Secondary menu


Kiemelt cikkek

Fülöp kutya megkínzói letöltendő fogházbüntetést kaptak

A nagycserkeszi Fülöp kutya megkínzóinak tárgyalása 2017. november 29-én folytatódott a Nyíregyházi Járásbíróságon (Bocskai út 2.) . Az állatvédők ezúttal is békés demonstációval, "Börtönt az állatkínzóknak!" felirató molinókkal fejezték ki az épület előtt, hogy elutasítják az állatkínzás minden formáját, és szükségesnek tartják az ezért járó büntetés szigorítását!

A Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület Cipődobozos akciója

A Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület tagjai- együtt működve a Baptista Szeretetszolgálattal- idén is  várják a nyíregyháziak adományait, az elmúlt 10 évhez hasonlóan a város karácsonyfája alatt, a Kossuth téren.

Három szabolcsi városban járt a Hajléktalan Jézus szobra

Három szabolcsi városban járt a Hajléktalan Jézus szobra Kisvárdán, Mátészalkán és Nyíregyházán is fogadták az együttérzés jelképévé vált Hajléktalan Jézus szobrot. A kanadai művész alkotását a történelmi egyházak, városvezetők, gyermekek, hajléktalan emberek és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportjai köszöntötték. Egy hét alatt több ezer ember találkozott a szobor üzenetével: forduljunk együttérző szeretettel elesett embertársaink felé.

Kalocsai László festménykiállítása

Kalocsai László festménykiállítása Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár tisztelettel meghívja Önt és barátait KALOCSAI LÁSZLÓ festménykiállításának megnyitójára.

A Hajléktalan Jézus szobra hirdeti feladatunkat – Kisvárdára érkezett az együttérzés szobra

A Hajléktalan Jézus szobra hirdeti feladatunkat – Kisvárdára érkezett az együttérzés szobra Kisvárdán a Szent Péter és Pál Nagytemplom előtt helyezték el két napra a Hajléktalan Jézus szobrot november 20-án. Az együttérzés jelképévé vált alkotást ökumenikus imádsággal és gyertyagyújtással fogadták.

Újból sikeres volt a Megyei Filmszemle

Újból sikeres volt a Megyei Filmszemle Az immár hagyományosan a NYÍRI AFK Egyesület által minden páratlan évben megrendezésre kerülő megyei (amatőr és független) filmes szemle idén újból sok sikert hozott.


Galériák

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán Mintegy 400 diák vett részt azon a közösségi programon, amelyet a nyíregyházi LEGO gyár szervezésében, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban működő tekerd! csoport részvételével rendeztek meg szerdán Build the Space címmel. A gyerekek nem csak feladatokat oldottak meg és játszottak a nap során, hanem mindeközben az űrkutatással kapcsolatos ismereteiket is gyarapíthatták.

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban 2017. október 13-án mutatták be Olt Tamás rendezésében a Diótörő herceg című mesejátékot a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

Sherlock Holmes - A sátán kutyája

Sherlock Holmes - A sátán kutyája előadás 2017. szeptember 9-én (szombat) nagy sikerrel mutatták be a Sherlock Holmes A sátán kutyája című darabot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

VIDOR 2017 - a mi szemünkkel

VIDOR 2017 - a mi szemünkkelA 16. VIDOR, vagyis a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléje 2017 szeptember 2-án hatalmas tűzijátékkal ért véget. Idén is remek darabokat láttunk a színházban, és érdekes koncertekbe hallgathattunk bele a belvárosban. Képes összeállításunkban egy kis egyveleget kaphatnak az elmúlt több mint 1 hét hangulatából, valamint megtudhatják, hogy az elmaradhatatlan karikaturisták hogyan látták a 2017-es VIDOR egy-egy mozzanatát.

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon 2017. július 7-én folytatódott a nyíregyházi Szabadtéri Színpad programsorozata a "Legyetek jók, ha tudtok!" című színdarabbal, amely a Budaörsi Latinovits Színház produkciója.

A Gyöngyhajú lány című Omega musical a Szabadtéri Színpadon

 2017. július 1-jén az ExperiDance Gyöngyhajú lány című Omega musicallel folytatódott a Szabadtéri Színpad programsorozata.

A VIDOR színfoltjai voltak - interjú a Buda Folk Band-del

A VIDOR színfoltjai voltak - interjú a Buda Folk Band-del A 2017-es VIDOR fesztiválon is fellépő Buda Folk Band idén 10 éves. Mottójuk Kodály szavai alapján: „Legyen a népzene mindenkié!” A zenekarral Petrusák János készített interjút.

 

 

Nagy örömmel üdvözöltünk Titeket a Vidor Fesztiválon! Hányadik Vidorotok is volt ez?

 

A második. Utoljára 2010-ben játszottunk a fesztiválon. Akkor Tcha Limberger és Pál István "Szalonna" közreműködésével adtunk egy koncertet, melyet azóta is a zenekar történetének legjobban sikerült műsorai között emlegetünk.

 

Honlapotokra nézve - ami nem akármilyen igényesség, hogy saját honlapotok van! - nagyon tetszik a mottótok: „Legyen a népzene mindenkié!” Ez a mottó honnan van?

 

Kodály Zoltán szavait vettük alapul, az ő nevéhez fűződik a „legyen a zene mindenkié” idézet. Ebből már nem volt nehéz megalkotni ezt a mottót, mely azóta is művészi hitvallásunk.

 

Szeretném megkérdezni, hogy a nevetek, a BUDA FOLK BAND hogyan született, és ki vagy kik voltak a „keresztpapák” vagy névadók?

 

Egy lengyelországi felkérés eredményeképpen jött létre a zenekar 2007-ben. Éri Márton és Csoóri Sándor fejéből pattant ki a koncepció, valamint a zenekar neve is. A Buda Folk Band név egyszerű, itthon és külföldön egyaránt közérthető. Úgy gondolom, hogy egy zenekar nevében ennél több információra nincs is szükség.

 

Bár azt látom a „mindent tudó” interneten, hogy az együttesetek szülőhelye Buda, de kérdem én, hogy minden tagotok budai?

 

Megalakulásuk időpontjában az együttes szinte minden tagja Budán lakott. Ma már más a helyzet: Éri Marci kivételével mindenki máshol él. A kellemes, Budán töltött évek azonban visszaköszönnek a zenekar nevében.

A VIDOR színfoltjai voltak - interjú a Buda Folk Band-del

Műfajotok Hungarian World Music. Mit takar ez?

 

Mi magyar világi népzenének nevezzük saját zenei felfogásunkat. Nagy szerencsénkre megvolt a lehetőségünk arra, hogy a gyermekkorunktól kezdve a népzene legnagyobb, adatközlő mestereitől tanulhatunk. Ezt a zenei útravalót ötvözők saját ötleteinkkel, melyek a XXI. századra és a városi környezetre reflektálnak.

 

Inspirációitok, ahogyan a facebook oldalatokon áll: Folk, Jazz, Bossa Nova, Manouche,.. Ezek azért nyugati, sőt amerikai zenei irányzatok. Mitől lesz ebből magyar világzene?

 

Mint mondtam, nem világ zenét játszunk, hanem világi népzenét. Az általad felsorolt irányzatok közül csupán a jazz amerikai, de a többihez hasonlóan az is népzenei alapokból építkezik. Nem gondolom tehát, hogy a felsorolt műfajok használata távol állna a népzenei gondolkodástól, főképp, hogy általában csak inspirálódunk ezekből a műfajokból, konkrét motívumokat ritkán emelünk be belőlük zenénkbe.

 

Tíz évesek lettetek – már, mint az együttesetek - 2017-ben. A tíz év főbb pontjait, amelyekre mosolyogva - "vidorogva" - gondolsz vissza, fel tudnád sorolni?

 

Úgy gondolom, hogy egy rövid interjú kevés lenne ahhoz, hogy felidézhessem a legszebb élményeket, melyek a zenekarhoz kötnek. Legyen elég annyi, hogy az elmúlt évtizedben csodálatos élményeket éltünk át együtt, rengeteg közös kalandban volt részünk. Gazdagabbak lettünk a közös barátság és a zenénk által.

 

A facebook oldalatokon az áll, hogy az alábbi művészeket kedvelitek: Tcha Limberger, Neti Sanyi Bácsi, Rollings Stones, Miért?

 

Tcha-val több ízben is játszottunk együtt, pl. a Vidor fesztiválon is, ahogy azt már említettem. Neti Sanyi bácsi egyike a legnagyobb mestereinknek, a Rolling Stones pedig nem csupán nekünk, de szüleink táncházas generációjának is fontos zenei példaképe.

 

Jelenleg kikből áll az együttes?

 

Állandó közreműködők Márczi Anna "Tücsi" énekesként. Maruzsenszki Andor és Takács Ádám hegedül, a brácsákon Éri Márton és Csoóri Sándor "Sündi" játszik; Sanyi emellett énekel valamint bolgár tamburán és alkalmanként kobzon is muzsikál. Bőgősünk Szabó Csobán Gergő, jómagam pedig furulyákon és tangóharmonikán működöm közre a zenekarban.

 

Idáig jutottatok! És a jövő? Célok-álmok? Hová akartok eljutni?

 

Ezt majd a jövő dönti el. Mindenesetre a legfontosabb talán az, hogy hűek maradjunk gyökereinkhez, hűek maradjunk a magyar népzenéhez.

Main menu

story | by Dr. Radut