Sentinel-Team Dátumperces (Foci) Újraélesztés 2009

Sentinel-Team Dátumperces (Foci) Újraélesztés 2009A Dátumperces Újraélesztés 2009 célja a 2009 percig tartó felnőtt alapszintű egyszemélyes újraélesztés (BLS – Basic Life Support) folytatása egy, az újraélesztés gyakorlására kifejlesztett bábu segítségével.

 

Az esemény célja a figyelem felhívása az elsősegélynyújtás fontosságára, valamint a SOTE által tartott 24 órás rekord megdöntése és az új rekord bejegyeztetése a Guinness Rekordok Könyvébe. A rekordot a Dátumperces Foci 2009, HÖK által rendezett sportrendezvény keretén belül kívánjuk megdönteni. 

 
 

ÚJRAÉLESZTÉS - MENTS ÉLETET!

A laikusok rendszerint leblokkolnak, nem mernek és tudnak beavatkozni, ha a jelenlétükben történik a halál beállta. Ugyanakkor egyszerű, bárki által könnyen megtanulható, és a klinikai halottra veszélytelen beavatkozásokkal életet menthetnének. Ha nem is sikerül közvetlenül a laikus által az élet visszaadása, akkor is óriási jelentőségű, ha elkezdi az újraélesztést, mert így kedvező lehetőségeket teremt arra, hogy a helyszínre érkező professzionális ellátók az emelt szintű újraélesztés segítségével újraindítsák az alapvető életjelenségeket.

Sentinel-Team Dátumperces (Foci) Újraélesztés 2009

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Mentőtiszt Szak az újraélesztés népszerűsítése, az ezzel kapcsolatos misztikumok, tévhitek és indokolatlan tartózkodás szanálása céljából a 2008. december 13-án Nyíregyházán a Korzó üzletközpontban már megrendezett a "Ments Életet" című programját szeretné tovább folytatni a rekordkísérlettel, felhívva ezzel a figyelmet az elsősegélynyújtás fontosságára. Szeretnénk elhitetni a laikusokkal, hogy az alapszintű újraélesztés bárki számára könnyedén megtanulható, és szükség esetén alkalmazható.
 

      A rekordkísérletben részt vesznek a mentőtiszt szak II., III. illetve IV. éves hallgatói valamint az arra vállalkozó tanárok és más, megfelelő tudással rendelkező érdeklődők. (Vöröskereszt)

A rekordkísérlet a következő módon zajlik:

   A Dátumperces Foci kezdete előtt egy fél órával, 830-kor, BLS algoritmus szerinti újraélesztésbe kezd a kijelölt ember, majd 10 (esetleg 20) perces váltásokban folytatódik a 30 mellkas kompresszióból és 2 befúvásos lélegeztetésből álló sorozat (10 perces váltásokban ez 25 sorozatot, 20 perces váltások esetén 50 sorozatot jelent). A helyszínen lehetőség nyílik megfelelő érdeklődés esetén a BLS kipróbálására, amit szintén a rekordkísérletben résztvevők biztosítanak.

Időpont: 2009. 03. 06- 08.  A Rekordkísérlet péntek este 830 -kor veszi kezdetét és vasárnap reggel 7-kor ér véget. 

Helyszín: Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium Arany János Tehetséggondozó Kollégiuma tornatermének címe: Nyíregyháza Tiszavasvári út 12.

Minden kedves érdeklődőt, tanulni vágyót sok szeretettel várunk.