Összevonják A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórházakat

Összevonják A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórházakatSzabolcs-Szatmár-Bereg Megye Közgyűlése 2009 február 26.-i ülésén úgy határozott, hogy a fenntartásában lévő kórházak (Jósa András Oktató Kórház Nyíregyháza, Szatmár-beregi Kórház és Gyógyfürdők Fehérgyarmat, valamint a Sántha Kálmán Mentális Egészségközpont és Szakkórház Nagykálló) további működését összehangolja, megőrizve ezzel a betegellátás színvonalát és a kórházak dolgozóinak munkahelyét. Az intézkedéstől a fenntartó jelentős megtakarítást vár.

 

Seszták Oszkár, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Közgyűlésének elnöke elmondta, hogy … „az elmúlt időszakban a kórházaink vezetősége, munkatársai és a megye komoly erőfeszítéseket tettek a pénzügyi egyensúly megteremtésére, azonban az alulfinanszírozás veszélybe sodorta a minőségi betegellátás biztosítását. Az egyes intézmények szintjén már nincsenek tartalékaink, nincs mód megtakarításra. A betegellátás és a dolgozók érdekei azt kívánják, hogy a helyzet körültekintő vizsgálata után - fő szempontként szem előtt tartva a munkahelyek megőrzését - újra meghatározzuk a rentábilisan fenntartható egészségügyi intézményrendszer további működésének kereteit. A megyei közgyűlés ezért úgy döntött, hogy a megye kórházait a jövőben 100%-ban megyei önkormányzati tulajdonban lévő korlátolt felelősségű társaságokkal irányítja, abból pedig holdingot hoz létre. A kórházak összevonása a megyei önkormányzat részéről csak megfelelő garanciákkal képzelhető el, ezért a fenntartó tulajdonos az egészségügyi intézmények dolgozóinak továbbfoglalkoztatását biztosítja, az egészségügyi ellátáshoz szükséges vagyont pedig továbbra is közösségi tulajdonban tartja.”

Összevonják A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórházakat

A modellértékű struktúra lehetőséget biztosít majd az intézmények összehangolt, gazdaságos működésére, a betegutak hatékonyabbá tételére, az intézményi erőforrások optimálisabb kihasználására, miközben nem kerül veszélybe a betegellátás folytonossága. Az új szervezeti forma kialakításának segítségével, az elvárások szerint az egészségügyben feszültséget okozó finanszírozási nehézségek is kiküszöbölhetőek lesznek.

 

Fontos kiemelni, hogy a megyei közgyűlés 2/2009 (II.26) számú határozatában rögzítette, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat az intézkedésekben érintett minden munkavállaló számára továbbfoglalkoztatási lehetőséget biztosít a megyei önkormányzat részéről megalapítandó gazdasági társaságokban. A megyei önkormányzat ugyanezen határozatában kifejezte szándékát arra vonatkozóan is, hogy az egészségügyi közfeladat hatékonyabb teljesítése érdekében érintett önkormányzati vagyont továbbra is a megyei önkormányzat tulajdonában tartja. Az egészségügyi vagyon védelme kiemelkedően fontos, hiszen ez nyújthat csak megfelelő garanciát a munkavállalók munkahelyének biztosítására. A megyei önkormányzat tulajdonában létrejövő gazdasági társaságok az egészségügyi közfeladat ellátásához szükséges önkormányzati vagyont ingyenes vagyonhasználatba kapják.

Összevonják A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórházakat

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Közgyűlésében - pártállástól függetlenül – már évek óta újra és újra előkerült a javaslat, hogy a megye kezében levő egészségügyi intézmények jobban összehangolhatnák tevékenységüket, segíthetnék egymás működését. A kórházakat fenntartó tulajdonos döntését hatástanulmány előzte meg, melynek eredménye megerősítette a korábbi tapasztalatokat és javaslatokat. Karakó László a Megyei Közgyűlés Fidesz frakciójának vezetője hozzátette, hogy „a dolgozóink iránt érzett felelősség terelte a megye képviselőit a mai döntés meghozatalára, hiszen a munkahelyek megszüntetése nélkül másképp nem lett volna lehetőség ekkora egészségügyi ellátórendszer fenntartására.”

Összevonják A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórházakat

A megye képviselői már felvették a kapcsolatot az érintett egészségügyi intézmények szakszervezeteivel, hogy egy olyan mindenki részéről elfogadott kollektív szerződést készítsenek, amely a közgyűlés részéről biztosított garanciális elemeket és a dolgozók érdekeit egyaránt rögzíti. Közös ügyünk, hogy a gyógyítás biztonságát megőrizve betegeink magas szakmai színvonalú egészségügyi ellátást kapjanak, szakorvosaink és a szakdolgozóink pedig megtalálják nálunk számításukat, ezért a megyei önkormányzat bízik a szakszervezetek és a kórházi dolgozók együttműködésében, támogatásában.