Secondary menu


Kiemelt cikkek

Adj Isten Szatmárban! - Mátyás király közeli udvarában

SzamosFeszt Mátyás király és a reneszánsz emlékévét ünnepeljük 2018-ban - Hunyadi király születésének 575. és trónra lépésének 560.  évfordulóját. Cégénydányád az Adj Isten Szatmárban! - Mátyás király közeli udvarában elnevezésű programsorozattal csatlakozik ehhez a nagyszabású eseményhez. A Szamos menti falu méltó módon szeretne ünnepelni és bekapcsolódni ebbe a rangos esemény-sorozatba.

A Nyíregyházi Kutyaklub idei első találkozója

Pünkösdkor, 2018.május 20-án találkoznak először a nyíregyházi kutyások, méghozzá a MEOE Nyíregyházi Önálló Jogú Szervezete kiképzőpályáján.

Hulladékszállítás Pünkösdkor Nyíregyházán

A TÉRSÉGI HULLADÉK-GAZDÁLKODÁSI Nonprofit Kft. tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy 2018. május 21. napján (Pünkösd hétfőn), a hulladékszállítás a megszokott járatrend szerint történik.
 

Fiókaköszöntő odúles a nyíregyházi Sóstói-erdőben

Az E-misszió Egyesület 2018 május 5-én, szombaton délelőtt madárfióka- odúlesre várja az érdeklődőket a Sóstói-erdőbe. Az Egyesület munkatársai mindenkit szívesen látnak, akit érdekelnek a mogyorós pelék és az erdő madárvilága, és szívesen segíti a természetvédelmi tevékenységeket. Indulás 9:00-kor az Erdei Tornapályától.

Változik a parkolás rendje május 1-től

2018. május 1-től változik a parkolási rend azokon a túlterhelt, jellemzően fizetős zónák mellett található belvárosi területeken, ahol a nagy számú parkoló autó szinte ellehetetleníti az ott élők közlekedését, és normális életvitelét. A szabályozás szerint azokon a területeken fizetőssé tehető a parkolás, ahol a telítettség meghaladja a 70%-ot. A hatásvizsgálatok szerint a jelenleg bevont utcák mindegyikében jelentősen meghaladja a parkoló autók száma a küszöbértéket. Egyes területeken eléri a 98%-os szintet.

A Szabadtéri Színpad nyár végén nyílik!

Ma jelentették be, hogy 2018. augusztus 18-án Szente Vajk rendezésében a Meseautó című zenés vígjátékkal nyitja meg kapuit a teljesen megújult nyíregyházi Szabadtéri Színpad a Benczúr Gyula téren.


Galériák

A balek (A HÜLYÉJE) Nyíregyházán

A balek (A HÜLYÉJE) Nyíregyházán 2018. április 28-án mutatták be a nyíregyházi Móricz zsigmond Színház Nagyszínpadán Georges Feydeau vígjátékát. A darab nyíregyházi bemutatója Závada Péter friss humorú, kortárs szemléletű szövegváltozata alapján készült. Magukon (is) nevetni tudó felnőtteknek bátran ajánljuk ezt a különleges előadást.

Don Carlos a nyíregyházi színházban

Don Carlos a nyíregyházi színházban A Móricz Zsigmond Színházban 2018. március 10-én szombaton a Nagyszínpadon mutatták be Szabó Máté rendezésében Friedrich Schiller DON CARLOS című drámáját.

Egészségügyi szűrések a NyírPlázában

Egészségügyi szűrések a NyírPlázában A Vese Világnapja jegyében március 9-én Egészségnapot rendeztek Nyíreyázán. A NyírPlázában megrendezett eseményen résztvevő szervezetek segítségével megmérhettük vérnyomásunkat, vércukorszintünket, testzsírunk mértékét, tüdőnk teljesítményét, C-vitaminszintünket is.

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása Dohos Ferenc, vagy ahogy a legtöbben ismerik Nyíregyházán, PERME első fotókiállítása nyílt meg 2018. január 25-én a Mustárházban. Perme évtizedek óta amatőr fotósként örökíti meg Nyíregyháza és környéke eseményeit, követi a város fejlődését. 2005 óta blogot vezet Perme Képeskönyve címmel, ahol több ezer fotóval színesíti írásait. A "Felfüggesztve" című tárlat még egy hónapig lesz megtekinthető!

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán Mintegy 400 diák vett részt azon a közösségi programon, amelyet a nyíregyházi LEGO gyár szervezésében, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban működő tekerd! csoport részvételével rendeztek meg szerdán Build the Space címmel. A gyerekek nem csak feladatokat oldottak meg és játszottak a nap során, hanem mindeközben az űrkutatással kapcsolatos ismereteiket is gyarapíthatták.

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban 2017. október 13-án mutatták be Olt Tamás rendezésében a Diótörő herceg című mesejátékot a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

Könyvbemutató a Móricz Zsigmond Könyvtárban

Könyvbemutató a Móricz Zsigmond Könyvtárban Könyvbemutatóval egybekötött író-olvasó találkozóra invitálja az érdeklődőket a Móricz Zsigmond Könyvtár. Balogh Boglárka Ezerarcú Föld című könyvének ismertetése 2018 március 9-én pénteken 16:30 órakor kezdődik.

 

 

Balogh Boglárka kontinenseken átívelő utazási novelláin és fotóin keresztül egy sokak számára teljesen ismeretlen világ tárul elénk. Nemcsak az illegális majomcsempészet szálait göngyölíthetjük fel a borneói orangutánmentők munkáját követve, de megismerhetjük a rituális csonkítások elől menekülő tanzániai albínók életét, India emberevő szentjeinek mindennapjait, Vietnam démonait, de együtt vadászhatunk Földünk egyik utolsó természeti népével, a hadzákkal, eltölthetünk egy éjszakát a Thár-sivatagban a muzsikus kobra cigányokat hallgatva, valamint olyan hétköznapi hősökkel ismerkedhetünk meg, mint a természeti katasztrófák helyszínein segédkező Dr. Kiss Csaba, háziorvos.

Könyvbemutató a Móricz Zsigmond Könyvtárban

Az olvasó egy rendkívül izgalmas kötet tart a kezében, mely a harmadik világ népeinek bemutatása mellett fontos szociológiai, kulturális, környezet- és állatvédelmi kérdéseket is feszeget, rávilágítva arra, hogy a mindannyiunk felelőssége, hogy megőrizzük Földünk különleges élővilágát.

 

Balogh Boglárka

Balogh Boglárka újságíró számára a harmadik világ népeinek bemutatása, fontos szociológiai, kulturális, környezet- és állatvédelmi kérdések felvetése nem újdonság, több mint hét éve járja a világot, hogy beszámoljon az olvasóknak Ázsiában, Afrikában és Közép-Amerikában szerzett tapasztalatairól. Az ELTE jogi karán találkozott először a menekültjoggal, illegális állatkereskedelemmel, és a világ rejtett részeinek valódi helyzetével. Már akkor elhatározta, hogy nem irodában vagy papíron szeretne foglalkozni a nyomorral, a szociális elnyomással, a környezet-és állatvédelemmel, hanem szó szerint terepen.

Évek óta tartó világjárása Erdélyben kezdődött, amikor Böjte Csaba atya dévai árvaházában önkéntes munkát vállalt három hétig, ezután érkezett Afrikába, majd indult el saját útján, hogy mások szemszögéből fedezze fel a világot. Beszámolói a Szabad Földben, az Élet és Tudományban, az ELLE magazinban és a Nők Lapjában jelennek meg. National Geographic Magyarország képviseletében három éve készít mélyriportokat olyan globális problémákról, mint Tanzánia rituális albínó gyilkosságai, afrika orvvadászai, Kambodzsa árva-turizmusa, Bélizé lamantin mentői. De járt Uganda hegyi gorillái, Borneó orangutánjai és a Dél-afrikai közársaság vadászatra tenyésztett oroszlánjai között is. Az indiai becsületgyilkosságokat feldolgozó dokumentumregénye Love Commando címmel 2013-ban jelent meg.

Témái középpontjában az ember és annak környezete áll, a modern és a hagyományos világ ütközése, az egymás mellett élő vagy éppen szemben álló kultúrák kérdése, azok egymásra hatása Földünk jövőjének tükrében.

Az útjai során készült fotográfiákból két kiállítás is született. 2016. októberében a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen úgy válogatott afrikai élményeiből, hogy azokon keresztül mutassa be, hogyan segíti a természet-közeli népek tanulmányozása a régészetet, a néprajzot és az antropológiát.

A maszájok, hadzabék és karamojongok között készített fényképfelvételek egyszerre engedtek bepillantást a törzsek életébe és az őskori ember mindennapjaiba is. 2017. júniusában a Magyar Természettudományi Múzeummal együttműködve az állat-és növényvilág sérülékenysége került a középpontba. SZÉLLEL SZEMBEN – egy utazás különleges képei világunk védelemre szoruló örökségéről című fotókiállítás keretében veszélyeztetett fajokat, és olyan alig-alig ismert, különleges zugokat, nemzeti parkokat mutatott be, amelyek mostanára parányi szigetekké lettek, mégis valóságosabbak, időtlenebbek és csodálatosabbak, mint emberkéz formálta modern világunk bármely sokat magasztalt helye.

 

Main menu

story | by Dr. Radut