Több mint 38 ezer köbméter szociális tűzifát vásároltak a NYÍRERDŐ-től

Több mint 38 ezer köbméter szociális tűzifát vásároltak a NYÍRERDŐ-től A február 15-i határidőre befejeződött a szociális tűzifaprogram a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt.-nél. A Belügyminisztérium által meghirdetett programban 187 Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyei település összesen mintegy 38.300 köbméter tüzelőt igényelt társaságunktól.

Ez a mennyiség jóval meghaladta az elmúlt években jelentkező igényeket, tavaly 26.800 köbméter tüzelőt értékesítettünk a kedvezményezettek számára. Idén négymilliárd forintot fordított a tárca szociális tüzelőanyag támogatásra, a térség önkormányzataihoz került a támogatási keret csaknem egyötöde – tájékoztatott Szalacsi Árpád, az erdészeti társaság vezérigazgatója.

Összességében elmondható, hogy a program végrehajtását nagymértékben nehezítette az enyhe, csapadékos időjárás: emiatt utak váltak járhatatlanná, valamint a fakitermelési munkák is elhúzódtak. Egy önkormányzat nem tudta teljes mértékben elszállítani a tűzifát, február közepéig. Elsősorban keménylombos tűzifa igények érkeztek az önkormányzatoktól, tapasztalataink szerint továbbra is az akác iránt a legnagyobb a kereslet.

Az átlagosan igényelt mennyiség meghaladja a 200 köbmétert. A NYÍRERDŐ Zrt. 2011 óta folyamatosan részt vesz a szociális tűzifaprogramokban. Társaságunk a program sikeres megvalósítását mindig elsődleges feladatnak tekintette - foglalta össze Szalacsi Árpád.