Karácsonyi ajándékcsomag nyugdíjasoknak

December 7-én Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere sajtótájékoztatón jelentette be, hogy december 23-ig minden nyíregyházi nyugdíjas kézhez kapja az önkormányzat által nyújtott karácsonyi ajándékcsomagot.

 

 

A szociális ellátásra biztosított költségvetési keretösszeg év végi maradványa terhére a nyíregyházi önkormányzat karácsonyi támogatásként 2500 Ft értékű ajándékcsomagot nyújt mindenkinek, aki:

- Nyíregyházán bejelentett lakóhellyel rendelkezik, 65. életévét a tárgyévben betölti, és saját jogú nyugellátásban, vagy hozzátartozói nyugellátásban részesül. 

A jogosultak száma 2015-ben 19 005 fő.

A csomag tartalma: Boci fehér csokoládé, Glória szaloncukor többféle ízben, Sir Morton Ear Grey Tea, Negro classic, Bravos Classic őrölt kávé, Urbán ostya kakaós, Balaton szelet étcsokoládés, Szerencsi kakaópor, Coffeeta kávékrémpor, Mogyi mazsola, Nescafé 3in 1 Classic, Győri Édes keksz.

A karácsonyi ajándékcsomagot az Önkormányzat megbízásából a Magyar Posta Zrt. kézbesíti a jogosultak részére. A kézbesítés időpontja: 2015. december 1. - 2015. december 23. A csomagot a jogosult vagy a vele egy lakcímen tartózkodó hozzátartozó veheti át. A Posta két alkalommal kísérli meg a csomagot a jogosult állandó lakcímére kézbesíteni. Ezt követően a Posta által a kézbesítési címen hagyott értesítéssel (hozzátartozó esetén meghatalmazással) a csomag 2015. december 28, 29 és 30. napján, valamint 2016. január 4-15. között a Polgármesteri Hivatalban munkanapokon, ügyfélfogadási időben vehető át.

A polgármester szemléltetve a 19.005 db csomag nagyságát és a jelentőségét elmondta, ha egymás tetejére helyeznénk a dobozokat, akkor egy 2,8 km magas tornyot kapnánk ez kicsivel több, mint 9 Eiffel torony egymás tetejére állítva. S ha egymás mellé helyeznénk azokat, akkor egy 7,6 km hosszú sort kapnánk, amely a belvárostól egészen a 403-as elkerülő orosi csomópontjáig érne.

Dr. Kovács Ferenc kiemelte, hogy Nyíregyházán az idősekről való gondoskodás nem csak az esztendő utolsó hónapjában, de egész évben – az élet különféle területein – is megvalósul, hiszen a város kiemelt figyelmet fordít az idős generációra. Legyen szó az Idősügyi Tanács munkája nyomán megvalósuló kezdeményezésekről, a szociális ellátásról és segítségnyújtásról, vagy a nyugdíjas egyesületek, civil szervezetek felkarolásáról. A város saját intézményein keresztül és az egyházi intézményekkel kötött ellátási szerződés keretében gondoskodik mindazokról, akik erre rászorulnak.

Ide tartozik pl. az étkeztetés, a házi segítségnyújtás, a nappali ellátás, az idősek otthonában történő ellátás is. S meg kell említenünk a lakásfenntartási támogatást, a gyógyszertámogatást, az ápolási díjat is. 

A Szociális Gondozási Központ közreműködésével valósul meg a támogatói szolgáltatás, és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás. De van Nyíregyházán igen eredményesen működő tanyagondnoki szolgálat is, melynek munkatársai a bokortanyákban élő idős embereket segítik nap, mint nap.

Az Idősügyi Tanács aktívan képviseli a nyugdíjasok érdekeit, az ő kezdeményezésükre szervezték meg többek között a nagy népszerűségnek örvendő Kelet-Magyarországi Szépkorúak Akadémiáját, és az Idősek Akadémiáját.

De számos olyan fejlesztés, vagy felújítás is megvalósult az elmúlt időszakban a városban (idős otthon, orvosi rendelők felújítása, járda-, és útfelújítások, stb.), melyek a lakosság, s közvetve vagy közvetlenül az idősek kényelmét és megelégedését szolgálják.