Új szakirányú továbbképzési szakok indulnak a DE Egészségügyi Karán

A kar a munkaerőpiac igényeire reagálva 3 új szakirányú továbbképzési szakot, azaz újabb diplomát adó képzést indít 2012 első félévében: 

 

 

Addiktológiai konzultáns

 

 
3 féléves, részidős (levelezős) képzés. Célja: olyan szenvedélybetegeket segítő szakember képzése, aki képes orvosi, szakpszichológusi beavatkozást nem igénylő problémákat, kríziseket felismerni, ellátni.
 
Munkaerőpiaci tanácsadó
 
2 féléves, részidős (levelezős) képzés. Célja: olyan szakemberek képzése, akik képesek az álláskeresők körében átfogó, komplex pszichoszociális segítő, és tanácsadó tevékenységet végezni. Ismerik a munkaügyi szervezetek és szolgáltatások rendszerét és képesek speciális eljárásokkal és módszerekkel segíteni a munkaerőpiacról kiszoruló csoportokat, fejleszteni a célcsoportot segítő hálózatokat az ellátás hatékonyságának javítása érdekében. A képzés fókuszába azon módszerek átadása kerül, melyek a segítők számára a gyakorlatban hatékonyan alkalmazhatók.
 
Közösségi animátor
 
2 féléves részidős (levelezős) képzés. A közösségi animátor az a települése jövőjéért, az ott élő emberek segítéséért elkötelezett ember, aki a település életében felmerülő problémákra közösségi megoldásokat keres, settlement típusú intézményben komplex megközelítésű, közösségi alapú szolgáltatásokat szervez és működtet.
 
Segíti a közösség  önszervező helyi (szomszédsági, települési, kistérségi, regionális) cselekvés kialakulását, a demokratikus részvétel fontosságának és lehetőségeinek felismerését a helyi társadalom szervezett szereplői és a lakosság körében. Hozzásegíti a kirekesztett, marginalizált alacsony érdekérvényesítő társadalmi csoportokat ahhoz, hogy érdekeiket felismerjék, megfogalmazzák és konfrontálják az érdekeik érvényesítését gátló társadalmi intézményekkel, csoportokkal.
 
A szakirányú  továbbképzések széleskörű bemenetet biztosítanak, a felvétel feltétele az alábbi képzési területek valamelyikén szerzett oklevél: Orvos és egészségtudomány, Bölcsészettudomány, Társadalomtudomány, Jogi és igazgatási, Művészet, Pedagógusképzés, Sporttudomány, Nemzetvédelmi és katonai, Hitéleti. 
 
Új lehetőség a nyelvtanulásra és nyelvvizsgára 
 
A kar 2011 novemberétől a LEXINFO Nyelvvizsgaközpont Magyarország keleti részén elsőként akkreditált nyelvvizsga helye lett. A LEXINFO államilag akkreditált informatikai szaknyelvi vizsga B1 (alapfok), B2 (középfok) és C1 (felsőfok) szinteken. A vizsga a Közös Európai Referenciakeret szintjeihez illesztett, és komplex jellegű, azaz mind a beszélt, mind az írott nyelvi készségeket méri.
 
A LEXINFO olyan angolul/németül tudó diákok és már dolgozó felnőttek számára készült, akik tanulmányaik, érdeklődési körük, munkájuk alapján az informatikához kapcsolódó információk nagy részéhez idegen nyelven jutnak. A nyelvvizsgaközpont nyitott, azaz nemcsak a kar hallgatóit, hanem minden érdeklődőt fogad felkészítő kurzusokra és nyelvvizsgára. 
 
2012: centenáriumi év a nemzetközi kapcsolatok bővítésével 
A Debreceni Egyetem 2012-ben ünnepli alapításának, azaz a Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem létrehozásának 100. évfordulóját. Ebből az alkalomból a kar is számos rendezvénnyel, konferenciával, kiadvánnyal köszönti a centenáriumot.
 
A közeljövőben jelenik meg a kar eddigi történetét és eredményeit bemutató  könyv is, amely része az egyetem által kiadott történeti könyvsorozatnak.
 
2012 ugyanakkor az akkreditáció éve is, hiszen ebben az évben kerül sor az intézmény, beleértve a kar újabb akkreditálására is, április 2-4. között.
 
Mivel szintén 100 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit az első hazai szociális képzést nyújtó intézmény, a kar több konferenciával, szakmai rendezvénnyel köszönti ezt a centenáriumot is.
 
1912-ben ugyanis Hilscher Rezső vezetésével alakult meg a Főiskolai Szociális Telep, az első magyar settlement, ahol közösségi szociális munkát végeztek előadásokkal, tanácsadással, munkaközvetítéssel. 
A kar képviseli hazánkat az unió legnagyobb idősügyi szervezetében
 
A 2012-es év Európában az Aktív Életmód Fenntartása Melletti Öregedés  és a Generációk Közötti Szolidaritás Éve. A kar ebből az alkalomból is számos eseményt, konferenciát szervez idén. Az intézmény éppen 5 évvel ezelőtt hozta létre önálló szervezeti egységét, a Gerontológiai Tudományos és Koordinációs Központot, amelynek alapvető feladata az öregedés különböző szempontú kutatása, illetve a gerontológiai és geriátriai ismeretek oktatása. A központ eddig számos szakkönyvet, jegyzetet jelentetett meg, évente szervez nemzetközi tudományos konferenciát, illetve kiadója a Magyar Gerontológia szakmai folyóiratnak is.
 
A központ eddigi sikeres tevékenységének köszönhetően a kar az elmúlt év végén felvételt nyert az Európai Unió AGE-PLATFORM EUROPE nevű szervezetébe, amely az unió legnagyobb idősüggyel foglalkozó intézménye. Az AGE-PLATFORM EUROPE-ban Magyarországot hivatalosan egyedül a kar, illetve a központ képviseli. 
 
Együttműködési megállapodás az Ungvári Nemzeti Egyetemmel
 
A kar, a társadalomtudományi képzésekhez kapcsolódó tudományos, oktatói, kutatói munka közös és kölcsönös fejlesztése érdekében együttműködési megállapodást írt alá az Ungvári Nemzeti Egyetem Társadalomtudományi Kar Szociológia és Szociális Munka Tanszékével. 
 
Amerikai-magyar összehasonlító kutatás indul
 
A 2012-es év első felében a kar vendégkutatója lesz Prof. Dr. Ellen L. Csikai, az Alabama University (USA) oktatója, aki egy nemzetközi összehasonlító vizsgálatot végez a pszichoonkológia területén, daganatos betegek és hozzátartozóik körében. A kutatásban a kar Szociális és Társadalomtudományi Intézetének munkatársai, és az Egészségügyi szociális munka mesterszak hallgatói vesznek részt. A hallgatók egy szabadon választható tantárgy részeként a projekt minden fázisában jelen lesznek. Feladatuk, hogy személyesen vegyenek fel mélyinterjúkat daganatos betegekkel és családtagjaikkal az alábbi közreműködő intézményekben: Jósa András Oktatókórház Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. Nyíregyháza, Erzsébet Hospice és Palliative Ápolás Miskolc, valamint a BAZ Megyei Kórház onkológiai osztálya, Miskolc.
 
Dr. Ellen L. Csikai professzor asszony nem ismeretlen a kar oktatói és hallgatói számára, hiszen 2008 tavaszán Fulbright ösztöndíjasként fél évig tanított már Nyíregyházán.