Vasas – Nyíregyháza kupadöntő

Ötödször is Vasas–Nyíregyháza kupadöntő leszMegszakítás nélkül ötödik alkalommal játszhat egymás ellen a női Magyar Kupa döntőjében a Vasas és a Nyíregyháza. A szabolcsiak az elődöntőben meggyőző játékkal verték 3:1-re a négyes döntő házigazdáját, a Gödöllőt.

 

 

 

A bajnoki alapszakaszban mindhárom Nyíregyháza–Gödöllő meccset a szabolcsiak nyerték, legutóbb másfél hete, 3:0-ra! A házigazda gödöllőiek nem három, csak két kubai játékossal kezdték a kupaelődöntőt, Pelicie helyett Vargáné Rácz Márta volt a feladó. Az ő hibájának köszönhetően szerzett vezetést a Nyíregyháza, amely hamar ellépett riválisától. Hollósy László, a hazaiak edzője 1:5-nél időt kért. Együttese hamarosan felzárkózott (5:6), de az első technikainál megint hárommal vezetett az NRK (5:8). Remek volt a hangulat, és a játékra sem lehetett panasz, mindkét oldalon előfordult néhány hiba, de összességében színvonalas röplabdát produkáltak a csapatok. Széles Petra nyitását benézték a szabolcsiak, aztán Bajáriné Pesti Anikó csodálatos mentése után a kubai Grinan egyenlített (9:9), Vargáné blokkjával pedig már a Gödöllő vezetett!

Ötödször is Vasas–Nyíregyháza kupadöntő lesz

Lendületbe jöttek a hazaiak, remekül mezőnyöztek, és Aguilera ütésével már néggyel vezettek (14:10), amikor Ludvig Zsolt időt kért. Botos Fruzsina sáncával feljött három pontra a Nyíregyháza (15:13), amely aztán kettős cserét hajtott végre, Katona Brigitta és Kovács Bernadett érkezett. Szoros állás jellemezte a szett közepét, de a Gödöllő nem engedte át a kezdeményezést riválisának (17:16). Aguliera két hibája után egyenlített a Nyíregyháza (19:19), de éppen ő volt az, aki egy szép ejtéssel újra kétpontos vezetéshez juttatta csapatát. Vargáné ászt nyitott, aztán megint Aguilera volt eredményes (23:19). Innen már nem volt visszaút a hatszoros kupagyőztes szabolcsiaknak, Gombai Melinda centerpontjával a házigazda jutott előnyhöz (25:21, 1:0).

Ötödször is Vasas–Nyíregyháza kupadöntő lesz

A játszmák közötti szünetben a gödöllői utánpótlásedző, az áprilisi, rotterdami Európa-bajnokságra készülő leány ifjúsági válogatott edzője, Szabados István vezényelt látványos bemutatót helyi tanítványainak. A második játszmát jobban kezdte a Gödöllő, de hamarosan megint időt kellett kérni Hollósy edzőnek (2:5). Az első technikainál is az NRK vezetett (6:8), de folyamatosan ott lihegett riválisa nyomában a Gödöllő. Szakmáry gyönyörű blokkjával újra ellépett hárommal a Nyíregyháza (10:13), Széles Petra ütésrontását követően pedig Hollósy időkérése következett. Katona ászértékűt szervált, a második kötelező pihenő előtt pedig jött egy hosszú labdamenete, látványos mentésekkel (12:16). Hamarosan Grinan helyett Csengeri Petrát, Vargáné helyett pedig Peliciét küldte be Hollósy László, így próbálta frissíteni együttesét, hiszen az ellenfél magabiztosan menetelt (13:19). A végén már nem változott semmi, stabilabb alapjátékával, hatékony támadásaival és lelkes, önfeláldozó mezőnyözésével a nyírségiek közel kerültek az egyenlítéshez. Ludvig Zsolt a hajrában időt kért (18:23), a gödöllőiek feljöttek 21:24-re, de Szakmáry pontjával az NRK nyerte a szettet (21:25, 1:1).

Ötödször is Vasas–Nyíregyháza kupadöntő lesz

Szoros volt a harmadik rész eleje (8:6), és a folytatásban sem tudott ellépni egyik csapat sem (12:12). A rutinos nyírségi duó, Akimova és Erdősné szokás szerint remekelt, az ő vezetésükkel ellépett csapatunk (12:15), Hollósy időt kért. Az NRK tudatosan játszott, s ennek meg is lett az eredménye, 14:19-nél jött az újabb hazai időkérés. Sok támadási hibát vétett a Gödöllő, a szabolcsiak viszont a remek összjátéknak köszönhetően ellenállhatatlanul meneteltek (15:21). Szakmáry pontjával nyerte meg a szettet a Nyíregyháza, amely így összesítésben átvette a vezetést (18:25, 1:2).

Ötödször is Vasas–Nyíregyháza kupadöntő lesz

A kupaspecialista lendülete megmaradt a negyedik részben is (5:8). 11:12-ig tartotta magát a házigazda, de 11:15-nél Hollósy kért időt, hogy beszéljen az egyre többet rontó játékosaival. A tréner a folytatásban elkeseredetten vette tudomásul, hogy a rivális folyamatosan növeli előnyét (12:20), 15:21-nél Ludvig Zsolt kért időt, csapata kisvártatva Hajdúné Kurucz Ágnes nyitásrontását követően ünnepelhette a kupadöntőbe jutást. Megszakítás nélkül tízedszer! És jöhet zsinórban ötödik NRK–Vasas finálé! Aki látta a tavalyi, 3:2-es fővárosi sikerrel zárult meccset, az tudja, mire számíthat szombaton 12 óra 30 perctől.

Magyar Kupa, nők, négyes döntő, Gödöllő

Elődöntő
TEVA-Gödöllői RC–Betonút-NRK-Nyíregyháza 1:3 (21, –21, –18, –17)
400 néző. Játékvezetők: Ujházi, Mezőffy
Gödöllő: Vargáné 8, Széles 3, Aguilera 17, Grinan 10, Bajáriné 9, Gombai 4. Csere: Kötél D. (liberó), Csengeri 3, Pelicie 1, Mészöly, Hajdúné 1. Edző: Hollósy László
Nyíregyháza: Akimova 6, Erdősné 12, Botos F. 10, Merkószki 15, Miklai 4, Szakmáry 8. Csere: Kovács B., Katona B. 6. Edző: Ludvig Zsolt

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 5:8, 15:11, 19:19, 23:19. 2. játszma: 6:8, 12:15, 13:19, 16:23. 3. játszma: 8:6, 12:15, 14:19, 17:23. 4. játszma: 5:8, 11:12, 12:19, 16:23

EDZŐI ÉRTÉKELÉS

Hollósy László: – Amit megígértünk, hogy utolsó leheletünkig küzdeni fogunk, azt teljesítettük. Két kubai légiósunk szenzációsan játszott a meccs elején, de amitől féltem, bekövetkezett, elfáradtak. Játékunk bíztató volt a bajnoki rájátszás előtt!
Ludvig Zsolt: – Nagyot küzdöttünk, kemény ellenfél volt a Gödöllő. A végére stabilabbá tudtunk válni, ez döntött. Készülünk a jubileumi tízedik kupadöntőnkre!

NB I Liga, nők, osztályozó, 1. mérkőzés
Albrecht-Miskolci VSC-MISI–Veszprémi Egyetemi SC 3:0 (17, 22, 23)