A Megyei Területfejlesztési Koncepcióhoz és Programhoz kapcsolódó pályázat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat pályázatot nyújtott be a megyei területfejlesztési koncepció és program tervezési dokumentumainak elkészítésére. 

 

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat pályázatot nyújtott be a megyei területfejlesztési koncepció és program tervezési dokumentumainak elkészítésére. 

A projekt eredményei a megyei közgyűlés által elfogadott területfejlesztési koncepció és program, partnerségi terv végrehajtása, 2014-2020 közötti uniós támogatási ciklusra vonatkozó tervezési részdokumentumok, uniós finanszírozású megyei projektek listájának összeállítása.

A területfejlesztésről és a területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvény 13. § (2) bekezdése alapján a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat legfontosabb feladata, hogy elkészítse a megye területfejlesztési koncepcióját, illetve ezt követően a megye területfejlesztési programját. 
 
Ez a folyamat meghatározó a megye szempontjából, mert alapját képezi a 2014-2020-as költségvetési időszak Európai Uniós forrásai felhasználásának.
 
A 2014–2020 közötti európai uniós fejlesztési források felhasználásának tervezésével és intézményrendszerének kialakításával összefüggő aktuális feladatokról szóló 1600/2012. (XII. 17.) Korm. határozat nevesítette az uniós források felhasználását biztosító operatív programokat. A megyék jelentős szerepet kapnak a területfejlesztési források felhasználásának tervezésében, biztosítva az ágazati és a területi operatív programok megfelelő összhangját és egymástól való egyértelmű elhatárolását. 
 
A megyei területfejlesztési koncepció és program az Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepció megújításához kötődik. A megyei tervezés a megújított Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepcióval együtt összefoglalja minden fontos hazai politikai és szakpolitikai dokumentum releváns üzeneteit. Jelen projekt átfogó célja: a megyei önkormányzat tervezési dokumentumai elkészítésének támogatása, az ehhez szükséges megyei tervezői kapacitások megerősítése, valamint a partnerségi program végrehajtása.
 
A projekt részcéljai között szerepel:   
 
  • a megyei szintű lehetséges fejlesztési irányok meghatározása;
  • a megye hosszú távú fejlesztési céljait tartalmazó megyei területfejlesztési koncepció elkészítése;
  • a megyei szintű, középtávú stratégiák, programok elkészítése;
  • a megyei önkormányzathoz delegált koordinációs feladatok ellátása;
  • a megyei területfejlesztési koncepció és program kidolgozása során a partnerség biztosítása;
  • az elkészült megyei területfejlesztési elképzeléseket összegző programhoz illeszkedő, uniós forrásból támogatandó projektek generálása, összegyűjtése.
  • A projekt eredményeként elfogadásra kerülő megyei területfejlesztési koncepció és program hozzájárul a megyére kiterjedő fejlesztési elképzelések megvalósításához. 
 
Projekt megnevezése: „Területfejlesztés Szabolcs-Szatmár Bereg megyében 2014-2020”
 
Támogatás összege: 90. 000. 000 Ft 
 
A projekt azonosítószáma: ÁROP-1.2.11/A-2013-2013-0012
 
Kedvezményezett: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat