XIV.Nemzetközi Idegenforgalmi, Utazási Szabadidő Kiállítás és Vásár

XIV.Nemzetközi Idegenforgalmi, Utazási Szabadidő Kiállítás és VásárMárcius 7-8-án rendezték meg a XIV.Nemzetközi Idegenforgalmi, Utazási Szabadidő Kiállítás és Vásárt Nyíregyházán Bujtosi Szabadidő Csarnokban. A kétnapos kiállítás egyik fő irányvonala idén a kulturális turizmus volt.

 

 

 

 A Vakáció kiállítás és vásár első alkalommal 1996 tavaszán került megrendezésre Nyíregyházán azzal a céllal, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében illetve annak székhelyén Nyíregyházán is legyen egy olyan rendezvény, ahol az utazást eladni kívánók és vásárlók egy helyszínen találkozhatnak. Az első kiállításon 10 kiállító vett részt mindegyik kiállító Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei székhellyel. A 2. kiállításon már más megyéből is érkezett kiállító, a 4. kiállításon pedig az első külföldi kiállító is megjelent Németországból.

XIV.Nemzetközi Idegenforgalmi, Utazási Szabadidő Kiállítás és Vásár

Az eddigiek során az alábbi külföldi országokból érkezők állítottak már ki a nyíregyházi „Vakáció” kiállításon: Ausztria, Románia, Szlovákia, Ukrajna, Lengyelország, Csehország, Nagy-Brittania, Spanyolország, Málta, Ciprus, Horvátország, Franciaország, Libanon, Ecuador. Nyíregyháza földrajzi fekvéséből adódóan kiemelt figyelem irányul a közvetlen határmenti kapcsolatokra (Szlovákia, Ukrajna, Románia) és a lengyel kapcsolatokra, ezekből az országokból több kiállító is érkezhet.

XIV.Nemzetközi Idegenforgalmi, Utazási Szabadidő Kiállítás és Vásár

A kiállítást több, a turizmus szakmai és állami irányításában jelentős szerepet játszó személy is megtisztelte jelenlétével, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárai közül Mádi László és Pál Béla, az Országgyűlés turisztikai szakbizottságából többek között Tóth József az Észak-alföldi Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke, több szakmai szervezet magas rangú vezetője úgymint a Magyar Turisztikai Szövetség elnöke Lengyel Márton illetve a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) vezetői közül Meggyes István illetve Horváth Vilmos. A kiállítást meglátogatták résztvevő országok nagykövetei, így többek között Németország és Szlovákia budapesti nagykövete, rendszeres vendég Nyíregyháza polgármestere és Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Közgyűlésének vezetői is.

XIV.Nemzetközi Idegenforgalmi, Utazási Szabadidő Kiállítás és Vásár

A vásárhoz szakmai és kulturális kísérőprogramok is rendszeresen kapcsolódnak, szakmai konferenciák, study-tourok és szimpóziumok a turisztikai szakma időszerű kérdéseiről, kulturális programok jegyében pedig a rendezvény kísérő programjának fellépője volt számos kulturális csoport, Ihos József, Nádas György, és a Bagi-Nacsa páros, mint humoristák, Vujity Tvrtko, Szalay Balázs és Hídvégi-Üstös Pál mint a kalandturizmus különböző ágainak reprezentáns képviselői.

XIV.Nemzetközi Idegenforgalmi, Utazási Szabadidő Kiállítás és Vásár

A 2009-es kiállítás programjai között volt Ésik Sándor világjáró fotókiállításának megnyitója, a Nyíregyházi Állatpark expedíciós úti filmjének vetítése, valamint a Vogue Modellügynökség divatbemutatója is. Az Utazási totó sorsolására vasárnap 17 órakor került sor, melynek fődíja egy 100.000 Ft-os utazási utalvány volt.

További képek a képgalériánkban!

 

 

 

Kovács Tünde