Aranykezű tamarin ikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban

A furcsa kinézetű állatok leginkább kesztyűt viselő, mesebeli koboldokra hasonlítanak , hiszen bundájuk az aranybarna kézfejüket kivéve sötét színű, arcuk szőrtelen és kissé elálló fülük van. A faj tudományos neve is utal jellegzetes külsejükre, hiszen Midász királynak a legenda szerint minden arannyá változott a kezében.

 

 

 

A szülőállatok 2016-ban, a nemzetközi törzskönyvi program keretében érkeztek angliai és egy másik magyarországi állatkertből. Az apa és az anya is gondos szülőnek bizonyul, hiszen probléma nélkül növekednek  a jelenleg 3 hetes kölykök.

Bár a  karmosmajom-félékhez tartozó állatok igen apró termetűek, mindössze húsz centisek és csupán fél kilósak, a  szülők méreteihez viszonyítva az utódok  nagy méretűek– születéskor fejenként körülbelül tíz dekagrammosok – , ezért a kölykök hordozásában mindkét szülő kiveszi a részét.
 
Az apró testméretnek nagy előnye van, a dél-amerikai esőerdők legvékonyabb ágaira is kimerészkedhetnek, ahova a rájuk fogukat fenő ragadozók nem tudják követni őket, ráadásul a felső ágakon lévő gyümölcsökhöz is könnyedén hozzáférnek. A gyümölcsök mellett előszeretettel fogyasztják a gerinctelen és kisebb gerinces állatokat.

 

A fák lombkoronaszintjén élő állatok madárcsicsergésre emlékeztető hangja messzire elhallatszik, vokális jelzéseik mellett szaganyagokkal is kommunikálnak.

A Nyíregyházi Állatpark jelenleg a karmosmajmok öt faját tartja, melyek mindegyike az Európai Tenyészprogram keretében érkezett. A természetben, élőhelyük elvesztése veszélyezteti őket leginkább, a fajok közül több a kihalás szélén áll. Az illegális befogásuk és kereskedelmük szintén problémát jelent populációikra, ezért az európai állatkertek összefogtak a megmentésük érdekében és koordinált programokban szaporítják őket.