Sportolási szokások Szabolcs megyében és környékén

Minden harmadik ember az időhiány miatt és minden ötödik ember a testi fájdalmak következtében nem mozog rendszeresen az észak-keleti régiókban -derült ki egy májusi kutatásból. Ez utóbbi különösen igaz a nyugdíjas korosztályra, holott idősebb korban is a testi és lelki egészség kulcsa a rendszeres mozgás. Sajnos ebben az életkorban gyakran előfordulnak olyan ízületi, mozgásszervi problémák, amelyek megakadályozzák a rendszeres sportot. Éppen ezért a Magyar Nyugdíjasok Országos Szövetsége szenior mozgásprogramot indított országszerte, melynek célja felhívni a figyelmet az egészségtudatos, mozgásban gazdag életmódra.

 

 

Észak-Magyarországon minden ötödik embernek fáj a mozgás!

Idén májusban országos, reprezentatív felmérés zajlott, amely a 30 év felettiek sportolási szokásait vizsgálta az egyes régiókban.  Kiderült, hogy az Észak-Magyarországon élők az időhiány (36%) miatt nem mozognak eleget, de nagyon sokan panaszkodtak a mozgással járó fájdalomra is (24%). Az Észak-Alföldön lakók több, mint harmada szintén az időhiánnyal magyarázza, hogy keveset mozog, a mozgásszervi problémák minden ötödik embernek jelentenek gondot. Ezzel kapcsolatban Dr. Nagy Sándor, a Magyar Nyugdíjasok Országos Szövetségének szenior mozgásszakértője hozzátette: „a rendszeres mozgás a 60 év felettiek körében még ritkább, ilyenkor már nem az időhiány az, ami akadályozza a rendszeres sportot, hanem a túlsúly, a különböző betegségek, a mozgásszervi, ízületi fájdalmak. Ez egy ördögi kör, minél idősebb valaki, annál kevesebbet mozog, holott egyre inkább szüksége lenne a rendszerességre az egészség megőrzéséhez és a mozgásszervi fájdalmak megelőzéséhez.”
Elindult a nyugdíjasok szenior mozgásprogramja

A Magyar Nyugdíjasok Országos Szövetsége évek óta misszióként tekint a szenior sportra, és különböző események szervezésével igyekszik meghozni az idősebb korosztály sportolási kedvét. Ennek érdekében számos sport és táncos eseményt szerveznek rendszeresen regionális tagszervezeteiken keresztül, amelyek célja, hogy minél több nyugdíjasnak lehetőséget biztosítsanak a mozgásra. Az észak-keleti régiókban például legközelebb Egerben szerveznek majd eseményt szeptember elején a Voltaren Emulgel Forte Szenior Mozgásprogramjának keretében. Az országos és regionális szenior eseményekről www.amozgaskonnyedsege.hu weboldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Az északi régiókban szívesen úsznak az emberek!

Az események felölelik majd a legnépszerűbb mozgásformákat, amelyek a kutatás szerint az észak-magyarországi és észak-alföldi régióban a séta és a gyaloglás, ezt követi a kerékpározás, majd a túrázás, természetjárás. Érdekes, hogy az Észak-Alföldön a válaszadók 16%-a úszik is, ez kiemelkedik az országos átlagból, míg az Észak-Magyarországon lakók közül ugyanennyien járnak aerobikra vagy vesznek részt fitnesz és testépítő edzéseken. Idősebb korban is a testi és lelki egészség kulcsa a rendszeres mozgás. Sajnos ebben az életkorban gyakran előfordulnak olyan ízületi, mozgásszervi problémák, amelyek megakadályozzák a rendszeres sportot, ugyanakkor léteznek olyan külsőleg használható fájdalomcsillapító krémek és gélek, amelyek megszüntetik a fájdalmat, hatásuk akár 12 órán keresztül garantált és lehetővé teszik a könnyed mozgást, így az izületi fájdalomtól tabletta szedés nélkül is meg lehet szabadulni. Dr. Nagy Sándor szenior mozgásszakértő elmondta: „Ha valaki a séta, kirándulás, gyaloglás és könnyed sport mellett dönt, az számos előnyt könyvelhet el: a közös sport/mozgás átmozgatja a testet, segít a testsúly kordában tartásában és nem utolsó sorban kiváló társas tevékenység, szórakozás, amely lelkileg is építi a résztvevőket.”