Civilek az információs sztrádán

Civilek az információs sztrádán2009-ben is folytatódik a Microsoft Korlátlan Lehetőségek program keretében a NIOK Alapítvány civilszervezetek IT kapacitását növelő projektje

 

 

 

2007-ben egyedülálló lehetőséghez jutott a magyarországi civilszektor a Microsoft Korlátlan Lehetőségek (Unlimited Potential – UP) programjának köszönhetően. A vállalat többszázezer dollár támogatást ajánlott fel annak érdekében, hogy a civilszervezetek IT tudása közelítőleg versenyképessé fejlődhessen. Ennek érdekében egy 3 éves programot indított el, melynek koordinálását civil partnere, a Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány végzi.

 

Magyarországon 60 ezer körüli a bejegyzett civilszervezetek száma, ugyanakkor ennek csak egész kicsi töredéke rendelkezik a mai kor elvárásnak megfelelő információs technológiai felszereltséggel és tudással. Pedig a hatékony munka kikerülhetetlen része, hogy társadalom érdekeiért, a társadalom jobbításáért dolgozó szervezetek élni tudjanak az információs társadalom által hozott lehetőségekkel, és lépést tartsanak a többi szektorral.  

 

A magyarországi civil szervezetek kapacitásfejlesztése érdekében, a Microsoft által támogatott, az ún. E-civil program keretében (www.ecivil.hu) a szervezetek fejleszthetik IT és foglalkoztatási ismereteiket, kompetenciájukat. A programot a Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány koordinálja, akinek szakmai vezetésével Magyarország mind a 19 megyéjében létrejöttek az ún. Közösségi Technológiai Központok (KTK), ahol a szervezetek:

    * részt vehetnek az ingyenes alap- és középfokú számítástechnikai és internetes tanfolyamokon
    * elvégezhetik a munkaerő-piaci ismereteket bemutató tanmodult, szintén ingyenesen,
    * valamint használhatják a KTK informatikai hátterét munkájuk elvégzéséhez.

 

A program első két évében 11.800-an vették igénybe a Központok szolgáltatásait, és 1700-an vettek részt a képzéseken. Az idei támogatási összegnek köszönhetően (120.000 USD) kb. 1200 szervezet munkatársa, önkéntese „képződhet”, vagy vehet részt tanácsadáson, szakmai segítségnyújtásban. 2009-ben további partnerek bevonását kezdeményezi a NIOK Alapítvány, hogy ezek az ismeretek és képzések eljuthassanak a hátrányosabb helyzetű kistérségekbe, településekre is.

 

Igazi hiánypótló szolgáltatás ez, hiszen, mint ahogy az a program értékelését végző Kai Consulting felméréséből kiderül, a programban részt vevő szervezetek 38%-a még mindig nem rendelkezik saját számítógéppel, de majdnem a felének, 43%-nak nincsen internetes kapcsolata. Pedig az internet elérés és a digitális írástudás, lassan már a szervezetek fenntarthatóságának egyik alappillére, hiszen a működésüket biztosító források, pályázatok jelentős része már csak interneten érhető el, és adható be. Nem is beszélve a kapcsolattartás lehetőségéről a partnerekkel, tagokkal stb., illetve az információk biztonságos és gyors eléréséről.
 

 

 

 

További információk:

NIOK Alapítvány – Dávid Júlia     Microsoft Unlimited Potential

Tel.: +36 1 315 3151     

Email: ecivil@niok.hu

Web: www.ecivil.hu