Európa különböző részeiről érkeztek fiatalok Nyíregyházára

35 fiatal gyűlt össze Európa különböző részeiről, egészen pontosan Görögországból, Olaszországból, Észtországból, Lengyelországból, Portugáliából, Litvániából és Magyarországról, hogy tapasztalatokat cseréljenek egymással és bővítsék ismereteiket a tudatos médiafogyasztás és felelős tartalomszerkesztés témájában.

 

 

A projekt az Erasmus+ program keretében jött létre és Nyíregyházán, a Közös Tér Egyesület szervezésében valósult meg november 10-17. között. Az ifjúsági csere fókuszában a média, annak társadalmunkban betöltött szerepe, valamint a fiatalokra gyakorolt hatásai álltak.

A projekt egyik kiemelt célja volt, hogy a résztvevők elsajátítsák a kritikai gondolkodás készségét, melyben különböző nem-formális tanulási módszerek álltak rendelkezésre. Különböző tevékenységeket valósultak meg az együtt töltött hét nap alatt, első körben a jégtörés és az ismerkedés volt a főszerepben annak érdekében, hogy kialakuljon a csapatszellem és a jó hangulat. Ezt követően megkezdődött a téma, vagyis a média elemezése, melynek során megvitatásra kerültek a tömegmédia hatása, az álhírek problematikája, valamint az, hogy napjainkban melyek az uralkodó témák a médiában, illetve külön hangsúly volt azon, hogy hogyan lehet a kritikai gondolkodás képességét fejleszteni annak érdekében, hogy a részvevő fiatalok jobban megértsék a médiából naponta érkező híreket, információkat.

A fiatalok nagyon érdekes élményekkel gazdagodtak, hiszen lehetőségük volt meglátogatni a Nyíregyházi Televízió stúdióját, valamint az idén 75. születésnapját ünneplő Kelet-Magyarország szerkesztőségét, melynek köszönhetően beláthattak a kulisszák mögé, jobban megérthették a médiában zajló folyamatokat, és ami a legfontosabb, hogy személyesen kérdezhették újságírókat munkájukról, annak különböző aspektusairól.

 

 

De az ifjúsági csere nem csak a központi témánk feldolgozásáról szólt, ezt bizonyítják az Olaszországból érkező Chiara szavai: „Egy héten keresztül együtt élni és dolgozni különböző országokból érkező emberekkel és különböző témákban eszmét cserélni velük, mindenki számára egy remek élmény volt. Nagyon érdekes volt megtapasztalni, hogy ami esetleg számunkra furcsának tűnik, az mások számára teljesen normális, és természeten ennek a fordítottját is megéltük. Olyan készségeinket gyakoroltuk és fejlesztettük, mint például a másik meghallgatásának készsége, az empátia és a nemzetközi környezetben való együttműködés készsége. Másfajta életfelfogásokkal, életmódokkal kerültünk kapcsolatba, amire bár előzetesen fel voltunk készülve, mégis meglepett minket az a sokszínűség, amivel találkoztunk. Összességében az ifjúsági csere egy csodálatos élmény volt, nagyon sok új ismeretre és készségre tettünk szert. Hazatérésünket követően természetesen terjeszteni fogjuk a csere hírét és eredményeit saját közösségeinkben, annak érdekében, hogy egy jobb társadalmat hozzunk létre, valamint azért, hogy minél többen tisztában legyenek azzal, hogy a médiának milyen szerepe és hatalma van mindennapi életükben.”