Évadzáró a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban

A nyíregyházi teátrum 2018/19-es évadában Zsótér Sándor, Verebes István, Szikszai Rémusz és Simon Kornél is rendezni fog - hangzott el a Móricz Zsigmond Színház évadzáró sajtótájékoztatóján.

 

 

A Móricz Zsigmond Színház 2017/18-as évadzáró rendezvénye a társulat tagjai, rendezői, vendégművészei, Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere, a színház kiemelt támogatói és a sajtó jelenlétében zajlott. A rendezvény a társulat pár napja elhunyt művészére, Kameniczky Lászlóra való megemlékezéssel kezdődött, akit a színház vezetősége Örökös taggá nyilvánított. Kirják Róbert ügyvezető igazgató évadértékelő beszéde után ismertette a következő évad műsorát, majd a szokásokhoz híven idén is kiosztották a legfontosabb elismeréseket jelentő díjakat, köztük a városi Nívó-díjat, a Kelet színésze-díjat, a Lipót- és a Színházért-díjakat. Idén először a színház közösségi oldalán a látogatók szavazhattak Az Évad nagyszínpadi, és az Évad kamara-előadására is. A közönség nagyszínpadi kedvence az Illatszertár című előadás lett, a kamara-előadások közül pedig A Rózsák háborúja vitte el a prímet.
Az ügyvezető igazgató köszönetet mondott a társulatnak, amely az elmúlt évadban mintegy 97 636 nézőt csalogatott a teátrumba, ami 11 733 fővel több látogatót jelent az egy évvel korábbi számokhoz képest. A direktor megköszönte a 21 991 bérletes látogató bizalmát és hűségét, számuk a tavalyi évhez képest is további 2 564-el nőtt. Az évadban 30 darab vendégelőadás volt. 2018. július 31-ig várhatóan mintegy 446 lesz a bemutatott előadások száma. Az évad a 23 százalékos teljes bevétel-növekedésen túl országos elismeréseket is hozott a társulatnak. A név: Carmen a MOST Fesztiválra és a Vidéki Színházak Fesztiváljára is jelölték. Az Illatszertár bekerült a POSZT versenyprogramjába és a Budapesti Nyári Fesztivál programjába is. A Chicago című előadás meghívást kapott a József Attila Színházba, Siófokra és Iserlohnba is. A balek pedig egy pályázat keretében Szatmárnémetiben vendégszerepel majd. A Maszmók Afrikában az Ördögkatlan Fesztiválon is várja majd a gyerekeket.
Évadtervek

„Elsősorban hálásak vagyunk most, az új évad meghirdetésekor. Jónéhány bátor színházi vállalkozáson vagyunk túl idén, de ambícióink semmit nem érnének a közönség támogatása és figyelme nélkül. Több, mint évi százezer néző egy szászhúzezres városban: elképesztő adat, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy ez a szám húsz százalékkal emelkedett csak az elmúlt évben. Az eszme, hogy egy városi színháznak a befogadó közösséggel a legszorosabb szimbiózisban kell működnie, Nyíregyházán nem csak üres szólam, hanem kézzelfogható valóság. A színházművészet, mint a legszemélyesebb napi eszmecsere: ez megtiszteltetés, felelősség, és estéről estére megélt öröm számunkra.”- mondta el az igazgató. „Célkitűzéseink így nem változnak: a lehető legváltozatosabb repertoárt szeretnénk játszani, lubickolva abban, hogy a nyíregyházi közönség igazi ínyenc, örül a hagyományosnak és közben mégis kíváncsi az újdonságra. Klasszikus és kortárs, habkönnyű és fajsúlyos, oldottan játékos és szikáran fegyelmezett, gazdag kiállítású és letisztult egyszerűségű előadást egyaránt tervezünk.
Folytatjuk a magyarországi színházi szakma élvonalába tartozó rendezők felvonultatását Nyíregyházán. Lesznek köztük régmúltból visszatérők (Verebes István, Zsótér Sándor) és közelmúltból visszatérők (Keresztes Attila, Tasnádi Csaba, Szente Vajk, Bal József, Halasi Dániel), az először érkezők között pedig lesznek tapasztaltabbak (Simon Kornél, Szikszai Rémusz) és rendezőpályájuk elején járók (Horváth Illés) is. A vendégek mellett természetesen a színház művészeti vezetésében dolgozó alkotók, Göttinger Pál és Sediánszky Nóra is készítenek egy-egy előadást.
A bemutatókat most is úgy válogatták össze, hogy az ismerős címek között felbukkanjon egy-egy váratlan újdonság. A megkerülhetetlen klasszikusok (Shakespeare, Csehov) mellett ismert történetek új, számunkra készülő adaptációit (Hamupipőke, Bob herceg, A kis hableány) készítették elő, de krimit (Agatha Christie) és vígjátékot (Oscar, Balfácánt vacsorára!), ritkán játszott szerzőt (Jean Cocteau) és új magyar írást (Dragomán György: Kalucsni) is műsorra tűznek. Mellettük legfiatalabb nézőinknek friss gyerekirodalmat és régről ismert magyar népmesét egyaránt játszanak majd.
Folytatják a színházukban már nagy hagyománynak számító vendégjátékok sorozatát is, távolabbról hozva el értékes produkciókat és nagy színészi teljesítményeket a nyíregyházi közönségnek. E sorozat legnagyobb eseménye továbbra is a VIDOR Fesztivál, de a vendégeskedés az egész évadban folyamatos marad majd idén is. Jövő évadban is repertoáron maradnak nagy közönség kedvenceink: a Hello, Dolly!, a Sherlock Holmes – A sátán kutyája, az Illatszertár, A Chicago, A balek, A Leenane szépe, A főfőnök, és A Rózsák háborúja.
„Abban bízunk, hogy bérleteseink és nézőink emelkedő száma nem elbizakodottá, hanem alázatosabbakká, elszántabbakká tesz majd minket a jövőben. Minden színházi bemutató olyan, mint a gondosan bekészített ajándék: toporogva, egymást bökdösve és tiszta, gyermeki reménykedéssel várjuk, mit szólnak hozzá. Persze örülünk a díjaknak, az összes jelentős országos színházi fesztivál meghívásának, a szakmai közvélemény egyre erősödő figyelmének – de igazából a közönség előtt vagyunk a legbüszkébbek arra, ami jól sikerül.”

Színházi nevelési és irodalmi programok

A Színházi neveléssel a mentális egészségért program keretében az évadban 13 középiskolába és óvodába jutottak el, 47 foglalkozást tartottak és 11 alkalommal tekinthettek meg valamilyen előadást a diákok. Összesen 1180 főt sikerült bevonniuk a programba.
A társulat 4 tagja az Arany-emlékév keretében mutatta be a Művész Stúdióban az ARANY-METSZÉS című előadást, melyet bérletszünetben 2 alkalommal játszottak. A MŰVÉSZASZTAL előadássorozatot 5 alkalommal tekinthették meg a nézők Tompa Andrea, Dragomán György, Csabai László, Boldizsár Ildikó és Grecsó Krisztián vendégek közreműködésével.

 

Díjak, elismerések

Az igazgató elsőnek gratulált Szabó Mártának, a társulat színművészének, aki ebben az évadban két elismerést is kapott: Aase-díjat 2017. december 18-án, illetve Jászai Mari-díjat 2018. március 13-án. Nyíregyháza Város Nívó-díját Gulácsi Tamás színművész vehette át Dr. Kovács Ferenc polgármestertől. A Kelet színésze az újság szerkesztősége és a közönség szavazatai alapján Puskás Tivadar lett, akinek Nyéki Zsolt, a Kelet-Magyarország főszerkesztője adta át az elismerést.  Arany Kalapács-díjat kapott Turcsán József színpadmester és Aranyceruza-díjat Ling Andrea, a teátrum könyvelője. Idén megosztva két Lipót-díjat adtak át, melyet Puskás Tivadar (a Sherlock Holmes: A sátán kutyája című előadásban 13 szerepet játszott és összesen 32-szer öltözött át) és Rák Zoltán (Az Asszony asszonynak farkasa című előadás nyilvános főpróbájának idején - melyben szerepelt -, kapta a hírt, hamarosan megszületik kisfia, Zétény) kaptak. Idén először a Színházért-díjat is kiosztották a teátrumért önzetlenül, legtöbbet tevő művészek részére, melyet első alkalommal Pregitzer Fruzsina, Illyés Ákos és Rák Zoltán vehetett át.
A Hátsó Színpad Alapítvány díját, melyet a kiszolgáló személyzet egy tagjának szavaznak meg ezentúl évről évre, Nagyidai Gergő alapító a színház díszítőjének, Joó Tibornak adta át. A MAGYAR MŰVÉSZETI AKADÉMIA tagozati ösztöndíját Rák Zoltán nyerte. Az évad nézője Dr. Kresák Ilona lett. A helyi vállalkozások idén is nagyon fontosnak tartották a színház támogatását: jelenleg hat arany, három ezüst, három bronz és két pártoló tagja van a társulatnak.

A „Rózsakert” nevet viseli ezentúl a megújult Szabadtéri Színpad

Nyíregyháza MJV polgármestere, Dr. Kovács Ferenc az ünnepségen bejelentette, ezentúl a „Rózsakert” Szabadtéri Színpad nevet viseli a megújult kulturális intézmény, mely augusztus 18-án Szente Vajk rendezésében a Meseautó című zenés vígjátékkal nyitja meg kapuit, s ezt követően a nagy érdeklődésre való tekintettel még egy előadást tartanak másnap, augusztus 19-én is a romantikus nyári esték kedvelőinek.

Jegy- és bérletvásárlásra vonatkozó információk

A Móricz Zsigmond Színház Szervező- és jegyirodája 2018. június 11-én kezdi a bérletértékesítést, melynek keretében az előző évadban vásárolt bérletes helyeket érintő bérletmegújításra 2018. június 11. és június 29. között van lehetőség. Ezt követően az új bérlők is igényt tarthatnak a régi bérlők helyére. Az ügyvezető elmondta, VIP bérletük 2018/2019-es évaduk újdonsága. VIP bérlettel rendelkező nézőik kényelmét soron kívüli ruhatár, valamint az előadások szünetében VIP szalonban a büfétől független, soron kívüli catering szolgáltatás (pezsgő/bor/pálinka, kávé, üdítők, aprósütemény) biztosítja.
A következő évadtól a színház által előre összeállított, nagyszínpadi és a hozzátartozó Krúdy kamaraszínpadi kombinált bérlet vásárlása esetén 10% kedvezményt biztosítanak. Kombinált bérlet vásárlása esetén további kedvezmény nem vehető igénybe! Felnőtt bérletet vásárló nézőiket egy kedvezményre jogosító wellness-utalvánnyal ajándékozzák meg. Bérletek vásárlásakor 5 % nyugdíjas- és pedagógus kedvezmény kapható, melyet érvényes nyugdíjas- és pedagógus kártyával vásárolhatnak meg személyesen a Szervező- és jegyirodában.

A bérletátírás pontos menete és szabályzata

A bérlet időpontjainak módosítására az alábbiak szerint biztosítanak lehetőséget: minden hónap 5-éig nyilvánosságra hozzák következő havi műsorukat, ezt követően 5-15-éig az átírás díjtalan, 16-25. között 1.000 Ft, 26-tól az eredeti, átíratni kívánt időpontot megelőző 3 nappal 2.000 Ft, utána pedig az átíratásra már nincs lehetőség. Az átírt bérletek esetében nem garantálható, hogy az eredetileg megvásárolt helyek az elcserélt időpontban is rendelkezésre állnak, illetve teltház esetén pótszékeket tudnak biztosítani amennyiben rendelkezésre áll még szabad hely további időpontokban. A bérletátírás lehetséges időpontjára a Szervező- és jegyiroda tesz javaslatot.
A bérletes előadások időpontjának megváltoztatását kizárólag személyesen a Szervező- és jegyirodában kérhetik a bérletek leadásával.