Secondary menu


Kiemelt cikkek

A NYUSZKAMARCSI és barátai kiállítás Nyíregyházán

A NYUSZKAMARCSI és barátai kiállítás Nyíregyházán Ki is valójában NYUSZKAMARCSI? A kedvenc nyuszim egy zöld ruhás, meg az alkotója, vagyis én, Kazainé Gégény Mária. Hobbim a gyöngyfűzés, üvegfestés, de főképp a textil játékok készítése. Nemrég felvetődött, hogy jó lenne bemutatni az alkotásaimat, a nyuszikat, macikat és manókat. Az ötletet támogatta a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, így húsvét előtt 2018. március 21-én megnyílik NYUSZKAMARCSI és barátai című kiállításunk.

Zsiráfborjú látott napvilágot a Nyíregyházi Állatparkban

Zsiráfborjú látott napvilágot a Nyíregyházi Állatparkban Kopogtatott a gólya a Nyíregyházi Állatpark Afrika élővilágát bemutató kifutórendszerében, a Tarzan ösvényén. Az eddig 5 egyedből álló zsiráf család egy újabb taggal gyarapodott. A 450 napnyi  vemhességi idő után világra jött kis zsiráf jó egészségnek örvend, s egyelőre anyjával él együtt, de pár nap múlva meg fog ismerkedni a csapat többi tagjával is.

Szabó Márta Jászai Mari-díjas lett

Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, állami művészeti és miniszteri szakmai díjakat adott át március 15-e alkalmából. Szabó Mártát, a Móricz Zsigmond Színház színművészét is díjazták.

Hulladékért virágot akció Nyíregyházán

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és a TÉRSÉGI HULLADÉK-GAZDÁLKODÁSI Nonprofit Kft. 2018. március 5. és március 20. között ismét megszervezi a Hulladékért virágot elnevezésű akciót. A két hét során a különválogatott papír-, műanyag-, öblösüveg-, fém- csomagolási hulladékokért, valamint italos kartondobozokért, utalványt, vagy növényi hulladékból készült komposztot kapnak a résztvevők.

Évértékelő / évindító interjú a Képmás zenekarral

Évértékelő / évindító interjú a Képmás zenekarral A Képmás zenekar az észak-keleti régió egyik meghatározó csapata, amely 2006-ban Nyíregyházán alakult azzal a szándékkal, hogy olyan igényes élő zenét játsszanak, amely valódi intellektuális tartalmat közvetít. Folyamatosan zenélnek és hozzák el a szeretet hangját a számtalan intézménybe, nem csak egyházi berkeken belül. A zenekar vezetőjét, Bolega László énekes-dalszerzőt a legutóbbi turnéjukról, és az előttük álló időszakról is kérdeztük.

Hamarosan befejeződik a Szabadtéri Színpad felújítása

A Szabadtéri Színpad műszakilag igen leromlott állapotban volt, a mai kor követelményeinek, és a helyi igényeknek sem felel meg, így teljes körű felújítása évek óta indokolt. Igen frekventált helyén áll, a városi szövetben való elhelyezkedésénél, a funkciójánál, a térszervezésénél fogva, illetve a területen lévő építmények, épületek, terek formavilága, építészeti megfogalmazása, a vegetációt meghatározó hangulata miatt, a város igen jellegzetes, fontos intézménye.


Galériák

Don Carlos a nyíregyházi színházban

Don Carlos a nyíregyházi színházban A Móricz Zsigmond Színházban 2018. március 10-én szombaton a Nagyszínpadon mutatták be Szabó Máté rendezésében Friedrich Schiller DON CARLOS című drámáját.

Egészségügyi szűrések a NyírPlázában

Egészségügyi szűrések a NyírPlázában A Vese Világnapja jegyében március 9-én Egészségnapot rendeztek Nyíreyázán. A NyírPlázában megrendezett eseményen résztvevő szervezetek segítségével megmérhettük vérnyomásunkat, vércukorszintünket, testzsírunk mértékét, tüdőnk teljesítményét, C-vitaminszintünket is.

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása Dohos Ferenc, vagy ahogy a legtöbben ismerik Nyíregyházán, PERME első fotókiállítása nyílt meg 2018. január 25-én a Mustárházban. Perme évtizedek óta amatőr fotósként örökíti meg Nyíregyháza és környéke eseményeit, követi a város fejlődését. 2005 óta blogot vezet Perme Képeskönyve címmel, ahol több ezer fotóval színesíti írásait. A "Felfüggesztve" című tárlat még egy hónapig lesz megtekinthető!

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán Mintegy 400 diák vett részt azon a közösségi programon, amelyet a nyíregyházi LEGO gyár szervezésében, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban működő tekerd! csoport részvételével rendeztek meg szerdán Build the Space címmel. A gyerekek nem csak feladatokat oldottak meg és játszottak a nap során, hanem mindeközben az űrkutatással kapcsolatos ismereteiket is gyarapíthatták.

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban 2017. október 13-án mutatták be Olt Tamás rendezésében a Diótörő herceg című mesejátékot a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

Sherlock Holmes - A sátán kutyája

Sherlock Holmes - A sátán kutyája előadás 2017. szeptember 9-én (szombat) nagy sikerrel mutatták be a Sherlock Holmes A sátán kutyája című darabot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

A VIDOR színfoltjai voltak - interjú a Buda Folk Band-del

A VIDOR színfoltjai voltak - interjú a Buda Folk Band-del A 2017-es VIDOR fesztiválon is fellépő Buda Folk Band idén 10 éves. Mottójuk Kodály szavai alapján: „Legyen a népzene mindenkié!” A zenekarral Petrusák János készített interjút.

 

 

Nagy örömmel üdvözöltünk Titeket a Vidor Fesztiválon! Hányadik Vidorotok is volt ez?

 

A második. Utoljára 2010-ben játszottunk a fesztiválon. Akkor Tcha Limberger és Pál István "Szalonna" közreműködésével adtunk egy koncertet, melyet azóta is a zenekar történetének legjobban sikerült műsorai között emlegetünk.

 

Honlapotokra nézve - ami nem akármilyen igényesség, hogy saját honlapotok van! - nagyon tetszik a mottótok: „Legyen a népzene mindenkié!” Ez a mottó honnan van?

 

Kodály Zoltán szavait vettük alapul, az ő nevéhez fűződik a „legyen a zene mindenkié” idézet. Ebből már nem volt nehéz megalkotni ezt a mottót, mely azóta is művészi hitvallásunk.

 

Szeretném megkérdezni, hogy a nevetek, a BUDA FOLK BAND hogyan született, és ki vagy kik voltak a „keresztpapák” vagy névadók?

 

Egy lengyelországi felkérés eredményeképpen jött létre a zenekar 2007-ben. Éri Márton és Csoóri Sándor fejéből pattant ki a koncepció, valamint a zenekar neve is. A Buda Folk Band név egyszerű, itthon és külföldön egyaránt közérthető. Úgy gondolom, hogy egy zenekar nevében ennél több információra nincs is szükség.

 

Bár azt látom a „mindent tudó” interneten, hogy az együttesetek szülőhelye Buda, de kérdem én, hogy minden tagotok budai?

 

Megalakulásuk időpontjában az együttes szinte minden tagja Budán lakott. Ma már más a helyzet: Éri Marci kivételével mindenki máshol él. A kellemes, Budán töltött évek azonban visszaköszönnek a zenekar nevében.

A VIDOR színfoltjai voltak - interjú a Buda Folk Band-del

Műfajotok Hungarian World Music. Mit takar ez?

 

Mi magyar világi népzenének nevezzük saját zenei felfogásunkat. Nagy szerencsénkre megvolt a lehetőségünk arra, hogy a gyermekkorunktól kezdve a népzene legnagyobb, adatközlő mestereitől tanulhatunk. Ezt a zenei útravalót ötvözők saját ötleteinkkel, melyek a XXI. századra és a városi környezetre reflektálnak.

 

Inspirációitok, ahogyan a facebook oldalatokon áll: Folk, Jazz, Bossa Nova, Manouche,.. Ezek azért nyugati, sőt amerikai zenei irányzatok. Mitől lesz ebből magyar világzene?

 

Mint mondtam, nem világ zenét játszunk, hanem világi népzenét. Az általad felsorolt irányzatok közül csupán a jazz amerikai, de a többihez hasonlóan az is népzenei alapokból építkezik. Nem gondolom tehát, hogy a felsorolt műfajok használata távol állna a népzenei gondolkodástól, főképp, hogy általában csak inspirálódunk ezekből a műfajokból, konkrét motívumokat ritkán emelünk be belőlük zenénkbe.

 

Tíz évesek lettetek – már, mint az együttesetek - 2017-ben. A tíz év főbb pontjait, amelyekre mosolyogva - "vidorogva" - gondolsz vissza, fel tudnád sorolni?

 

Úgy gondolom, hogy egy rövid interjú kevés lenne ahhoz, hogy felidézhessem a legszebb élményeket, melyek a zenekarhoz kötnek. Legyen elég annyi, hogy az elmúlt évtizedben csodálatos élményeket éltünk át együtt, rengeteg közös kalandban volt részünk. Gazdagabbak lettünk a közös barátság és a zenénk által.

 

A facebook oldalatokon az áll, hogy az alábbi művészeket kedvelitek: Tcha Limberger, Neti Sanyi Bácsi, Rollings Stones, Miért?

 

Tcha-val több ízben is játszottunk együtt, pl. a Vidor fesztiválon is, ahogy azt már említettem. Neti Sanyi bácsi egyike a legnagyobb mestereinknek, a Rolling Stones pedig nem csupán nekünk, de szüleink táncházas generációjának is fontos zenei példaképe.

 

Jelenleg kikből áll az együttes?

 

Állandó közreműködők Márczi Anna "Tücsi" énekesként. Maruzsenszki Andor és Takács Ádám hegedül, a brácsákon Éri Márton és Csoóri Sándor "Sündi" játszik; Sanyi emellett énekel valamint bolgár tamburán és alkalmanként kobzon is muzsikál. Bőgősünk Szabó Csobán Gergő, jómagam pedig furulyákon és tangóharmonikán működöm közre a zenekarban.

 

Idáig jutottatok! És a jövő? Célok-álmok? Hová akartok eljutni?

 

Ezt majd a jövő dönti el. Mindenesetre a legfontosabb talán az, hogy hűek maradjunk gyökereinkhez, hűek maradjunk a magyar népzenéhez.

Main menu

story | by Dr. Radut