Egyedülálló villamos szakmai gyakorlatot szerezhetnek a fiatalok Nyíregyházán

Az E.ON a Nyíregyházi Szakképzési Centrummal indított közös képzést

 Egyedülálló villamos szakmai gyakorlatot szerezhetnek a fiatalok Nyíregyházán A valós napi szakmai követelményeknek megfelelő tudású középfokú villamos szakemberek oktatása a célja az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. és a Nyíregyházi Szakképzési Centrum együttműködésének. A hosszútávú partnerség keretében ma átadott villamos tanműhely egyedülálló lehetőséget kínál a műszaki pályára készülő fiatalok számára a térségben. A város, a szakmai partnerek és a vállalat vezetői körében átadott gyakorlati képzőhely kifejezetten a valós napi gyakorlati kihívásokra felkészítő tematikával fogadja duális képzés keretében a diákokat.

 

 

A középszintű képzésben résztvevő villanyszerelő tanulók minden második hetüket az E.ON tanműhelyében töltik, ahol főállású szakoktató mentorálja a fiatalokat. A 2 éves program végén a résztvevők jó eséllyel pályázhatnak az E.ON-nál hosszútávú karrierlehetőséget biztosító munkakörökre.

Az energiavállalat az országban már számos városban (Debrecenben, Pécsen, Győrben, Veszprémben és Szekszárdon) szerelt fel és működtet a duális képzés gyakorlati színterét biztosító tanműhelyeket. Modern eszközök széles köre áll a fiatalok rendelkezésére, biztosítva, hogy az iskolai heteken szerzett elméleti tudásukkal párhuzamosan valós körülményeknek megfelelő gyakorlati tapasztalatot is szerezhessenek.

A nyíregyházi tanműhelyben két oktatótermet alakítottak ki. Az egyik szakmai műhely oktató és vizsgatérként szolgál, főleg az épületvillamoság területén hasznos az itt megszerzett tudás. A másik  terem a hálózatépítés és szerelés gyakorlására ad lehetőséget. Fedett területen, a valóságnak megfelelő villamos hálózat valósul meg „törpe” oszlopokkal és vezetékekkel, így biztosítva lehetőséget a villanyszerelő tanulók számára, hogy az időjárástól független módon gyakorolhassák a magasban végzendő feladatokat – biztonságosan, alacsonyabb magasságban.

Egyedülálló villamos szakmai gyakorlatot szerezhetnek a fiatalok NyíregyházánDr. Kovács Ferenc Nyíregyháza MJV polgármestere az átadóünnepségen kiemelte: "A minőségi szakképzés ügye napjainkban kiemelten fontos. A szakképzési intézményrendszer legnagyobb kihívása az, hogyan tudja a képzéseket a munkáltatói igényekhez igazítani, a korszerű szaktudást úgy átadni a diákoknak, hogy abból a későbbi munkáltató és a munkavállaló is profitáljon. Városunkban a  folyamatos párbeszéd, s a gyors információcsere kiválóan működik a témában érintett minden szereplő – a munkáltatók, a szakképesítést adó intézmények és az önkormányzat – között.  Ezt a közös munkát, az együttgondolkodást, az önkormányzat minden rendelkezésére álló eszközzel segíti és támogatja.”

 „Egy vállalat egyik legmeghatározóbb értéke a munkatársak szakmai hozzáértése, magasszintű képzettsége és naprakészsége, éppen ezért a tudásba fektetni a legjobb befektetés. Mi a jövő szakemberei közül a legjobbakat keressük, ehhez pedig már a képzésüknél is jelen kell lennünk.” – hangsúlyozta Haraszti Judit, az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója az ünnepélyes eseményen. Mint elmondta, a duális képzési programok egyik legnagyobb előnye, hogy a hallgatók valós vállalati szituációkba és gyakorlati feladatokba nyernek közvetlen betekintést. Elméleti és gyakorlati ismereteik így egymásra épülve, egymást erősítve fejlődhetnek. „Azok a fiatalok, akik a villamos szakmát választják és tudatosan szeretnék karrierjüket építeni, a legjobb helyen járnak. A duális képzési program egy dobbantó azoknak, akik egy modern, a jövő energetikai kihívásaira választ adó és azt alakító energetikai vállalat csapattagjaivá szeretnének válni” – tette hozzá.

A duális képzés gyakorlatának jelentőségéről beszélt Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója. „A magas színvonalú szakképzés megvalósítása, csak a térség munkaerőpiaci szereplőivel együttműködve lehetséges. Ezért is tartjuk fontosnak az olyan duális képzést biztosító együttműködéseket, mint amelyet többek között az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt.-vel alakítottunk ki. Örömmel fogadtuk az új, a mai kor elvárásainak megfelelően felszerelt tanműhely létrehozását, amely minőségileg járul hozzá tanulóink képzéséhez, mert lehetőséget kapnak a tanulók korszerű felszerelésekkel, technológiákkal megismerkedni, valós vállalati élményekre tehetnek szert és már tanulmányaik során szocializálódhatnak a munka, a vállalat világába. Az itt végzett fiataloknak az E.ON karrierlehetőséget biztosít, ezzel is vonzóvá teszi ezt a szakképesítést és reményeink szerint tovább tudjuk növelni az erre a hiányszakmára jelentkező diákok számát."