Kardiológiai Ph. D. hallgatók első országos találkozója Nyíregyházán

Kardiológiai Ph. D. hallgatók első országos találkozója NyíregyházánEgyetemi doktori címet, más néven Ph. D. fokozatot az egyetemekhez kötődő Ph. D. iskolák nappali vagy levelező tagozatán lehet szerezni. Ez a tudományos fokozat a régi kandidátusi címnek felel meg, a megszerzője arról tesz tanúbizonyságot, hogy a maga szakterületén alkalmas a legmagasabb szintű tudományos kutatásra.

 

 

Az egyetemekről elkerülő végzett orvosok számára a fokozat megszerzése a napi klinikai rutin és szakképzés mellett nagy nehézségbe ütközik. A Jósa András Oktató Kórház szerencsés helyzetben van abból a szempontból, hogy a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumával igen szoros kapcsolata van ezen a téren is. Az utóbbi időben lehetőség nyílt arra, hogy kardiológiai témában az egyetemen akkreditált Ph. D. iskola, levelező tagozatába lehessen Nyíregyházáról beiratkozni.

 

Ezzel a hagyományosan magas szintű nyíregyházi kardiológia (Magyarországon az első szívműtétet Nyíregyházán, a Jósa András Oktató Kórházban végezete el Eisert Árpád 1951-ben) újabb lehetőséghez jut, hogy az ország élvonalához tartozzon. A tudományos kutatás klinikai hátterét az adja, hogy 2006 júniusában megindult a szív katéteres ellátás a Sóstói úti Kórház ideiglenes laboratóriumában. 2008 augusztusától a Szent István úti új Ércentrumban folytatódik a szívbeteg legkorszerűbb ellátását nyújtó katéter terápia. Ennek legfontosabb területe a szívinfarktus miatti halálozását felére csökkentő koszorúér-tágítás és sztent beültetés. A koszorúérfestés értékeléséhez az új laboratóriumban a röntgen csúcskészülék számítógépes szoftvere a koszorúerek szűkületeit háromdimenziós formában is bemutatja. (Ez a program egyébként Magyarországon csak két helyen hozzáférhető.) A háromdimenziós megjelenítés az érbetegség alapos értékelését teszi lehetővé, és segíti a koszorúér-beavatkozások megtervezését, hogy a tizedmilliméternyi pontossággal tudjuk kiválasztani a fémhálókat (sztenteket) a beültetéshez. Ezen túlmenően a laboratórium kutatóorvosai azt is vizsgálják, hogy a sztent beültetést követően hogyan változik meg a koszorúér háromdimenziós mozgása, és ennek milyen későbbi következményei lehetnek.

 

Többek között ez a kutatási téma is bemutatásra kerül március 7-én a Jósa András Oktató Kórházban megrendezendő kardiológiai Ph. D. hallgatók első országos találkozóján.

A szimpózium az új katéteres laboratórium bemutatásával kezdődik, és kardiológiai kutatáshoz használatos szoftverbemutatóval társul. 

 

 

Dr. Kőszegi Zsolt Ph. D.
laborvezető főorvos