BSE–Nyíregyháza döntő lesz

BSE–Nyíregyháza döntő leszA BSE-FCSM Sándor Renáta parádés játékának (is) köszönhetően 3:0-ra győzött a TEVA-Gödöllői RC otthonában a női NB I Liga elődöntőjében, így 3:1-re nyerték a párharcot, s bejutottak a fináléba. 2003 után lesz ismét BSE–Nyíregyháza döntő.

 

 

 

 

A nők kiismerhetetlenek! A magyar női röplabdázók pláne! Ezzel a megállapítással zárták le beszélgetésüket azok, akik a Gödöllő–BSE elődöntő negyedik meccse előtt a két csapat közelmúltbeli mérkőzéseinek eredményei alapján meg akarták tippelni a párharc kimenetelét. Az alapszakaszban hiába nyert mindháromszor a fővárosi együttes, a Magyar Kupa-bronzmeccsen és a bajnoki elődöntő második találkozóján ötjátszmás csata után a Gödöllő örülhetett. Ráadásul a kupameccsen 2:0 után bukott a BSE, amely négy nappal ezelőtt 1:0-ra és 23:20-ra vezetett, am végül mindkét alkalommal vesztesen utazott haza.

Nyári Sándor a szokásos csapatával kezdett, Szalai Attila viszont ezúttal mindhárom kubai idegenlégióst a kezdőbe jelölte. Sándor Renáta blokkolta Széles Petra ütését a legelején, Aguilera egyenlített, aztán Kovács Tímea volt eredményes. Ellépett a BSE (2:5), de Grinan blokkjával zárkózott a házigazda (4:5), Széles Petra pedig egyenlített (6:6). Mester Orsolya első pontját követően jöhetett az első technikai idő (7:8). A rövid szünet után sem hagyta meglógni riválisát a Gödöllő, jó blokkjainak, szorgalmas mezőnymunkájának, és kubai légiósai hatékony támadójátékának köszönhetően a hazai csapat átvette a vezetést (10:9).

Összekapták magukat a városmajoriak, s Tóth Gáborné ásznyitása után már ők álltak jobban három ponttal, Szalai Attila, a Gödöllő megbízott edzője időt kért (10:13). Sándor Renáta remek formában röplabdázott, kiváló támadásai mellett a védekezésből is kivette a részét, hibázásra kényszerítette Aguilerát. Kovács Tímea blokkja után következett a második technikai (10:16). Az ifjú jászberényi lány a pihenő után is fantasztikusan játszott, egyszer például a Takács Zsófia által megmentett, majd Mester Orsolya által a háló közelébe passzolt labdát – amelyet más szinte biztosan csupán átejtett volna – megütött, persze, hogy pont lett belőle! A Gödöllőbe beállt Csengeri Petra, de két rossz ütéssel mutatkozott be. A BSE remek sorozata (10:9 után 11:22) Sándor első rontásával ért véget, de Kovács Tímea kisvártatva játszmalabdához juttatta együttesét, majd Mester Orsolya lezárta a szettet (15:25, 0:1).

Szalai Attila a második felvonásra beküldte Vargáné Rácz Mártát és Gombai Melindát is. Az első részben tíz pontot szerző Sándor Renáta volt eredményes az elején, s ezúttal is Aguilera egyenlített. Ellépett a házigazda (4:1), Sándor Renáta ászértékű szervájával egyenlített az alapszakasz-győztes, de az első technikainál ismét a lelkes, elszánt Gödöllő vezetett (8:6), amelynek teljesítménye lassan, de biztosan javult az első szett hajrája óta! Sándor Renáta egy újabb gyönyörű megoldással egyenlített, majd jött Kovács Tímea szemtelen, de pontos blokkja, és újra Sándor (10:12). Szalai Attila időt kért, de a látogatók ezután sem zavartatták magukat, ott folytatták, ahol néhány pillanattal korábban abbahagyták: Kovács blokkból, Sándor támadásból volt eredményes (9:6 után 10:16).

Csengeri Petra becserélése ezúttal sem bizonyult hasznosnak, Sándor hibájával és Gombai blokkjával mégis zárkózott a Gödöllő (13:18). Sándor Renátát pihentette Nyári Sándor edző, helyette Szombathelyi Szandrát küldte be nyitást fogadni (13:20), kollégája pedig ismét időt kért, majd be akarta cserélni Mészöly Biankát, de a procedúra annyira elhúzódott, hogy időhúzás miatt sárga lapot kapott a csapat. A következő labdamenet után megtörtént a változtatás, a liberó, Kötél Dóra helyett érkezett Mészöly (14:22). A végén a BSE megint nehézkesen fejezte be a szettet, Széles, Bajáriné, aztán megint Széles szerzett pontot, Nyári edző időt kért (18:23). Úgy tűnt, Bajáriné szerváit képtelen megszelídíteni a látogatók, de Gudmann Csilla egyes blokkja megtörte a rossz BSE-sorozatot. A játszma Aguilera rontásával ért véget (19:25, 0:2).

Az elődöntő eddigi három meccsén kiválóan teljesítő Tóth Gáborné ásznyitásával szerzett vezetést a BSE, majd Bajáriné egyenlített, sőt Sándor Renáta ütésének lesáncolásával fordított. Gombai ászt nyitott, Széles Petra blokkolt (5:3), majd Grinan pontjai következtek (8:6). Ezután kettesével szerezték a pontokat a csapatok (8:8, 10:8, 10:10, 12:10), majd meglépett a házigazda (15:11), Nyári Sándor nem várta meg a technikait, időt kért. Egyre jobban játszottak és lendületbe jöttek a gödöllőiek, de Kovács Tímea és Sándor Renáta pontjaival zárkózott a BSE (16:14). Széles blokkja, majd Takács ütése és Aguilera hibája következett.

Sándor egyre többet rontott, de még így több jó megmozdulása volt. Takács ásznyitásával egyenlített a vendég (18:18), Szalai Attila időt kért. Sándor 21. pontja szerencsét hozott a BSE számára, ezzel ismét vezetett a fővárosi együttes (19:20). A vendégek fiatal vezéregyénisége a következő labdamenetben ejtett, Szalai Attila pedig időt kért (19:21). A szünet után megint Sándor volt eredményes (19:22), aztán hibázott is egyet. Aguilera is rontott, Nyári Sándor beküldte Lengyel Viktóriát. Mester gyönyörű labdamenet után egyszerű szituációban hibázott (21:23), majd Sándor ütött pontot. Hálóban volt a BSE-blokk, Bajáriné is pontot szerzett, Nyári Sándor időt kért (23:24). Grinan következett, majd Sándor Renáta (24:25), de ekkor már csak fél perc volt hátra a meccsből, amelyet a városmajoriak 3:0-ra megnyertek, így 2003 után ismét Nyíregyháza–BSE döntő lesz!

NB I Liga, nők, elődöntő, 4. mérkőzés

TEVA-Gödöllői RC–BSE-FCSM 0:3 (–15, –19, –24)
Gödöllő, 150 néző. Játékvezetők: Hóbor, Mezőffy
Gödöllő: Pelicie, Hajdúné 1, Aguilera 9, Grinan 12, Bajáriné 8, Széles 5. Csere: Kötél D., Mészöly (liberók), Csengeri 1, Vargáné 2, Gombai 4. Megbízott edző: Szalai Attila
BSE: Gudmann 2, Kovács T. 10, Sándor R. 25, Takács Zs. 5, Mester O. 7, Tóthné 7. Csere: Tóth A. (liberó), Horváth A., Szombathelyi Sz., Lengyel V. Edző: Nyári Sándor

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 7:8, 10:15, 11:19, 12:23. 2. játszma: 8:6, 10:15, 13:19, 15:23. 3. játszma: 8:6, 15:11, 19:18, 20:23

Az egyik csapat harmadik győzelméig tartó párharc végeredménye: 3:1, a BSE javára!

EDZŐI ÉRTÉKELÉS

Szalai Attila: – Az első és a második szettben az elején jól tartottuk magunkat, aztán teljesen szétestünk. A harmadik rész előtt azt kértem a lányoktól, hogy bátran vállaljanak minden megoldást, ez eredményes volt, de a hajrát nem bírtuk.
Nyári Sándor: – A fák a Karib-tengernél és Gödöllőn sem nőnek az égig! Csodálatos csapatom van!