató kisfilmjéért. Ezen kívül operatőri különdíjat Csordás László, vágói különdíjat Bálint Pál, produceri különdíjat Petrusák János kapott. Töretlen alkotókedvéért különdíjat Bogdányi Ferenc, rendezői különdíjat Petrusák János, zeneszerzői különdíjat pedig Olajos Gábor vehetett át.

Újból sikeres volt a Megyei Filmszemle

A szemle legfőbb célja a legújabb alkotások bemutatásán túl a kötetlen szakmai beszélgetés a zsűrivel, úgy Kéry Péter operatőr-rendezővel filmszakmai kérdésekről, valamint Dr. Reszler Gábor történésszel az ismeretterjesztő és dokumentumfilmek történelmi pontosságáról és hátteréről.

A zsűri zárszavában kiemelte az alkotók töretlen lelkesedését és folyamatosan tapasztalható szakmai fejlődését, odafigyelését.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Filmszemle a Nyíregyháza MJV által biztosított támogatási összegen felül más támogatóktól ajándékokat kapott (elsősorban könyveket, albumokat), illetve a NYÍRI AFK Egyesület tagjai önkéntes munkájukkal, továbbá saját telefonjaik használatával járultak hozzá a filmszemle sikeréhez.

 

Main menu

story | by Dr. Radut