Határon átnyúló nyelvtanulás mindenkinek

Másfél hónappal ezelőtt egy sajtótájékoztatón számoltak be a Nyíregyházi Főiskola és a Szatmárnémeti Consult Scolari Egyesület Pro Learning – nyelvtanulás mindenkinek elnevezésű közös, idegennyelv-oktatási programjáról. Azóta több száz érdeklődő keresett meg minket, jelezve nyelvtanulási szándékát.   

 

 

2011 szeptemberében kezdődött az e-Learning rendszerrel működő, a hagyományos nyelvoktatási módszerek tapasztalatait és a modern oktatási eszközök lehetőségeit ötvöző oktatási program tesztelése. A pályázati időszak január végén lejár, februárban kezdődik az érdemi nyelvoktatás.  

A tesztelésen részt vevő csoportok a ProLearning mindhárom idegen nyelvi programjában, minden nyelvismereti szinten kipróbálhatták az oktatási csomagokat, és aktív részvételüknek, praktikus tanácsaiknak felhasználásával elkezdődtek a rendszert véglegesítő munkálatok: apró hibák, a gyakorlatban felfedezett hiányosságok kijavítása, a magyar és román partnerek közti egyeztetések az öt éves fenntarthatóság biztosítására.  

Mint minden újdonságnak, a ProLearning nyelvoktató rendszernek is alkalmazkodnia kell korunk változó kihívásaihoz. A tesztelésben résztvevőknek köszönhetően, úgy érezzük, megvan minden esélyünk arra, hogy a nyelvoktatás piacán megtaláljuk helyünket. Egyrészt azért, mert a két határmenti terület nemzeti nyelveinek kölcsönös oktatását vállaltuk fel egymás célközönségeinek elvárásai alapján. Másrészt, mert a különböző nyelvek mögötti gazdasági és kulturális erők közt kialakult versenyben, a nyelvi kommunikáció közvetítő erejében látjuk az erőviszonyok kiegyensúlyozásának - stratégiai fontosságú - megvalósítását. Ugyanakkor az infrastrukturális rendszerek igénybevételével földrajzi határok nélkül szólíthatunk meg minden érdeklődőt. 

Döntésünk alapján évente négy vizsgaalkalmat biztosítunk a ProLearning rendszerben tanulóknak. Úgy véljük, egy nyelvi szint elsajátítása három hónap alatt megvalósítható. Természetesen ez csak lehetőség, az egyén szabadságát a teljesítésben nem korlátozzuk. Az általános angol nyelvoktatásban öt, a magyar és román nyelvek esetében három nyelvismereti szint teljesíthető. A szaknyelvek tesztelése még nem zárult le, de ezek is szerepelni fognak kínálatunkban. A kísérleti jelleggel beindított tolmács-modul választását olyan érdeklődők figyelmébe ajánljuk, akik a kísérő tolmácsolás szakmai rejtelmeire kíváncsiak. 

A jelentkezés továbbra is regisztrációval indul és az egyes szintek folyamatosan egymásra épülhetnek sikeres szintzáró vizsgák teljesítésével. A jelentkező bármikor jelezheti tanulmányainak befejezését, ilyenkor a legutolsó teljesített nyelvismereti szintről kapja meg tanúsítványát. 

A pályázat ötéves fenntarthatóságának és a rendszer nonprofit jellegének köszönhetően az oktatás, a tananyaghoz való hozzáférés és a szintzáró vizsga továbbra is ingyenes. Az eljárás adminisztrációs költségeit (programregisztráció, nyomdai és postaköltségek, rendszerfenntartás költségei) regisztrációs díj formájában határozzuk meg. Ennek mértékéről a folyamatban levő piackutatás eredményeinek feldolgozása után, január végén fogunk dönteni. Január utolsó hetében a Nyíregyházi Főiskola honlapján, a ProLearning ikonra kattintva, részletes Tájékoztatót olvashatnak az érdeklődők.  

Reméljük, a ProLearning nyelvismereti tanúsítvány egyenértékű lesz a Pro Learning program jelszavával: Két ország, egy cél, közös siker!