Secondary menu


Kiemelt cikkek

Zsiráfborjú látott napvilágot a Nyíregyházi Állatparkban

Zsiráfborjú látott napvilágot a Nyíregyházi Állatparkban Kopogtatott a gólya a Nyíregyházi Állatpark Afrika élővilágát bemutató kifutórendszerében, a Tarzan ösvényén. Az eddig 5 egyedből álló zsiráf család egy újabb taggal gyarapodott. A 450 napnyi  vemhességi idő után világra jött kis zsiráf jó egészségnek örvend, s egyelőre anyjával él együtt, de pár nap múlva meg fog ismerkedni a csapat többi tagjával is.

Szabó Márta Jászai Mari-díjas lett

Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, állami művészeti és miniszteri szakmai díjakat adott át március 15-e alkalmából. Szabó Mártát, a Móricz Zsigmond Színház színművészét is díjazták.

Hulladékért virágot akció Nyíregyházán

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és a TÉRSÉGI HULLADÉK-GAZDÁLKODÁSI Nonprofit Kft. 2018. március 5. és március 20. között ismét megszervezi a Hulladékért virágot elnevezésű akciót. A két hét során a különválogatott papír-, műanyag-, öblösüveg-, fém- csomagolási hulladékokért, valamint italos kartondobozokért, utalványt, vagy növényi hulladékból készült komposztot kapnak a résztvevők.

Évértékelő / évindító interjú a Képmás zenekarral

Évértékelő / évindító interjú a Képmás zenekarral A Képmás zenekar az észak-keleti régió egyik meghatározó csapata, amely 2006-ban Nyíregyházán alakult azzal a szándékkal, hogy olyan igényes élő zenét játsszanak, amely valódi intellektuális tartalmat közvetít. Folyamatosan zenélnek és hozzák el a szeretet hangját a számtalan intézménybe, nem csak egyházi berkeken belül. A zenekar vezetőjét, Bolega László énekes-dalszerzőt a legutóbbi turnéjukról, és az előttük álló időszakról is kérdeztük.

Hamarosan befejeződik a Szabadtéri Színpad felújítása

A Szabadtéri Színpad műszakilag igen leromlott állapotban volt, a mai kor követelményeinek, és a helyi igényeknek sem felel meg, így teljes körű felújítása évek óta indokolt. Igen frekventált helyén áll, a városi szövetben való elhelyezkedésénél, a funkciójánál, a térszervezésénél fogva, illetve a területen lévő építmények, épületek, terek formavilága, építészeti megfogalmazása, a vegetációt meghatározó hangulata miatt, a város igen jellegzetes, fontos intézménye.

Ha február, akkor Táncfarsang!

Három napos táncőrület a Móricz Zsigmond Színházban! 2018-ban is megrendezésre kerül a Táncfarsang: Néptánc, flamenco, balett, modern táncfeldolgozások és látványos koreográfiák várják a tánc szerelmeseit!


Galériák

Don Carlos a nyíregyházi színházban

Don Carlos a nyíregyházi színházban A Móricz Zsigmond Színházban 2018. március 10-én szombaton a Nagyszínpadon mutatták be Szabó Máté rendezésében Friedrich Schiller DON CARLOS című drámáját.

Egészségügyi szűrések a NyírPlázában

Egészségügyi szűrések a NyírPlázában A Vese Világnapja jegyében március 9-én Egészségnapot rendeztek Nyíreyázán. A NyírPlázában megrendezett eseményen résztvevő szervezetek segítségével megmérhettük vérnyomásunkat, vércukorszintünket, testzsírunk mértékét, tüdőnk teljesítményét, C-vitaminszintünket is.

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása Dohos Ferenc, vagy ahogy a legtöbben ismerik Nyíregyházán, PERME első fotókiállítása nyílt meg 2018. január 25-én a Mustárházban. Perme évtizedek óta amatőr fotósként örökíti meg Nyíregyháza és környéke eseményeit, követi a város fejlődését. 2005 óta blogot vezet Perme Képeskönyve címmel, ahol több ezer fotóval színesíti írásait. A "Felfüggesztve" című tárlat még egy hónapig lesz megtekinthető!

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán Mintegy 400 diák vett részt azon a közösségi programon, amelyet a nyíregyházi LEGO gyár szervezésében, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban működő tekerd! csoport részvételével rendeztek meg szerdán Build the Space címmel. A gyerekek nem csak feladatokat oldottak meg és játszottak a nap során, hanem mindeközben az űrkutatással kapcsolatos ismereteiket is gyarapíthatták.

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban 2017. október 13-án mutatták be Olt Tamás rendezésében a Diótörő herceg című mesejátékot a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

Sherlock Holmes - A sátán kutyája

Sherlock Holmes - A sátán kutyája előadás 2017. szeptember 9-én (szombat) nagy sikerrel mutatták be a Sherlock Holmes A sátán kutyája című darabot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

Könyvbemutató a Móricz Zsigmond Könyvtárban

Könyvbemutató a Móricz Zsigmond Könyvtárban Könyvbemutatóval egybekötött író-olvasó találkozóra invitálja az érdeklődőket a Móricz Zsigmond Könyvtár. Balogh Boglárka Ezerarcú Föld című könyvének ismertetése 2018 március 9-én pénteken 16:30 órakor kezdődik.

 

 

Balogh Boglárka kontinenseken átívelő utazási novelláin és fotóin keresztül egy sokak számára teljesen ismeretlen világ tárul elénk. Nemcsak az illegális majomcsempészet szálait göngyölíthetjük fel a borneói orangutánmentők munkáját követve, de megismerhetjük a rituális csonkítások elől menekülő tanzániai albínók életét, India emberevő szentjeinek mindennapjait, Vietnam démonait, de együtt vadászhatunk Földünk egyik utolsó természeti népével, a hadzákkal, eltölthetünk egy éjszakát a Thár-sivatagban a muzsikus kobra cigányokat hallgatva, valamint olyan hétköznapi hősökkel ismerkedhetünk meg, mint a természeti katasztrófák helyszínein segédkező Dr. Kiss Csaba, háziorvos.

Könyvbemutató a Móricz Zsigmond Könyvtárban

Az olvasó egy rendkívül izgalmas kötet tart a kezében, mely a harmadik világ népeinek bemutatása mellett fontos szociológiai, kulturális, környezet- és állatvédelmi kérdéseket is feszeget, rávilágítva arra, hogy a mindannyiunk felelőssége, hogy megőrizzük Földünk különleges élővilágát.

 

Balogh Boglárka

Balogh Boglárka újságíró számára a harmadik világ népeinek bemutatása, fontos szociológiai, kulturális, környezet- és állatvédelmi kérdések felvetése nem újdonság, több mint hét éve járja a világot, hogy beszámoljon az olvasóknak Ázsiában, Afrikában és Közép-Amerikában szerzett tapasztalatairól. Az ELTE jogi karán találkozott először a menekültjoggal, illegális állatkereskedelemmel, és a világ rejtett részeinek valódi helyzetével. Már akkor elhatározta, hogy nem irodában vagy papíron szeretne foglalkozni a nyomorral, a szociális elnyomással, a környezet-és állatvédelemmel, hanem szó szerint terepen.

Évek óta tartó világjárása Erdélyben kezdődött, amikor Böjte Csaba atya dévai árvaházában önkéntes munkát vállalt három hétig, ezután érkezett Afrikába, majd indult el saját útján, hogy mások szemszögéből fedezze fel a világot. Beszámolói a Szabad Földben, az Élet és Tudományban, az ELLE magazinban és a Nők Lapjában jelennek meg. National Geographic Magyarország képviseletében három éve készít mélyriportokat olyan globális problémákról, mint Tanzánia rituális albínó gyilkosságai, afrika orvvadászai, Kambodzsa árva-turizmusa, Bélizé lamantin mentői. De járt Uganda hegyi gorillái, Borneó orangutánjai és a Dél-afrikai közársaság vadászatra tenyésztett oroszlánjai között is. Az indiai becsületgyilkosságokat feldolgozó dokumentumregénye Love Commando címmel 2013-ban jelent meg.

Témái középpontjában az ember és annak környezete áll, a modern és a hagyományos világ ütközése, az egymás mellett élő vagy éppen szemben álló kultúrák kérdése, azok egymásra hatása Földünk jövőjének tükrében.

Az útjai során készült fotográfiákból két kiállítás is született. 2016. októberében a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen úgy válogatott afrikai élményeiből, hogy azokon keresztül mutassa be, hogyan segíti a természet-közeli népek tanulmányozása a régészetet, a néprajzot és az antropológiát.

A maszájok, hadzabék és karamojongok között készített fényképfelvételek egyszerre engedtek bepillantást a törzsek életébe és az őskori ember mindennapjaiba is. 2017. júniusában a Magyar Természettudományi Múzeummal együttműködve az állat-és növényvilág sérülékenysége került a középpontba. SZÉLLEL SZEMBEN – egy utazás különleges képei világunk védelemre szoruló örökségéről című fotókiállítás keretében veszélyeztetett fajokat, és olyan alig-alig ismert, különleges zugokat, nemzeti parkokat mutatott be, amelyek mostanára parányi szigetekké lettek, mégis valóságosabbak, időtlenebbek és csodálatosabbak, mint emberkéz formálta modern világunk bármely sokat magasztalt helye.

 

Main menu

story | by Dr. Radut