A FEHÉR GÓLYA VÉDELMÉÉRT

A FEHÉR GÓLYA VÉDELMÉÉRTA ZÖLD KÖR – a Föld Barátai Magyarország tagja környezet- és természetvédelmi szervezet (www.zoldkor.net). A fehér gólya védelméért kampányának keretében, az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. debreceni régióközpontjának munkatársaival közösen Debrecenben kihelyezésre kerülő fehér gólya műfészek kihelyezésre kerül sor.

 

 

 

Az esemény helye és ideje:
  Debrecen, Kondoroskert utca 54. szám alatti közterületi villanyoszlop
  2009. március 13. (péntek) 12.30 óra

 

Helyszín vázlat: 

Nagyobb térképre váltás

A Zöld Kör ebben az évben is folytatja Hajdú-Bihar megyében a Fehér gólya (Ciconia ciconia) fajvédelmi programját!

 

A Fehér gólya hazai 5500 pár körülire becsült költőállománya szinte kizárólag épített környezetben fészkel, elsősorban olyan helyeken, ahol a közelben legelő vagy valamilyen vizes élőhely található, ami fontos a táplálékszerzés miatt. Tavasszal rendszerint már március közepén érkeznek az első hazaérkező példányok – ezért fontos, hogy már március derekán kihelyezésre kerüljenek a műfészkek - és ősszel augusztus végén, szeptember elején hagyják el hazánkat. Védelme érdekében falu, vagy városszéli villanyoszlopokon elhelyezett fémkosarakkal segíthetünk. A Zöld Kör az elmúlt években több ilyen kosár kihelyezésével, azok rendszeres ellenőrzésével és a sérült madarak befogásával, majd állatkórházba szállításával segítette a fehér gólyák védelmét a Hajdúságban.

 

A Zöld Kör 15 éve foglalkozik megyénk környezet- és természetvédelmi dolgaival, szervez környezeti nevelő programokat és kezdeményez különböző akciókat, kampányokat a helyi, valamint a globális környezeti problémákkal kapcsolatos tudatformálás érdekében.