Bambuszcápa ovi a Nyíregyházi Állatparkban

Bambuszcápa ovi a Nyíregyházi ÁllatparkbanFolyamatosan gyarapodik az akvárium bambuszcápa állománya, mivel napról-napra egyre több kis cápa kel ki a tojásokból.

 

  Léteznek ugyan elevenszülő ill. álelevenszülő cápák is, de a bambuszcápa (Chiloscyllium punctatum) tojásokkal szaporodik. A tojások leginkább növényi terméshez hasonlítanak, melyek sarkain ragacsos függelékek láthatók ( ezek segítségével rögzülnek az aljzathoz.) A kicsik a környezet fizikai és kémiai állapotától függően 2.5-3 hónap alatt kelnek ki a tojásból, s 10-12 centiméteresen látják meg a napvilágot. Az első néhány napban nem esznek, ma már azonban vígan falatoznak az apróra vágott rákokból és halakból.

Bambuszcápa ovi a Nyíregyházi Állatparkban

Nagyon különleges barna sávokkal rendelkeznek gyermekkorban, ám ha elérik a kifejlett nagyságot,a csíkok elfognak tűnni.
Bár a faj széles elterjedésű –Délkelet- Ázsiában Thaiföldtől Ausztráliáig valamint Kínáig megtalálható- ennek ellenére állománya fogyatkozik, ezért a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) a veszélyeztetettség közeli kategóriába sorolja.