Békéscsabaiak együtt az iskolákért

Békéscsabaiak együtt az iskolákértIskolák, civil szervezetek, hatóságok és vállalatok képviselői ritkán vitatnak meg közösen olyan komplex jelenségeket, mint az oktatási diszkrimináció, pedig valós fejlődést ezen a téren is csak összefogással lehet elérni.

 

 

 

A Kurt Lewin Alapítvány által március 5-én, Békéscsabán rendezett fórumon sok olyan helyi szereplő ütköztethette nézeteit, akik a mindennapokban alig találkoznak egymással. A találkozó előtt ötven interjú készült a szervezetek munkatársaival személyes meglátásaikról, problémáikról, igényeikről. A beszélgetések fontos szempontokkal járultak hozzá  a diszkrimináció csökkentésével kapcsolatos közös érdekek és lehetséges eszközök feltérképezéséhez.

 

„A központilag megalkotott jogszabályok szelleme csak akkor tud elterjedni egy városban, ha a lakosság az elvet sajátjának érzi és nem külső kényszernek.” – nyilatkozta Ligeti György a program vezetője.  Békéscsaba intézményeit – iskolákat, hatóságokat, civil szervezeteket, piaci szereplőket – a budapesti alapítvány segíti saját, iskolai szegregációra vonatkozó etikai kódexük létrehozásában.

Békéscsabaiak együtt az iskolákért

A Kurt Lewin Alapítvány valamint a békéscsabai Speciális Nevelésért Alapítvány munkatársai által készített interjúk és koordinált fórum alapján a város oktatásának számos jellegzetessége kirajzolódott. A cigányok nincsenek túlreprezentálva a speciális nevelésű igényű gyerekek körében, jól működik a pedagógiai szakszolgálati rendszer, a sokszínűséget értéknek tekintik a szereplők.

 

Ugyanakkor fejlesztendő az intézmények közötti kommunikációt, és fontos, hogy a város polgárai társadalmi befektetésként tekintsenek az oktatásra. Ráadásul a pedagógusokat és szociális szférában dolgozókat a kiégés is veszélyezteti. Az iskolán belüli és kívüli jelenségek között a legtöbben alig látnak kapcsolódási pontokat. Így például az iskolai és a lakóhely szerinti, területi szegregáció között a fórum szakértő résztvevői sem láttak összefüggést.

 

Lehetőséget biztosít a továbblépésre, hogy a város minden szereplője nyitott a párbeszédre, és sokuk szerint az oktatást valóban befektetésnek kell tekinteni. A kommunikáció erősítéséhez a helyi média nyújthat támogatást. A kialakulóban lévő gazdasági válság és az országszerte erősödő etnikai konfliktusok azonban itt is veszélyt jelentenek az együttműködés fejlesztésére.
További fórumok alapján a tavasz végére fog elkészülni a dél-alföldi város oktatási szegregációra vonatkozó etikai kódexe.

Kurt Lewin Alapítvány (www.kla.hu) közhasznú civil szervezet, mely 1995 óta a demokratikus folyamatok elősegítéséért küzd oktatási, kutatási és médiaprogramjain keresztül.