Teljesen megújul a Benczúr és a Bessenyei tér

 Nyíregyháza MJV Önkormányzata 1,197 milliárd forint, 100%-os, vissza nem térítendő támogatást nyert a „Zöld város kialakítása Nyíregyháza területén” című, TOP-6.3.2-15-NY1-2016-00001 azonosítószámú pályázat megvalósítására. A kivitelezési munkálatok első üteme a Benczúr és a Bessenyei téren kezdődik. A munkaterületet átadták a kivitelezőnek. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

 

A projekt eredményeként a megvalósítási helyszíneken - Benczúr-Bessenyei tér, Bujtosi városliget, Arany János utca, Pazonyi tér, - található zöldfelületek megújulnak, illetve egy önkormányzati tulajdonú, használaton kívüli épület gazdasági céllal hasznosul (Bocskai utca 16). A tervezett fejlesztés hozzájárul a település általános környezeti állapotának javulásához, mivel a beruházás által jelentős zöldfelület-fejlesztés valósul meg.

A megvalósítás során olyan módszerek kerülnek alkalmazásra, amelyek környezetvédő módon biztosítják az infrastruktúra működését, elősegítik a fenntartható fejlődést. A Szolgáltató Központ kialakítása a gazdaság fejlődését, a foglalkoztatás bővülését is eredményezi, épületenergetikai szempontok, illetve akadálymentesítés figyelembevételével. A megvalósítási helyszínek közül a „Zöld város kialakítása Nyíregyházán” című pályázat keretén belül, - elsőként - a Benczúr-Bessenyei téren kezdődnek a kivitelezési munkálatok. A munkaterület átadása már megtörtént a kivitelező részére.

A Bessenyei téren, a Móricz Zsigmond Színház főbejáratával szemben térkő burkolattal ellátott pihenőfelület épül, ahol egy új szökőkút is helyet kap, emelve a színház épület látványát és hangulatát. Ugyanitt egy 500 méter hosszú gumiburkolatú futópályát alakítanak ki a környező általános iskolák és a sportolni vágyók örömére.

A Benczúr téren fejújításra kerül a Vénusz szökőkút. Ezt szintén szilárd burkolat fogja övezni, a közelében térkő burkolatú pihenőfelület lesz kialakítva.

Mindkét tér parkjait stabilizált, vízáteresztő burkolatú tanösvények és térkő burkolatú sétányok fogják átjárhatóvá tenni, amelyeket az újonnan épülő közvilágítás fog megvilágítani.

A Benczúr téren a játszótér megújítása mellett, annak környezetében szociális épület létesül, ahol kézmosásra és WC használatra lesz lehetőség.

A beruházás során a terek növényzete felülvizsgálaton esik át, amely során beteg növények kezelésével vagy eltávolításával, és új növényzettel kiegészülve megújult városi rekreációs zöldterületek fognak létrejönni.

A munkálatok előreláthatólag szeptember közepére fejeződnek be.

A projekt további tervezett elemei a következők:

  • Bujtosi városliget rehabilitációja (mind az 5 tó és környéke), futópálya kialakítása, pihenőhelyek kialakítása.
  • Arany János utca átfogó növényállomány fejlesztése, ütemezett fakivágással, növényesítéssel.
  • Pazonyi tér park-rekonstrukciója, növényállomány tervezett cseréjével, ültetéssel.
  • Bocskai u. 16. (hrsz 76/1) szám alatti épület hasznosítása gazdaságélénkítési céllal: szolgáltató épület kialakítása.