Csökkentsd a nyomást – Nemzetközi Vese Világnap

Csökkentsd a nyomást – Nemzetközi Vese VilágnapJelenleg az európai népesség legalább tizede érintett a vese valamilyen problémájában, miközben az érintettek kevesebb mint 30 százaléka tud egyáltalán a problémája létezéséről. Magyarországon is legalább 500 ezer ember érintett, ezért a szervezők köztéri szobrok megfelelő testtáján elhelyezett piros, vese alakú matricákkal kívánják a figyelmet felhívni a világnap témájára.

 

 

 

A Nemzetközi Nephrologiai Társaság (International Society of Nephrology (ISN)) és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (International Federation of Kidney Foundations (IFKF)) magyar kezdeményezésre minden év márciusának második csütörtökét a Vese Világnapjának nyilvánította. A Vese Világnapra 2009-ben immár harmadik alkalommal kerül sor, ezúttal március 12-én.

 

A 6 kontinens több mint 100 országában megtartott világnap ez évi központi üzenete: „Magasvérnyomás és vesebetegség: a megakadályozandó házasság”. A Vese Világnap nemzetközi fő partnerei az AMGEN és a Novartis, akik egyben a magyarországi események anyagi támogatói is.

Csökkentsd a nyomást – Nemzetközi Vese Világnap

A veseelégtelenség előfordulása a világ legtöbb országában eléri a 10-13 százalékos gyakoriságot. Mindemellett az érintettek kevesebb mint 30 százaléka tud egyáltalán a betegsége fennállásáról, így nem meglepő, hogy évente milliók halnak idő előtt ezzel összefüggésben kialakuló szív- és érrendszeri betegségekben.
Ezen tények fényében nem lehet eléggé hangsúlyozni a veseelégtelenséggel kapcsolatos felvilágosítás és informálás szerepét, amit mind a laikusok, mind a szakma és az egészségügyi döntéshozókra ki kell terjeszteni.

A HÁZASSÁG, AMIT MEG KELL AKADÁLYOZNI

 

Az idei világnap témája a magasvérnyomás és a vesebetegségek összefüggése, mivel a hipertonia egyben rizikótényezője és tünete is vesebetegségnek. Ahogy a Nemzetközi Nephrologiai Társaság elnöke fogalmazott, a veséket és a hipertóniát végzetes kapcsolat köti össze: a vese bűnös és áldozat is egyben. Egyfelől a csökkent veseműködés lehet az egyik oka a magasvérnyomás kialakulásának – másfelől viszont a hipertónia a veseműködés károsodásának kialakulásában és előrehaladásának szerepet játszó egyik fő tényező. A kampány idei szlogenje – Csökkentsd a nyomást! – is erre az összefüggésre utal.

 

A nemzetközi kampány arra is felhívják a figyelmet, hogy a betegség kialakulásának vizsgálatához immár világszerte rendelkezésre áll egy megfelelő számítási módszer a laboratóriumokban, amellyel a vese tisztítóképességét tudjuk neghatározni /GFR; glomerular filtációs ráta/. Érdemes felidézni, hogy pont egy éve beszéltünk a magyar nefrológia egyik legnagyobb előrelépéseként arról, hogy sikerült hazánkban egységesíteni GFR érték kiszámítását, és hogy ez reményeink szerint minden laborleleten megjelenik majd.

 

FIGYELEMFELHÍVÁS LEVÉLBEN, SZÓBAN, SZOBORBAN

 

A Vese Világnap részeként – a tavalyi évhez hasonlóan – a szakterület vezetői idei évben is szakmai levélben hívják föl a figyelmet a vese egészség-megőrzésének fontosságára. A levél aláírói minden tudományos társaságot, szakmai és civil egészségügyi szervezetet, betegegyesületet arra kérnek, hogy tevékenységükkel járuljanak hozzá a krónikus vesebetegségek okozta szív- és érrendszeri kockázat csökkentéséhez, és lehetősségeik szerint hívják fel a figyelmet a krónikus vesebetegségek korai felismerésének és kezelésének jelentőségére.

 

A nagyközönség és a média figyelmét a szervezők ez évben is egy különleges akcióval kívánják felhívni. A világnap alkalmából a budapesti Memento Park szobraira (Szoborpark), illetve Gyula, Miskolc, Nyíregyháza, Szeged, Szombathely köztéri szobraira – anatómiailag megfelelő helyre – piros, vese alakú matricákat helyeznek el a szervezők. Így tudnak majd az egyébként néma műalkotások a témáról „szólni” az utca emberéhez.

 

A Vesebetegek Egyesületeinek Országos Szövetsége (VORSZ) az ország egész területét lefedő 34 tagegyesület működését fogja össze. A kiemelten közhasznú szervezet alapvető célja a vesebetegség bármilyen stádiumában levő emberek érdekeinek védelme, az arra rászoruló tagszervezetek, tagok szakmai, jogi és anyagi támogatása. Rendszeresen szerveznek konferenciákat, oktatásokat a betegeket érintő szakmai és kevésbé szakmai kérdésekről (betegjogok, megelőzés, korai felismerés, gondozás, művese-kezelés, szervkinyerés, szervátültetés, utógondozás, rehabilitáció stb.), illetve szórólapokat, tájékoztató anyagokat készítenek a betegség tüneteinek megismertetésére. A Vesevilág című képes folyóiratuk 1987 óta rendszeresen, kéthavonta jelenik meg, a lapot az egyesületek tagjai mellett az érdekkörükbe tartozó intézmények, szakemberek is térítésmentesen megkapják.
 www.vorsz.hu

 

A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért 1991 óta létezik, 1998 óta közhasznú szervezetként működik. Céljuk a rehabilitáció, a tájékoztatás és az ismeretterjesztés, illetve az OVSZ-szel kötött együttműködési megállapodás keretében a Szervkoordinációs Iroda munkáját is segítik a donációk számának növelése érdekében. Ennek megfelelően tevékenységük egyaránt magában foglalja a rehabilitációs (pl. üdülésszervezés szervátültetésre váró és már átültetett felnőtteknek és gyermekeknek) és a tájékoztatási, ismeretterjesztési programokat. Ez utóbbi tevékenység részeként a műveseállomásokon tájékoztatják az érintetteket, egészségügyi szakiskolákban szerveznek előadásokat, és már több mint 60 helyszínen volt látható a „Fény és Árnyék” című, a művesekezelésen lévőket és a donáció (szervkivétel) mozzanatait bemutató fotókiállításuk. Mindezek mellet az alapítvány nevéhez fűződik a Magyar Filmszemle Különdíjával is elismert, egy művesekezelt fiatal nő életéről szóló 25 perces dokumentumfilm is.
www.transalap.hu

 

 

VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda