Secondary menu


Kiemelt cikkek

A NYUSZKAMARCSI és barátai kiállítás Nyíregyházán

A NYUSZKAMARCSI és barátai kiállítás Nyíregyházán Ki is valójában NYUSZKAMARCSI? A kedvenc nyuszim egy zöld ruhás, meg az alkotója, vagyis én, Kazainé Gégény Mária. Hobbim a gyöngyfűzés, üvegfestés, de főképp a textil játékok készítése. Nemrég felvetődött, hogy jó lenne bemutatni az alkotásaimat, a nyuszikat, macikat és manókat. Az ötletet támogatta a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, így húsvét előtt 2018. március 21-én megnyílik NYUSZKAMARCSI és barátai című kiállításunk.

Zsiráfborjú látott napvilágot a Nyíregyházi Állatparkban

Zsiráfborjú látott napvilágot a Nyíregyházi Állatparkban Kopogtatott a gólya a Nyíregyházi Állatpark Afrika élővilágát bemutató kifutórendszerében, a Tarzan ösvényén. Az eddig 5 egyedből álló zsiráf család egy újabb taggal gyarapodott. A 450 napnyi  vemhességi idő után világra jött kis zsiráf jó egészségnek örvend, s egyelőre anyjával él együtt, de pár nap múlva meg fog ismerkedni a csapat többi tagjával is.

Szabó Márta Jászai Mari-díjas lett

Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, állami művészeti és miniszteri szakmai díjakat adott át március 15-e alkalmából. Szabó Mártát, a Móricz Zsigmond Színház színművészét is díjazták.

Hulladékért virágot akció Nyíregyházán

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és a TÉRSÉGI HULLADÉK-GAZDÁLKODÁSI Nonprofit Kft. 2018. március 5. és március 20. között ismét megszervezi a Hulladékért virágot elnevezésű akciót. A két hét során a különválogatott papír-, műanyag-, öblösüveg-, fém- csomagolási hulladékokért, valamint italos kartondobozokért, utalványt, vagy növényi hulladékból készült komposztot kapnak a résztvevők.

Évértékelő / évindító interjú a Képmás zenekarral

Évértékelő / évindító interjú a Képmás zenekarral A Képmás zenekar az észak-keleti régió egyik meghatározó csapata, amely 2006-ban Nyíregyházán alakult azzal a szándékkal, hogy olyan igényes élő zenét játsszanak, amely valódi intellektuális tartalmat közvetít. Folyamatosan zenélnek és hozzák el a szeretet hangját a számtalan intézménybe, nem csak egyházi berkeken belül. A zenekar vezetőjét, Bolega László énekes-dalszerzőt a legutóbbi turnéjukról, és az előttük álló időszakról is kérdeztük.

Hamarosan befejeződik a Szabadtéri Színpad felújítása

A Szabadtéri Színpad műszakilag igen leromlott állapotban volt, a mai kor követelményeinek, és a helyi igényeknek sem felel meg, így teljes körű felújítása évek óta indokolt. Igen frekventált helyén áll, a városi szövetben való elhelyezkedésénél, a funkciójánál, a térszervezésénél fogva, illetve a területen lévő építmények, épületek, terek formavilága, építészeti megfogalmazása, a vegetációt meghatározó hangulata miatt, a város igen jellegzetes, fontos intézménye.


Galériák

Don Carlos a nyíregyházi színházban

Don Carlos a nyíregyházi színházban A Móricz Zsigmond Színházban 2018. március 10-én szombaton a Nagyszínpadon mutatták be Szabó Máté rendezésében Friedrich Schiller DON CARLOS című drámáját.

Egészségügyi szűrések a NyírPlázában

Egészségügyi szűrések a NyírPlázában A Vese Világnapja jegyében március 9-én Egészségnapot rendeztek Nyíreyázán. A NyírPlázában megrendezett eseményen résztvevő szervezetek segítségével megmérhettük vérnyomásunkat, vércukorszintünket, testzsírunk mértékét, tüdőnk teljesítményét, C-vitaminszintünket is.

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása Dohos Ferenc, vagy ahogy a legtöbben ismerik Nyíregyházán, PERME első fotókiállítása nyílt meg 2018. január 25-én a Mustárházban. Perme évtizedek óta amatőr fotósként örökíti meg Nyíregyháza és környéke eseményeit, követi a város fejlődését. 2005 óta blogot vezet Perme Képeskönyve címmel, ahol több ezer fotóval színesíti írásait. A "Felfüggesztve" című tárlat még egy hónapig lesz megtekinthető!

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán Mintegy 400 diák vett részt azon a közösségi programon, amelyet a nyíregyházi LEGO gyár szervezésében, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban működő tekerd! csoport részvételével rendeztek meg szerdán Build the Space címmel. A gyerekek nem csak feladatokat oldottak meg és játszottak a nap során, hanem mindeközben az űrkutatással kapcsolatos ismereteiket is gyarapíthatták.

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban 2017. október 13-án mutatták be Olt Tamás rendezésében a Diótörő herceg című mesejátékot a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

Sherlock Holmes - A sátán kutyája

Sherlock Holmes - A sátán kutyája előadás 2017. szeptember 9-én (szombat) nagy sikerrel mutatták be a Sherlock Holmes A sátán kutyája című darabot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

Lezárult a Mustárház és az Új Európa Alapítvány "Segítve tanuljunk, segítve tapasztaljunk II!" projektje

Lezárult a Mustárház és az Új Európa Alapítvány "Segítve tanuljunk, segítve tapasztaljunk II!" projektje Lezárult a Mustárház és az Új Európa Alapítvány KÖSZ! programjának „Segítve tanuljunk, segítve tapasztaljunk II! ” című projektje, amelyet második alkalommal szerveztek meg 2017-ben. Ezúttal is az iskolai közösségi szolgálat keretein belül az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium fiataljai vettek részt a projektben. Szakmai segítséget az Oltalom Szeretetszolgálat és a Periféria Egyesület szakemberei nyújtottak.

 

 

A projekt előzménye: Nyíregyháza városában is sokan vannak olyanok, akik nehéz helyzetükből adódóan elveszítették biztos megélhetésüket, lakhatásukat, így arra kényszerültek, hogy az utcán éljék mindennapjaikat. Ezért a Mustárház fontos feladatának tekintette azt, hogy a városban lakó és tanuló diákok megismerkedjenek egy olyan területtel, ami nem biztos, hogy a fiatalok hétköznapjaikban is jelen van. A hajléktalanokon való segítés célja, hogy érzékenyebbé váljanak embertársaik iránt a fiatalok, fejlődjön empatikus készségük, ismerjék meg önmaguk és társaik szociális hozzáállását a témához. A projekt célja a hajléktalansággal kapcsolatos előítéletek lebontása, valamint a közösségi gyűjtésnek, mint forrásteremtésnek és szolidaritási gyakorlatnak a tesztelése a szociális ellátásban.

Lezárult a Mustárház és az Új Európa Alapítvány "Segítve tanuljunk, segítve tapasztaljunk II!" projektje

A projekt első lépése volt, hogy a fiatalok megfelelő felkészítő érzékenyítő előadásokon vehettek részt, melynek keretein belül megismerkedhettek az intézményesített keretek között működő hajléktalan segítéssel. A pályázat során elnyert összeg lehetőséget biztosított arra, hogy olyan dolgokat lehetett megvásárolni, amivel a nehéz helyzetben élők mindennapi élethelyzetét könnyítethettük meg, mint például tisztálkodó szerek, tartós élelmiszerek beszerzése, a krízis időszakban pedig meleg ital biztosítása. A megvásárolt élelem eljuttatása és az átadása során is jelen voltak az iskolai közösségi szolgálat fiataljai, akik azáltal, hogy segíthettek, néhány szó erejéig megállhattak egy percre ezekkel az emberekkel beszélgetni és megismerhették élettörténetüket, sorsukat.

Lezárult a Mustárház és az Új Európa Alapítvány "Segítve tanuljunk, segítve tapasztaljunk II!" projektje

A projekt részét képezte, hogy a fiatalok ruhagyűjtési akciót is szerveztek, az összegyűlt ruhákat pedig eljuttatták a támogató szervezetekhez, akiknek segítségével jutott el az adomány a megfelelő helyre a megfelelő személyekhez. Fontosnak tartottuk, hogy a fiatalok azokat a tapasztalatokat, hatásokat és érzéseket, amiket a projekt ideje alatt szereztek meg tudják beszélni szakemberekkel, elmondhassák, hogy milyen érzés volt segíteni, mit váltottak ki belőlük ezek az emberek és mennyire tartják szükségesnek, hogy ezzel a problémával később is foglalkozzanak.

A program elsődleges célja, hogy utcán élő hajléktalan embereken segítsenek a fiatalok, különböző módon, különböző eszközökkel, másodlagos cél pedig, hogy a fiatalok saját korcsoportjukban is tudatosítsák, hogy ez egy élő, létező probléma, ami az ő segítségükkel, ha nem is orvosolható, de olyan segítséget tudnak nyújtani, amivel fejlődhet empatikus készségük és érzékenyebbé tudnak válni mind embertársaikkal, mind a társadalmi problémák felé.

 

 

Main menu

story | by Dr. Radut