Ingatlanpiaci körkép- Nyíregyháza

  Míg tranzakciószámok tekintetében Nyíregyháza országos viszonylatban is előkelő helyet foglal el, addig „az árak versenyében” nincs az első tíz vidéki nagyváros között. Az áremelkedés évről-évre tovább fokozódik, tavalyhoz képest az átlagos négyzetméterár 8-20 százalékkal emelkedett, ingatlantípustól függően – derül ki a Duna House közleményéből.

 

 

Tavaly Nyíregyházán 2346 ingatlant értékesítettek a KSH adatai alapján, amelyek átlagos négyzetméterára 226 ezer forint körül alakult. Ezt támasztják alá a Duna House adatai is, az ingatlanközvetítő hálózat 2018-ban emellett további növekedést mért a megyeszékhelyen. A házak átlagos négyzetméterára, 13 százalékos növekedést követően, idén 205 ezer forint környékén mozog, a használtlakások árai pedig még ennél is többet emelkedtek, idén már jellemzően 250-280 ezer forint egy négyzetméter.

A használt lakások mellett Nyíregyházán viszonylag nagyobb számban értékesítenek újonnan épülő otthonokat is. Ezek átlagos négyzetméterára 345-410 ezer forint körül mozognak, amely minimum 8 százalékos növekedés az ezt megelőző évhez képest.

„Nyíregyháza a vidéki pezsgő ingatlanpiac remek példája. Az árak sok esetben elmaradnak ugyan a környező megyeszékhelyek és nagyobb városok mögött, ám sokszor éppen emiatt dönt valaki a település mellett” – nyilatkozta Czibere Attila, az újonnan nyíló nyíregyházi Duna House Szegfű utcai iroda franchise partnere. „A helyi ingatlanpiacban még sok potenciál rejlik, további növekedést várunk mind a tranzakciós számok, mind az árak tekintetében, így befektetési céllal is érdemes vásárolni” – tette hozzá Czibere.