Eredményes tűzifa-vadászat Ópályiban

Eredményes tűzifa-vadászat Ópályiban Eredményes volt az a közös akció, amelyet szerdán rendezett Ópályi térségében a Mátészalkai Rendőrkapitányság és a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. A megszokottól eltérően most nem az utak mentén és az erdőkben ellenőriztük a faanyagot szállító autókat, hanem a falu portáin tárolt tüzelő eredetét vizsgáltuk – mondta Debreczeni Ferenc, a NYÍRERDŐ Zrt. igazgatási osztályvezetője

 

Sok helyen mindent rendben talált az erdész-rendőr különítmény, de tucatnyi háznál nem tudták hitelt érdemlően igazolni, hogy honnan származik a fellelt faanyag. Az akció során közel 140 mázsa igazolatlan eredetű fát foglaltunk le, akadt olyan porta, ahonnan például 35 mázsa került elő. 2 bűnügyi és 11 szabálysértési eljárás volt a szerdai ellenőrzés mérlege – foglalta össze Debreczeni Ferenc.

 

 

Az akcióban részt vevő Sári Zsolt, a társaság termelési osztályvezetője emlékeztetett, hogy jelenleg is folyik az erdőgazdaság szociális tűzifaprogramja, amelynek során a térség mintegy hatvan településének rászorulói juthatnak kedvezményes áron fűtőanyaghoz. Erre a célra – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. jóváhagyásával – 6000 köbméter tűzifát különített el a NYÍRERDŐ. Emellett a január közepe óta zajló erdőművelési közmunkaprogramban dolgozó majdnem 450 állástalan tűzifa-illetményben is részesül. A kezdeményezések alkalmasak arra, hogy enyhítsék az itt élők szociális gondjait, és egyúttal csökkentik a kelet-magyarországi erdők terhelését is.

 

Az akcióban több mint húsz rendőr és erdész vett részt, és már körvonalazódik egy együttműködési megállapodás is a két szervezet között. A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy mindenki csak olyan helyről vegyen tüzelőanyagot, ahol bizonyítható a fa eredete. Emellett pedig fontos, hogy a vásárlást bizonyító számlákat is megőrizze a vevő. A közeljövőben mind Szabolcs-Szatmár-Bereg, mind Hajdú-Bihar megye különböző településein lehet számítani hasonló ellenőrzésekre. 

 

Nyíregyháza, 2009. február 9.