Nyírségi Vágta 2012 Nyíregyházán

Frank Csaba (I. helyezett, Ibrány) és Harman Norbert (II. helyezett, Tiszabezdéd) győzelmével zárult a harmadik Nyírségi Vágta, amit pünkösdvasárnap rendeztek a Nyíregyháza-Sóstóhegyen található Alexander Lovaspályán. 

 

 

 

A két lovas az eredménnyel kvalifikálta magát a szeptember közepén, Budapesten rendezendő Nemzeti Vágtára. A Hősök terén a tavalyi év után ismét elindulhat Csajka Csaba (Kótaj) is, ő pónifutam nyerteseként versenyezhet majd a legjobbak között.
 
Az egész napos rendezvény a megnyitó után a huszárok és fogatok felvonulásával kezdődött, és a délelőtti órákban tartották a Harman Mihály emlékversenyt is. A zumba bemutató és a Solea Lovas Centrum divatbemutatója után rendezték a Nemzeti Vágta nyírségi előfutamának első és második, majd rövid szünetet követően harmadik és negyedik futamát.
 
Az első futam résztvevői voltak: Hatvani Lajos Tuzsér, Visloczki Tamás Magy, Bálint István Levelek és Siller Péter Rétközberencs képviseletében. A futam kisebb problémát követően – Siller Péter Fokos-Főhős nevű lova makrancoskodott – elindult a verseny, melynek végén Visloczki Tamás Amati Anett nevű lován ért elsőként a célba, ezzel megszerezve a Nyírségi Vágta döntőjében való indulás lehetőségét.
 
 
A második futam résztvevői voltak: Harman Norbert Tiszabezdéd, Orosz László Kállósemlyén, Palicz Krisztián Nyírpazony és Molnár Attila Gyulatanya képviseletében. A futamot Harman Norbert nyerte Tábornok nevű lova nyergében.
 
 
A harmadik futamban Eszenyi Róbert Zsurk, Frank Csaba Ibrány és Szabó György Ilk képviseletében állt a startvonalhoz. A futam végén Frank Csaba Aleksza hátán ülve jutott a délutáni döntőbe.
 
 
A negyedik, egyben utolsó futamban Bihari Alexandra Csaroda, Mócsán Zsolt Újfehértó és Vislóczki Viktor Nyíregyháza képviseletében küzdött az elsőségért. Közülük Bihari Alexandra – a mezőny egyetlen hölgy indulója – bizonyult a legjobbnak, aki egyébként fiatal kora ellenére tavaly már a felnőttek között tudott érvényesülni a Nemzeti Vágtán.
 
A fentiek alapján tehát a délutáni döntő résztvevői voltak: Visloczki Tamás Magy, Harman Norbert Tiszabezdéd, Frank Csaba Ibrány és Bihari Alexandra Csaroda színeiben.
 
 
A gyengének egyáltalán nem nevezhető mezőny a borongós időre való tekintettel a meghirdetettől korábban, 17 órakor startolt el, és Frank Csaba győzelmével zárult. Második helyen végzett Harman Norbert, így ők ketten jutottak a szeptember 15-16-án rendezendő Nemzeti Vágtába, ahol a vidéki előfutamok első és második helyezettje kap indulási lehetőséget a direkt módon nevezett versenyzők mellett.
 
 
Hozzájuk csatlakozik a póni futam nyertese, aki 2012-ben a Nyírségi Vágtán – Gönczi Rebeka Tiszatelek, ifj. Fazekas Lajos Hajdúszoboszló és Betlehem Éva Anna Orosháza ellenében – Csajka Csaba lett. Csaba nem először lesz a Nemzeti Vágta résztvevője: 2011-ben szintén ő bizonyult a legjobbnak a Nyírség indulói között, akkor a Hősök Terén a második a helyen sikerült befejeznie a versenyt.
 
 
A rendezvény keretin belül tartottak még díjlovas és díjugrató bemutatókat, fogaton versenyeztek a polgármesterek, de lóra ültek a hölgyek és az öregfiúk és is. A közönséget a színpadon Papadimitriu Athina és Trokán Anna, valamint az operett nyíregyházi csillaga, Kovács Viktória szórakoztatta.
 
 
 
 
Fotók: Bakos Zoltán