Randevú a madarakkal a nyíregyházi Szelkó-tónál

 Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület 2015. november 11-15. között ismét madárgyűrűző tábort szervez a nyíregyházi Szelkó-tónál.

 

 

A táborban a november 14-i (szombat) családi nap alkalmával minden érdeklődő megismerkedhet a madárgyűrűzés rejtelmeivel, és szakértő segítségével kézzelfogható közelségbe kerülhet a környék madaraival. A szervezők a látogatókat, családokat, gyerekeket elsősorban a szombati (november 14-i) családi nap alkalmával várják, míg a madárgyűrűzés iránt szakmailag komolyabban érdeklődőket, segítőket a többi napon is szívesen fogadják előzetes egyeztetés alapján.

Megközelítés:
A Szelkó-tó melletti madárgyűrűző bázisra Nyíregyháza-Rozsrétszőlőből a régi TSz. telephely útján lehet lemenni a halgazdaság felé. Ez aszfaltos út, mely egy felüljáróba torkollik, ezen át kell hajtani. Aljában sorompó, amely a tábor ideje alatt nyitva lesz. Az út zúzottköves földútként folytatódik, ami egyenesen bevisz a faház melegedőhöz, amit a gazdaság lehalászáskor használ. Ez lesz a madárgyűrűző bázis, amely egy ezüstfás ("olajfüzes") fasorban van - messziről látszik, bal kéz felől.

A kijutást mindenkinek magának szükséges megoldania. Célszerű autóval, kerékpárral jönni. November 14-én, szombaton szervezett kerékpáros csapat indul, amely kényelmes túra keretében a bokortanyákon keresztül közelíti meg a madárgyűrűző bázist (indulás 8:30-kor a nyíregyházi vasútállomás főbejárata elől). Innen a 10 kilométeres utat a Szelkó-tóig laza tempóban 40-60 perc alatt lehet megtenni, természetvédelmi szakértői kalauzolással. Bár a kerékpáros útvonal legnagyobb részben kis forgalmú utakon halad, a szervezők kérik, hogy mindenki hozzon magával láthatósági mellényt, és műszakilag alkalmas állapotú, a KRESZ előírásainak megfelelően felszerelt biciklit.

 

Ki ne szeretne közelebbről találkozni a mindennapjainkba színt és zenét varázsoló madarakkal? Az érdeklődők mindezt most - szakemberek közreműködésével - megtehetik, a hagyományos novemberi madárgyűrűző táborban. A gyűrűzés egyúttal fontos kutatási tevékenység, a szakemberek ennek segítségével kapnak képet egy terület madárvilágának változásáról, egy-egy faj állományáról, a vonulási szokásokról stb. – mondta el dr. Szigetvári Csaba, az E-misszió Egyesület projektvezetője.
Az E-misszió Egyesület Petrilláné Bartha Enikő ornitológus szakember, gyűrűző segítségével, a Szabolcsi Halászati Kft. szíves hozzájárulásával évek óta megszervezi a madárgyűrűző tábort a Szelkó-tó mellett, ahol évente madarak százainak lábára kerül jelölőgyűrű. A hétköznapi, jól ismert madaraink (cinegék, fekete rigó, vörösbegy), és rejtett életmódú (pl. fakusz, ökörszem) fajokon túl számos látványos téli vendéggel (süvöltő, királykák) lehet ilyenkor megismerkedni, és olykor néhány különlegesség (fenyőrigó, barna zsezse) lábára is gyűrű került. 2014-ben pedig egy olyan széncinege került kézre a Szelkó-tónál, amelyet Lengyelország délkeleti részén gyűrűztek meg az ottani ornitológusok – azaz ez a kis madár átrepülte a Kárpátok vonulatát, és talán azóta már itt alapított családot Nyíregyháza környékén.
Aki a kikapcsolódás mellett segíteni is szeretne a madaraknak, annak számára is adott a lehetőség: a tábor ideje alatt mesterséges fészekodúkat is barkácsolunk, amelyeket majd a bokortanyás térségben és a Sóstói-erdőben fogunk kihelyezni, elősegítendő az odúlakó madarak fészkelését.

További információ: www.e-misszio.hu
Tóth Pál, ornitológus: 70/249-2407 – toth.pal.debrecen@gmail.com
Szigetvári Csaba, projektvezető: 20/512-3311 – szcsaba@e-misszio.hu
A program a Vidékfejlesztési Minisztérium „Zöld Forrás” pályázati programjának támogatásával valósul meg.