Secondary menu


Kiemelt cikkek

Irodalmi pályázat - Pegazus Könyvek Antológia 2018

 Irodalmi pályázat - Pegazus Könyvek Antológia 2016 A PegazusTv Média és Oktató Kft pályázatot hirdet a Pegazus Könyvek Antológia 2018 címmel. Az immár negyedik alkalommal megjelenő antológiasorozat mottója: „Mindenkinek adj egy esélyt! A produktum és az alkotója legyen a meghatározó.”

A Móricz Zsigmond Könyvtár Kölcsey Szavalóversenyének felhívása

Szavalóversenyt rendeznek 2018. január. 25. (csütörtök) 10 órától középiskolai tanulók részére a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban.

Dingó kölyök született a Nyíregyházi Állatparkban

Dingó kölyök született a Nyíregyházi Állatparkban Igazi különlegesség, dingó született a Nyíregyházi Állatparkban. Az országban csak itt látható kölyök most 7 hetes, így állatorvosi vizsgálatokon esett át. A 3 éve cseh állatkertből érkezett anya állat, 63 napnyi vemhesség után hozta világra egy kotorékban kicsinyét. A szuka kölyök az első hónapot az anya által vájt búvóhelyen töltötte, ám most 7 hetes korában már előmerészkedik rejtekéből s előszeretettel mászkál szülei után a kifutóban.

Karácsonyfagyűjtő akcióval indul a 2018. Nyíregyházán

A Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. és Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 2018. január 8. és január 20. között karácsonyfagyűjtő akciót szervez. Az akció két hete alatt minden egyes - Korányi F. u. 3., valamint Kerék u. 1. sz. alatti Hulladékudvarokba – beszállított karácsonyfáért sorsjegyet kapnak a résztvevők, amivel sorsoláson vesznek részt, és ajándékokat nyerhetnek.

Jaguár ikrek születtek 2017. végén a Nyíregyházi Állatparkban

Első látásra igazán meglepő, hogy a 103 napnyi vemhesség után világra jött jaguár testvérpár egyik tagja sárga, míg a másik fekete bundával született. A magyarázat azonban egyszerű; A jaguár, mely az Újvilág egyedüli nagymacskája, több színváltozatban létezik, a gyakoribb sárga szőrű, fekete foltos egyedek mellett, melanisztikus, azaz fekete példányok is előfordulnak. 

20 év, 400 ezer km Garai Zoltán nyomdokában

20 év, 400 ezer km Garai Zoltán nyomdokában A karácsonyi ünnepek előtt a kerékpáros évadzáró, értékelő rendezvényünkön, beszámoltunk a 2017- es év történéseiről. Számba vettük merre is gurultunk ebben az évben.


Galériák

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán Mintegy 400 diák vett részt azon a közösségi programon, amelyet a nyíregyházi LEGO gyár szervezésében, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban működő tekerd! csoport részvételével rendeztek meg szerdán Build the Space címmel. A gyerekek nem csak feladatokat oldottak meg és játszottak a nap során, hanem mindeközben az űrkutatással kapcsolatos ismereteiket is gyarapíthatták.

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban 2017. október 13-án mutatták be Olt Tamás rendezésében a Diótörő herceg című mesejátékot a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

Sherlock Holmes - A sátán kutyája

Sherlock Holmes - A sátán kutyája előadás 2017. szeptember 9-én (szombat) nagy sikerrel mutatták be a Sherlock Holmes A sátán kutyája című darabot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

VIDOR 2017 - a mi szemünkkel

VIDOR 2017 - a mi szemünkkelA 16. VIDOR, vagyis a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléje 2017 szeptember 2-án hatalmas tűzijátékkal ért véget. Idén is remek darabokat láttunk a színházban, és érdekes koncertekbe hallgathattunk bele a belvárosban. Képes összeállításunkban egy kis egyveleget kaphatnak az elmúlt több mint 1 hét hangulatából, valamint megtudhatják, hogy az elmaradhatatlan karikaturisták hogyan látták a 2017-es VIDOR egy-egy mozzanatát.

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon 2017. július 7-én folytatódott a nyíregyházi Szabadtéri Színpad programsorozata a "Legyetek jók, ha tudtok!" című színdarabbal, amely a Budaörsi Latinovits Színház produkciója.

A Gyöngyhajú lány című Omega musical a Szabadtéri Színpadon

 2017. július 1-jén az ExperiDance Gyöngyhajú lány című Omega musicallel folytatódott a Szabadtéri Színpad programsorozata.

20 év, 400 ezer km Garai Zoltán nyomdokában

20 év, 400 ezer km Garai Zoltán nyomdokában A karácsonyi ünnepek előtt a kerékpáros évadzáró, értékelő rendezvényünkön, beszámoltunk a 2017- es év történéseiről. Számba vettük merre is gurultunk ebben az évben.

 

 

 Gyalogtúráztunk Óhuta környékén és a nőnapon a Sóstói erdőben, bringáztunk a bokortanyákon, Vajára, a  Fehér és Fekete- Körös összefolyásánál és az év nagy durranása, hogy Tokajig bringáztunk az új kerékpárúton. Nemzetközi túránkon, amely Kassára vezetett a szomszédos Kárpátaljáról, Partiumból és a Felvidékről is jöttek barátok, akikkel már második alkalommal gurultunk a Kerékpárral 7 határon át! program keretében.

 

Felelevenítettük a 20 évvel ezelőtti eseményeket, ugyanis 1997-ben Garainé Nagy Éva alapította a Zöld Kerék Alapítványt, apósa Garai Zoltán kerékpárversenyző emlékére.

20 év, 400 ezer km Garai Zoltán nyomdokában

Az elmúlt két évtizedben összesen (kb.) 400 ezer kilométert bringáztunk, elgurultunk a Balatonig, a Tisza forrásához, Kolozsvárra és környékére, a leghosszabb utunk Lengyelországba vezetett.
Gratuláltunk Juhász Hajnalkának aki már az első túrán is részt vett és az óta is velünk bringázik.

 

Az elmúlt két évtizedben kerékpár túrákat, versenyeket, autómentes napi rendezvényeket, gyalogtúrákat, környezetvédelmi és egészségtudatosságra nevelő előadásokat, kiállításokat szerveztünk, valamint táborozással, sport programokkal, közös kirándulásokkal segítettük a fogyatékkal élő fiatalokat.

20 év, 400 ezer km Garai Zoltán nyomdokában

Maradjunk a Garai Zoltán nyomdokában, aki szerelmese volt a kerékpározásnak. Túratársainkat megkérdeztük: - Mit jelent kerékpározni, gurulni a Zöld Kerékkel?

 

Kovács Ilona Klára
2014 márciusától ismerem a Zöld Kerék csapatát, ami első látásra ígéretes kapcsolatnak tűnt, az a valóságban is az lett. A tagjai olyan emberek, akikkel minden egyes túra igazi élmény. Vinnai Zsolt barátomtól tanulva, a bicajozás, az igazi szabadság! Kiszakít a hétköznapok szürke egyhangúságából, tartalommal tölti meg a szabadidőt, ami jelent mozgást, fizikai teljesítményt és intellektuális élményeket egyaránt. A kezdetben 20-30 km-es túrák után, szinte hihetetlen, de ma már 100, sőt 200 km is teljesíthető táv lett a bicajon.

 

Harászi Enikő
Ha jól emlékszem 2009-ben csatlakoztunk a párommal a csapathoz. Elsősorban egy nagyszerű szabadidős tevékenység mely komplex élményt ad. Azon túl, hogy aktív testmozgást végzünk, gyönyörű tájakat, helyszíneket keresünk fel. Közvetlen kapcsolatba kerülünk a természettel, barangolunk hazánk történelmi, építészeti és kulturális múltjába és jelenébe. De leginkább a közösség élménye, ami különlegessé teszi számomra a Zöld Kerék Alapítványt.

 

Tokár Róbert
Számomra a legfontosabb élmény, hogy együtt vagyunk valamiben jók, közösség vagyunk, mert a közösség mindig több, okosabb, jobb, erősebb, mint az egyén. Így lehetséges, hogy a csapatmunka téged tesz erőssé és általad a csapat válik többé. A befektetett energia eggyé válik, az elvégzendő nagy feladat pedig kicsi, vállalható részletekre bontva oldódik meg. Közösségben az egyén városi nagyprogramot szervezni jókedvvel, és míg magában negyven, csapatban százhúsz kilométert teker fáradság nélkül. Számomra ilyen hely a Zöldkeró. Kerékpárosként, ha sétálok, vagy autóval megyek valahova, esetleg buszozok, minden megtett lépés, minden levezetett óra kivesz belőle egy keveset.

Kerékpáron ülve, a begyakorolt mozdulatsor miatt észre sem veszem, hogy valami van alattam, metaforikusan eggyé válok az géppel, ami előre visz, az úttal, amin hajtok, a térrel, ami körbevesz. Bár lassabb, és védtelenebb résztvevője vagyok a forgalomnak, de erősebbnek, fürgébbnek érzem magamat, jobban tudok alkalmazkodni a kialakuló közlekedési helyzetekhez. Számomra öröm, amikor tekerhetek. Ha autóval megyek, gyakran az utca végén találok csak fizetős helyet, ahova 350 Ft/óráért be tudok állni és talán nem húzzák meg a járművet, míg a dolgomat intézem. A kerékpár szabadságot, energiát és jó élményeket ad. Bizalom ez az eszközben, amire szeretek úgy gondolni, hogy meghálál.

 

Berkesz Zsolt Szatmárnémeti
Nekem a bringázás egyenlő a határtalan szabadsággal. Talán 8 éves lehettem mikor megtanultam kerékpározni, de a 90-es évek eleje óta nyomom keményebben a pedált. Mindig is nagy volt a mozgásigényem. Viszont a térdproblémáim miatt nem tudtam tovább hódolni az addigi mindenemnek a focinak. A bicajom meg amúgy is mindig kéznél volt, így aztán egy-kettőre a tekerés vált elsődlegessé. 2000 óta gurulok a Zöld Kerekesekkel. Nagyon tetszett, hogy összetartó, vidám és végtelenül segítőkész a csapat. Mindig jönnek újabb és újabb bicajosok, akiket szintén megfog ez a csodálatos Társaság. Én, személy szerint a nyeregben érzem igazán szabadnak magam, nincsenek kötöttségek, így tudok igazán "szárnyalni" és önmagamat adni. Ha pedig átgurulok a határon, akkor otthonról haza jövök!

 

20 év, 400 ezer km Garai Zoltán nyomdokában

No de nem áll meg a Zöld Kerék, ebben 2017. december 30-án gyalogtúrával zárjuk az évet. Találkozó szombaton, 8 óra 20 perckor a nyíregyházi vasútállomáson, ahonnan vonattal utazunk Tarcalig.

A 12 km-es túra a tarcali vasútállomástól - Tiberiusz aréna - Áldó Krisztus szobor – bányató –Tv torony - Tokaj vasútállomásig tart.
Részletek: www.zoldkero.hu
Jelentkezés: zoldkeroprogram@gmail.com e-mail címen, vagy a 70/220-3885 –ös telefonszámon.

Túrabotot fel! Mozduljunk ki, álljunk fel a tv elől a fotelból és túrázzunk együtt a 20 éves Zöld Kerékkel.
 

Kazai Béla
programvezető

20 év, 400 ezer km Garai Zoltán nyomdokában

 

Main menu

story | by Dr. Radut