Geszti Péter és a miskolci faló

Geszti Péter MiskolconGeszti Péter egy hatalmas falóval „vágtázott” Miskolcra. Az országimázs fesztivál kreatív igazgatója egy közel négy méter magas, négy méter hosszú szoborral állított be Miskolcra, a Hősök terére. A Nemzeti Vágta szimbólumának elhelyezése a Kocsonyafesztivál nyitánya volt.

 

Geszti Péter elsőként Miskolcon állt meg a Nemzeti Vágta „tavaszi hadjáratán”, hogy népszerűsítse a május 30 és június 1-je közötti fesztivált, amelyre eddig már több mint harminc település nevezett be. A Nemzeti Vágta kreatív igazgatója Szőke Gábor Miklós fából készült lovas szobrával utazott a Kocsonyafesztiválra.

Geszti Péter Miskolcon

A Vágta megálmodója reggel nyolckor már a Fővárosi Állat- és Növénykertben segédkezett a falovat útjára engedni.

 

„Szinte odafagytam a lóhoz, annyira hideg volt” – mondta Geszti mielőtt elindult Borsod-Abaúj-Zemplén megyeszékhelyére. Majd megjegyezte, nagyon szereti ezt a kortárs szobrot, amely tavaly a Műcsarnok mellett díszelgett a Nemzeti Vágta ideje alatt. Szerinte a paripa tele van energiával, dinamizmussal, erővel és indulattal. Szőke Gábor Miklós, a szobor alkotója éppen ezt szerette volna elérni.

Geszti Péter Miskolcon

„Általában elsőre szokatlannak tűnő, vulgáris anyagokat használok, ezeket belső indulataim által vezérelve rakom össze, halmozom fel, amíg egy számomra egész szoborrá nem alakulnak. Ez a lószobor is a sorozatom egyik eleme. Egy időben különösen sokat foglalkoztam lovakkal, ló anatómiával, pár éve saját lovat is tartok, hogy még közvetlenebbül tanulmányozhassam testfelépítésüket” – mesélt a szobor keletkezéséről a művész, majd hozzátette: „Örülök, hogy a Nemzeti Vágta kampányában részt vehetek a szobrommal. Egy progresszív hagyományőrzésnek tartom a Vágtát és nem tartom kizártnak, hogy egy ilyen jellegű rendezvényhez a kortárs művészet szervesen kapcsolódjon” – mondta Szőke Gábor Miklós.

Geszti Péter először a miskolci Hősök terére ment, hogy a helyiekkel együtt, a Kocsonyafesztivál nyitányaként, felállítsa ott a Nemzeti Vágta jelképét, a hatalmas fából készült lovas szobrot. Cserébe ő is megkapta a Kocsonyafesztivál emblematikus jelképét, a békát. A fesztivál főszervezője Rózsa Edit kijelentette, nem kizárt, hogy jövőre Miskolc is felkéri a lovas szobor alkotóját, hogy készítse el fából a Kocsonyafesztivál szimbólumállatát.

Geszti Péter Miskolcon

Geszti ezt követően a Művészetek Házában tartott sajtótájékoztatót, ahol levetítette a tavalyi Vágta kisfilmjét, és mesélt az idei nagyszabású fesztiválról.

Végül ellátogatott a Miskolci Nemzeti Színházba, ahol a Parti Nagy Lajos művéből készülő darab próbája folyt.

 

A nap végén Geszti Péter beszámolt élményeiről és tapasztalatairól.

 

„Kitörő örömmel fogadtak bennünket Miskolcon. Hihetetlen nagy érdeklődés fogadta a lovat és a Nemzeti Vágta-beszámolót. Nagyon sokan eljöttek az eseményre, ami mindinkább megerősít abban, hogy a Nemzeti Vágta a falvak és városok ünnepévé vált, s hogy a sikere megkérdőjelezhetetlen.”

Red Lemon Media