Betiltott zsidó szerzők és Britney Spears egy koncerten Budapesten

Betiltott zsidó szerzők és Britney Spears egy koncerten BudapestenVajon mi köti össze az 1930-as években betiltott zsidó zeneszerzőket és Britney Spears amerikai énekesnőt? A válasz egyszerű: Max Raabe és a Palast Orchester. A német zenekar elsősorban az 1920-30-as évek dalait játssza, ám viccből feldolgozta napjaink néhány popslágerét is a régi filmzenék stílusában. Az eredményt március 23-án hallhatja a közönség élőben a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

 

 

 

 

Max Raabe állandó jelzői az őrült, a zseniális és a vicces. A német énekes már kisfiúként is imádta az 1920-as, 30-as évek hangulatát. A szüleinek volt néhány lemeze, és a kis Max beleszeretett ezekbe a dalokba. Elvarázsolta, hogy még a vicces, pikáns szövegek mögött is megbújik valamiféle melankólia. Úgy tartja, hogy ez a legelegánsabb popzene, amit valaha játszottak.

Betiltott zsidó szerzők és Britney Spears egy koncerten Budapesten

Zenekarával, a Palast Orchesterrel számtalan olyan dalt tűztek repertoárra, amelyek évekig be voltak tiltva Németországban a dalszerzők és szövegírók zsidó származása miatt. Többen közülük koncentrációs táborokban végezték. Max Raabe személyes küldetésének érzi, hogy újra megismertesse a közönséggel a munkásságukat, és ismét méltó helyükre kerüljenek a zeneirodalomban. A színpadon mindig elmondja az egykor feketelistára tett szerzők nevét, hogy ne felejtsük el őket, és azt sem, ami a náci Harmadik Birodalomban velük történt.

Betiltott zsidó szerzők és Britney Spears egy koncerten Budapesten

Bár a Palast Orchester minden egyes dalhoz úgy közelít, mintha komolyzenei művel lenne dolguk, a zenekartól nem áll távol az irónia és az önirónia sem. Britney Spears egyik aktuális slágerét például poénból dolgozták fel, miután 2001-ben a Palast Orchester felkerült a német slágerlisták élére. Max Raabe előadásában az ’ Oops I Did It Again’ úgy szól, mintha egy fekete-fehér filmet nézne az ember az 1930-as évekből. A siker óriási volt, ezért feldolgozták például a Tom Jones-féle Sexbomb-ot, valamint a Queen, az ABBA, a Salt’n Pepa és Billy Joel egy-egy számát is, de még az Eiffel 65 bugyuta popslágerét, a Blue-t is. Az eredeti előadók közül egyébként csak Britney Spears menedzsere reagált a szokatlan átdolgozásra, aki azt mondta: „jaj, ez túl jó!”

Max Raabe szerint a március 23-i, budapesti koncerten, a Művészetek Palotájában csodálatos hangulat lesz. Véleménye szerint közösek a kulturális gyökereink, sőt Magyarország, Ausztria és Németország történelme is hasonlóan alakult az1920-30-as években. Max Raabe pár éve egyébként magánemberként már járt nálunk. Budapestet gyönyörű városnak tartja, és örömmel tér vissza ezúttal a zenekarával a Tavaszi Fesztiválra. 

 

 

További információ:www.btf.hu