Dingó kölyök született a Nyíregyházi Állatparkban

Dingó kölyök született a Nyíregyházi Állatparkban Igazi különlegesség, dingó született a Nyíregyházi Állatparkban. Az országban csak itt látható kölyök most 7 hetes, így állatorvosi vizsgálatokon esett át. A 3 éve cseh állatkertből érkezett anya állat, 63 napnyi vemhesség után hozta világra egy kotorékban kicsinyét. A szuka kölyök az első hónapot az anya által vájt búvóhelyen töltötte, ám most 7 hetes korában már előmerészkedik rejtekéből s előszeretettel mászkál szülei után a kifutóban.

Az apróság gyorsan cseperedik, s már nem csak anyatejjel, de az anyja által visszaöklendezett táplálékot is fogyasztja.

A dingó származására többféle elképzelés létezik, jelenleg a farkas leszármazottjaként, alfajnak tekintik ( Canis lupus dingo), de a legújabb kutatások szerint önálló fajról is lehet szó.

Bár eredete homályos, annyi bizonyos, hogy Ausztráliában közel 4000 éve él, változatlan formában. Ausztrália csúcsragadozóját feltehetően ázsiai hajósok juttatták el Ausztráliába, több ezer évvel ezelőtt s nagyra becsült társa volt az Ausztrál őslakosoknak. Együtt éltek, ettek és vadásztak. A dingókat ágymelegítőnek, hulladékeltakarítónak, vadásztársnak és testőrnek használták. Az őslakosok egy-egy kölyköt vettek ki a vad almokból, de amint a négylábú társak ivarérettekké váltak, kezelhetetlenségük miatt visszaengedték őket a vadonba.

Dingó kölyök született a Nyíregyházi Állatparkban  Dingó kölyök született a Nyíregyházi Állatparkban

A természetben populációik folyamatosan növekednek, mivel rendkívül ügyes vadászok, s mindent elfogyasztanak ami él és mozog, a kisebb hüllőkön át az erszényes állatokig sok minden szerepel a táplálék állataik között.

Mióta azonban Ausztráliában birkákat tenyésztenek, az lett a fő táplálékuk s óriási károkat okoznak a helyi gazdáknak. A távoltartásukra épült a világ leghosszabb 5600 kilométeres kerítése is, melynek célja, hogy távol tartsa őket a haszonállatoktól.

Dingó kölyök született a Nyíregyházi Állatparkban