A Nyíregyházi Magyar-Finn Baráti Egyesület következő rendezvényei

A Nyíregyházi Magyar-Finn Baráti Egyesület következő rendezvényeire invitálják mindazokat, akik érdeklődnek Finnország iránt.

Függetlenségének 100. évfordulója alkalmából a finn szervezők felhívásához csatlakozva december 2-án szombaton 11 órakor a Nyíregyházi Magyar-Finn Baráti Egyesület egy nyírfát /molyhos nyír (Betula pubescens)/  fog elültetni Sóstógyógyfürdő parkjában a Székelykaputól a tóstrand bejárata felé vezető sétány mentén, a német és lengyel testvérváros fái mellett.
 
A Nyírség névadó fanemzetségéhez, a nyírekhez tartozó molyhos nyír - amely Finnország 3. leggyakoribb fafaja a fenyőfák után - hazánkban jelenleg védett faj.
 
Ha tevőlegesen szeretne részese lenni a faültetésnek, kérem hozzon magával 100 centiliter (1 liter) vizet és azt Finnországgal kapcsolatos pármondatos élmény, jókívánság elmondása után a fa tövére öntheti.
 
Ugyancsak a megemlékezéseket szervezők felhívását megfogadva az egyesület a faültetés után egy videoüzenet elkészítésére vállalkozik, ami a világhálóra kerül. A videoklipben a nyíregyháziak, finnbarátok köszöntik a 100 éve független Finnországot és a testvérvárost, Kajaanit.
 
A felvételen a közreműködők 1-től 100-ig számolnak úgy, hogy a szereplők a koruknak megfelelő számot finnül mondják. Tízéves korig évenként - utána 10 évenként - emelkedő korú személyek egyenként, majd a 100-at közösen mondják. Ehhez az egyedi akcióhoz jelentkezni előzetesen a nyiregyhazi.magyar.finn.barati.e@freemail.hu elektronikus levélcímen, illetve a helyszínen lehet. A finn kiejtés megtanulását a helyszínen villám nyelvlecke segíti.
 
Remélhetően minél többen együtt emlékeznek a távoli rokonokra és köszönthetik őket Sóstógyógyfürdő parkjából.
 
 
 Nyíregyházi Magyar-Finn Baráti Egyesület