Fiókaköszöntő odúles a nyíregyházi Sóstói-erdőben

Az E-misszió Egyesület 2018 május 5-én, szombaton délelőtt madárfióka- odúlesre várja az érdeklődőket a Sóstói-erdőbe. Az Egyesület munkatársai mindenkit szívesen látnak, akit érdekelnek a mogyorós pelék és az erdő madárvilága, és szívesen segíti a természetvédelmi tevékenységeket. Indulás 9:00-kor az Erdei Tornapályától.

A korábbi években már több mint 60 fészekodút készítettek és helyeztek el az Egyesület önkéntesei a Sóstói-erdőben. Minden tavasszal ellenőrizzük, milyen madarak költenek és hány fiókát nevelnek fel az odúinkban.  Örömmel mondhatjuk, hogy az elmúlt nyolc év alatt legalább 1000 kismadár (kék- és széncinegék, csuszkák, légykapók, verebek, sőt: baglyok) kelt és repült ki ezekből a mesterséges odúkból. – mondta el Dr. Szigetvári Csaba, az E-misszió Egyesület elnöke.

Az erdőben folyó felújítási munkák és a klímaváltozással összefüggő szélviharok károkozása miatt egyre kevesebb az idős, odvas fa, amelyekben ezek a madarak fészkelni tudnának. A fiatal faállományokban ezért mesterséges odúk segítségével szükséges segíteni rajtuk. Ez nem csak azért fontos, hogy ne tűnjön el a madárdal az erdőből, hanem azért is, mert énekesmadaraink fontos szerepet játszanak a kártevő rovarok elszaporodásának megakadályozásában, ezáltal a fák egészségi állapotának védelmében. Egy fészekalj felnevelése során akár több tízezer kis kukacot, rovart is összeszednek a madárszülők. – tette hozzá a szakértő.

 

 

Az odúkat nem csupán a kismadarak használják. Erdőnk egyik védett kis a mogyorós pele (Muscardinus avellanarius) is gyakori lakója a mesterséges odúknak. A kis, mókusszerű rágcsáló rendszeresen használja napközben alvásra, táplálékraktárnak, és szaporodásra is. Bár a kölykök csak nyáron jönnek világra, más a májusi odúellenőrzéskor rendszeresen lehet találkozni a felnőtt mogyorós pelékkel.

A madárfióka-les alkalmával a természetvédők ellenőrzik az összes odút, és rögzítik a tojásokra és a fiókákra vonatkozó adatokat. Szakértői segítséggel az akció résztvevői is belekukkanthatnak az odúkba, megleshetik a kis lakókat.
 A résztvevők figyelmét felhívjuk arra, hogy a 2-3 órás időtartamú odúellenőrzés az erdő sűrű, zártabb részén történik, ezért szükséges a zárt ruházat és lábbeli, illetve a kullancsokkal szembeni elővigyázatosság.

További információ: dr. Szigetvári Csaba egyesületi elnök, 20/512-3311; szcsaba@e-misszio.hu