IPOSZ-Nemzeti Munkaügyi Hivatal megállapodás a kisvállalkozások és a foglalkoztatás fejlesztéséért

Az ipartestületekbe tömörült mikro-, családi, kis- és középvállalkozások működésének javítása, a foglalkoztatás bővítése érdekében együttműködési megállapodást kötött az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (Hivatal). 

 

 

 

 
 
A megállapodásban rögzített közös vállalások olyan fontos területekre terjednek ki, mint a munkavédelem, a foglalkoztatás jogi és fizikai biztonsága, a szakképzési rendszer fejlesztése, a pályaorientáció, a foglalkoztatási célok elérése, a tananyag-fejlesztések és a szakmai vizsgakövetelmények kidolgozása.
 
A két szervezet közös célja, a hosszú távú együttműködés kialakítása. Az IPOSZ a Hivatal megyei munkaügyi hivatalokat koordináló foglalkoztatási igazgatóságával, a munkavédelmet és munka egészségügyet koordináló igazgatóságával, valamint a szakképzést és felnőttképzést koordináló igazgatóságával a kapcsolatépítést kiemelten fontosnak tartja.
 
Ez segíti a megyei szintű kapcsolati rendszer erősítését a megyékben működő ipartestületek és a hivatal megyei egységei között. A megállapodás szándéka, hogy az együttműködés majd járási szintre is kiterjedjen, felhasználva azt az egyedülálló adottságot, hogy az ipartestületek szinte minden járásban megtalálhatóak.
 
A megállapodás sikeres végrehajtásának fontos feltétele az egymás munkájának, valamint a mikro-, kis- és középvállalkozások működésének, törekvéseinek megismerését elősegítő kölcsönös információáramlás biztosítása.
 
 
A Hivatallal együttműködve az IPOSZ részt vesz a jogszabályok, szakmai előírások előkészítésében, végrehajtásában, összegyűjti a foglalkoztatási jogsértéseket, javaslatot tesz a megoldásukra. Bekapcsolódik a foglalkoztatási célú adatgyűjtésbe és feldolgozásba, az alapképzésből kikerülők foglalkoztatási lehetőségeinek felkutatásába, a szakképzés munkaerő-piaci igényekhez igazolódó fejlesztésébe, a pályaorientáció keretébe, a kézműipari hiányszakmák népszerűsítésébe, a munkaerő-igény feltárásába, a foglalkoztatást segítő programok kidolgozásába, a tananyag-fejlesztésekbe.
 
A foglalkoztatási kultúra érdekében az IPOSZ megteremti tagjai számára a Nemzeti Munkaügyi Hivatal „Partnerség a foglalkoztatás biztonságáért” programjához történő egyszerű és gyors csatlakozásának feltételeit.
 
A határozatlan időre szóló megállapodást Németh László elnök és Komáromi Róbert főigazgató írta alá.