Az adóhatóság sikeresnek tartja az új kezdeményezést

APEH - 332 ezren választották az egyszerűsített bevallást332 ezren kérték, hogy az adóhivatal készítse el helyettük az adóbevallásukat., azaz az egyszerűsített bevallás keretében tegyen ajánlatot a 2008-as jövedelem bevallására. Többségük – 270 ezer ember - postán küldte vissza az erről szóló nyilatkozatot, 5 ezren elektronikus úton juttatták vissza a dokumentumot, míg 57 ezer adózó személyesen vitte be nyilatkozatát az APEH valamelyik ügyfélszolgálatára.

 

Egyszerűbb, könnyebb, gyorsabb – ezzel a szlogennel hirdette az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal az önadózás új formáját, amire az idei évtől van lehetőségük az adózóknak. A rendszer kilakatásának célja az volt, hogy az adózóknak minél kevesebb időt kelljen eltölteni bevallásuk elkészítésével.

Akik élni kívántak az új lehetőséggel, február 16- áig juttathatták vissza az APEH-hoz azt a nyilatkozatot, ami rövid, egyszerű kérdésekből állt.

 

Az APEH a visszaérkezett nyilatkozatok és az adóhatóság rendelkezésére álló adatok alapján elkészíti a bevallási ajánlatot, amit legkésőbb 2009. április 30-áig visszakapnak az adózók. Amennyiben az adóhatóság által elkészített bevallási ajánlatban lévő adatok megegyeznek az adózó birtokában lévő igazolásokkal, akkor az aláírásukkal hitelesítve visszaküldhetik az APEH-nak és ezzel érvényes adóbevallásuk lesz.

 

Az adózó a bevallási ajánlatban közölt adatokat javíthatja, ha azokban eltérést észlel vagy kiegészítheti. Az adózó az általa javított vagy kiegészített és aláírt ajánlat visszaküldésével ugyancsak teljesíti bevallási kötelezettségét. A bevallási ajánlat visszaküldésének határideje: 2009. május 20-a. Az adóhivatal ezt követően 30 napon belül intézkedik az esetleges visszafizetés kiutalásáról.

 
 
 

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal