„Sötét Napok – Fekete Évek” - antológia

2016. december 7-én a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi könyvtár színhelye volt egy sikeres pályázatban megnyert Antológia könyv bemutatásának, aminek a címe „Sötét Napok-Fekete Évek.
 

 

 

Nyíregyháza lakossága különösen megszenvedte a II. világháborút és az azt követő szovjet megszállást. Az elsők között tapasztalhatták a bolsevik rendszer borzalmait, kegyetlenségeit, embertelenségeit. Nyíregyházáról 1944 novemberében kb. 2300 főt, főként férfiakat, postásokat, vasutasokat nagy számban, az akkori lakosság 15%-át hurcolták el a szovjetek kényszermunkatáborokba, akiknek mindössze 5%-uk tért vissza.

 

Az Antológia maga megemlékezés és tiszteletadás a Nyíregyházáról a GULAG-ba elhurcolt polgári lakosság emlékére. Tartalmilag megtalálhatunk benne esszéket, interjút, visszaemlékezéseket, levéltári kutatásokat, fikciós novellákat, verseket, fotókat, rajzokat és korabeli újságokat is.

 

 

Nem egy nyíregyházi megszólalónak a műveit tartalmazza ez az Antológia, mint pl.: Dr Reszler Gábor történész-Nyíregyházi Egyetem, Dr.Fazekas János ügyvéd, Vengrinyák János, Dr.Daragóné Cservenyák Katalin újságíró, Hajzer Andrea újságíró, Petrusák Magdolna tanár, Petrusák János a PegazusTv Média Oktató Kft. alapítója.

 

 

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma – Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósul meg, a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve keretében.
A program végrehajtója: TEMI Móricz Zsigmond Művelődési és Ifjúsági Ház Alapítványa volt.

 

A könyv szabadon is letölthető, másolható, terjeszthető: http://temimoricz.hu/images/sotetnapok.pdf.