Elkezdődtek az erdősítési munkák a Sóstói-erdőben

Tavaly ősszel kezdődött Nyíregyházán, a Sóstói-erdőben, a kórháztól északra fekvő területen, két egymás melletti erdőrészletben, négy hektáron fakitermelés. A főként akác és tölgy fafajú erdőállomány kétharmada csúcsszáradt fákból állt, ezért nem lehetett tovább halogatni a munkát. A fakitermelés még az elmúlt évben befejeződött, a faanyagot elszállították, a vágástakarítás és a talajelőkészítés is véget ért.

 

 

Az őshonos, lombos fafajokkal elkezdődött az erdősítés a területen. A munkát elsősorban makkvetéssel végezzük el, hektáronként mintegy 5 mázsa kocsányos tölgy makkot felhasználva. Ezen felül 24.000 elegyfa csemetét - vénic szilt, mezei juhart, vadalmát, vadkörtét, epret, ezüst hársat, tatár juhart, nyírt, zselnice meggyet, erdei fenyőt – is elültetünk. Ahogy a korábbi munkavégzések idején, úgy most is várjuk az érdeklődő óvodás- és iskolás csoportok, valamint önkéntesek jelentkezését a Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolában, ha szeretnének segíteni az erdősítésben – tájékoztatott Tölgyfa Gábor, a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészetének igazgatója.

Az elegyes erdőre természetvédelmi szempontból is szükség van, de igyekeztünk a parkerdő rendeltetéséhez illő fajokat választani. Ilyenek például a vadgyümölcsök illetve a szépen virágzó-, illetve lombszíneződő fajok. A közút mellett egy cserjesor kialakítása a cél. Ide kökény, galagonya, vadrózsa és húsos som kerül. Erre egyrészt a későbbi fa-bedőlések elkerülése, másrészt esztétikai szempontok miatt van szükség. Az erdőfelújítást átmenetileg be kell kerítenünk, hogy elkerüljük az őz károsítását, de a futók és erdőjárók számára megoldjuk az átjárást. A munkavégzés miatt kérjük a városlakók megértését.
 
Az erdőfelújítás közelében, a Sóstói út mentén szintén munkálatok folynak a napokban. Speciális fakitermelő vállalkozók a Nyíregyházi Erdészet megbízásából eltávolítják a közútra veszélyes fákat. Ezt a közútkezelő előírása miatt szükséges elvégezni a balesetek elkerülése miatt. Ezzel kapcsolatban is fokozott óvatosságra hívjuk fel a figyelmet, illetve a lakosság türelmét és megértését előre is köszönjük – mondta Tölgyfa Gábor.